Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Cara Untuk Invite Admin Blog / Tukar akaun email ke google 2


Sunday, May 8, 2011

Tutorial Cara Untuk Invite Admin Blog / Tukar akaun email ke google 2

.

----------------(100% tutorial ini disalin dari http://whiteymommy.blogspot.com/)




Sila baca tutorial ini dahulu dan fahamkan baru buat. sebab saya tengok ramai yang terlepas step... dan ada juga yang saya dah state tapi masih bertanya... baca betul2 dan pahamkan baru buat... kalau sambil baca sambil buat... akan missing dan akan lost di tengah jalan.
1. Create akaun gmail
[kalau dah ada... boleh terus tukar...tapi kalau belum anda...sila create ya... tak tahu cara nak create? boleh email saya untuk sebarang pertanyaan (highly recommended kepada customer saya yang tidak tahu]

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail yang telah di create tadi > klik Invite.


3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan
[sila semak gambarajah kat bawah ya... kat mana nak klik] anda akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )
5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.
6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

[Kalau anda mempunyai lebih daripada satu blog...pastikan anda ulang proses ini ya sehingga semua blog anda menggunakan akaun Google sepenuhnya...]

[Tutorial ini Kredit Kepada Kak Kujie Sepenuhnya... saya olah pada ayat pertama sahaja]

Apa lagi... cepat....pergi tukar kepada akaun gmail sekarang!!!...:) hehehe

Updated:

1. Semua blog yang anda follow akan hilang...dan anda perlu follow balik menggunakan ID baru ya... jadi setiap kali nak follow check dulu your ID...sebab kalau masih dalam ID lama... segala update akan masuk ke blog lama [which is yang login pakai yahoo mail]


2. Pastikan anda delete akaun Yahoo /mana2 yang bukan Gmail pada admin anda...kerana dikhuatiri blogger akan detect sebagai daftar under akaun yahoo. dan blog anda juga akan di delete kerana hanya blog yang daftar dengan akaun Gmail sahaja yang akan dikekalkan...harap maklum.

P/s: Uwaa... saya ada lebih kurang 15 blog...jenuhnya nak backup... Uwaaaa...sambil mamai2 ni...:)

Terima kasih Kak Kujie kerana sharing this info...:)

P/s/s: Saya tak pasti content masih kekal atau tidak selepas blog kita di remove...jadi jalan yang terbaik... pastikan anda membuat back up untuk content blog anda...

Caranya : Login Blog > Dashboard > Settings > Blog Tools > Klik pada Export Blog

Savekan ya dalam laptop atau Pc anda..:)


----------------(100% tutorial ini disalin dari http://whiteymommy.blogspot.com/)



11 comments:

SYIMA said...

wan akak dftr google pkai yahoo..bleh ke gitu?

Wan_hazel said...

SYIMA

tak leh kak..yahoo kan bukan acc google...gmail google..akak kene pindah lah dri yahoo ke gmaill

Misz Aien said...

haish!
da manyak kali duk nengok segala tuto na tuka email neyh...
tapi tetap tak jadi..dah berpuluh2 kali mencuba,semak manyak2,tapi tetap gax tak jadi..
sampai jumpa tuto dari mana ntah,suruh tuka author..
then tuka la..
tapi ttap login guna yahoo..
cam ne ? :(

K said...

wan, nak tanya. kenapa sy tak bole nak grand admin privileges tu ye ? btw, sy tak bole nak log in pakai account yahoo yg lama, sebab dia still akan log in guna accoun google walaupun sy dah log in una account yahoo. kenapa ye ? harap wan bole tlg. thanks. :)

SYIMA said...

wan akak dah gmail...tp login blog still pkai yahoo...tp bila msuk dashboard dia naik gmail..contoh login pkai syima@yahoo.com tp msuk dashboard dia jd syima@gmail.com..mcm mana 2??

QASEH MANSYA said...

kalau yahoo.co.uk
tu bukan Gmailker wan?

Wan_hazel said...

sila rujuk blog yang wan creditkan tu k...

kira kekuri said...

kalau log in still guna yahoo,dah berjaya ke blom 2?hee

Wan_hazel said...

kira,


yang nie wan tak pas ti taw....sila rujuk tutorial owner yg wan creditkan tu..

SAM X PEST ENTERPRISE said...

boleh tolong ? coz ble sing in still xblh.... y kluar kne tranfer e-amil ke google e-amil..ble nk ke dashboard xblh.. so ap problem ya??

Wan_hazel said...

SAM X PEST ENTERPRISE

ok..law camtu transfer je acc tu k...wat gmail