Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Scroll Box untuk Blog Archive _Design/layout Template


Saturday, May 14, 2011

Tutorial wat Scroll Box untuk Blog Archive _Design/layout Template

.



Salam korang..


Kali nie Wan nak wat Tutorial wat Scroll Box untuk Blog Archive _Design/layout Template..Bagi memendekkan archive kat side blog korang...Tu pun law korang ada add gagdet Archieve nie..Law tak..Tak de lah...Yang nie penting bagi blogger yang dah lama dalam dunia Blog nie..kira dah bertahun tahun lah..bagi yang baru lagi tu..Tak banyak post..So masih pendeklah archice korang tu..Contoh macam kat bawah nie panjang dah kan..



So law korang nak wat dan kemaskan ruangan side bagi archive korang nie..

Jom Tutorial..

Dashboard>design/layout>Edit HTML
Tick expand widget

Mula mula korang cari kod nie

<div id='ArchiveList'>

CTRL+F bagi memudahkan pencarian.

Dan nanti korang akan jumpa kod macam kat bawah nie.


<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>
<b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "FLAT"'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "MENU"'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div>
<b:include name='quickedit'/>


Law dah jumpa tu..Korang copy je kod kat bawah nie..Dan gantikan dengan kod yang kat atas tu k..Ganti semua skali kod kat atas tu dengan kod kat bawah nie..


<div style='overflow:auto; width:auto; height:100px;'>
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>
<b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "FLAT"'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "MENU"'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div></div>
<b:include name='quickedit'/>


Lepas tu preview..law ok..Korang Save..


Selamat mencuba..


.



18 comments:

eVariena♥ said...

wah, thanx sgt2 wan..
eva duk terpikir2 camne nak buat nih..hee
akhirnye, jadi jugak..

tapi kalau nak ubah height tu bleh tak ?

Wan_hazel said...

eva

leh ubah je yg height tu...ade kot height tu ubah nombor dia k

Nor Suhaiza said...

hik3..thx..
bjya jga akhirnya
:)

Srikandi Bonda said...

Assalamulaikum. Yun baru je duk cari macam mane nk buat cmni, at last.. Wan bg tnjuk ajar. thanks for sharing!

[sutera kasih] said...

lama dh cari tutorial ni, nasib baik awk share, thanks yeaaa :) jimat jgk ruang !!

FIRST INTERVIEW, AWAK DAH?
SAYA TAK SUKA PANGGILAN HANGIT!

eVariena♥ said...

oohh, oke..

thanx..:)

Schaheda Jamal said...

err , knp tak jmpe eh'ArchiveList' tu ?

Wan_hazel said...

Schaheda Jamal

kene add dulu taw kat bhgian add gadget tu..law tak mesti takde

atyn nayn said...

kalo kite nak wat scrollbox tapi untuk letak pic dalam tu mcm mne ek? ade tak tuto die?

Wan_hazel said...

ok..dalam tu letak mod gambar je ...tgk tuto nie k..camne nak ambek kdo gambar
http://wanhazel.blogspot.com/2010/12/photobucket-lambatkan-loading-pagedan.html

atyn nayn said...

oke2.tengs oke :D

Wan_hazel said...

welkam

qyla syahida said...

salam..,kene ubah yg dy nye atas gak ke??

Wan_hazel said...

ekot je yg wan kasi taw tu...copy n paste je

nana said...

akhirnya :)
jumpa jugak tutorial utk scroll box blog archive.
terima kasih wan :D

Wan_hazel said...

nana

welkam nana..ehehehe..peace

Isabel Diaz said...

terima kasih wan. menjadi lh :)

☆Maizatul Athirah☆ said...

Assalamualaikum..
trime ksih wan tutorial ni..
jpe gak cari.. ^^
hehe