Wadah Madrasah Pengalaman: Google nak delete non-gmail akaun Blogger hanya khabar angin..


Monday, May 9, 2011

Google nak delete non-gmail akaun Blogger hanya khabar angin..

.


----------100% disalin dari http://rojakstory.blogspot.com/


written by Amoi in silent motion

Khabar angin sahaja benda itu konon konon Google nak padam semua non-Gmail account on Blogger.

Ya. Blogger.com akan delete akaun tapi cuma akaun yang tak pernah aktif sebelum dan selepas tahun 2007. Yang tak pernah aktif langsung mereka akan padam.

Tahu kenapa aku susah nak percaya dengan khabar angin katanya Blogger.com nak padam semua account yang pakai non-Gmail untuk login ke Dashboard pada 25th June nanti?

Because of this note from Blogger Buzz.


Baca benda yang aku highlight dan tanda merah tu.

Awal awal notes tu dia dah tekankan yang message tu hanya untuk yang tak pernah nak aktif dalam Blogger.com sebelum dan selepas tahun 2007. Yang aktif boleh abaikan message tu. Lepas tu isi notes tu tekankan lagi perkara yang sama.

Lain lah message tu kalau berbunyi :
(This message only applies to a tiny fraction of users who still USING NON-GMAIL ACCOUNT TO LOGIN INTO BLOGGER. If you've using GMAIL to login, you won’t be affected and can disregard this message.)

Aku pernah ada account Blogger tahun 2006. Blog tu pun dah berkubur lama. Username dengan password pun aku dah lupa terus. Aku masih ingat lagi tahun 2006 tu, masa nak login ada dua login form. Satu untuk yang mendaftar sebelum tahun 2006 dan satu lagi yang mendaftar selepas tahun 2006. Kalau tak silap aku lah.

Lepas tu akhir tahun 2007. Aku daftar lagi sekali pakai akaun Yahoo. Dan wujudlah blog ni sampai sekarang. Masa tu aku tak kenal lagi apa apa pasal Gmail selain Hotmail dan Yahoo.

Kalau Google betul nak padam non-gmail account, there will always an official word about that. Tapi aku tak nampak pun kat mana mana lagi. Aku siap check inbox email aku yang ada 21k email unread tu. Spam siap check. Tak ada daripada Blogger pun pasal nak padam account aku sebab aku pakai non-Gmail account untuk login. Yang cuma ada email daripada Facebook.haha.

Dalam notes atas tu pun kata nak hantar email kan kat account yang berkenaan kan? Masih senyap je Blogger ni. Maksudnya non-Gmail account aku tak terkena lah kan sebab aku aktif dalam Blogger.com sejak tahun 2007 sejak aku daftar.


Aku rasa lepas 25th June ni, newbie yang nak daftar Blogger.com dah tak boleh daftar pakai non-Gmail account. Kan dia kata dah tak support lepas 25th June kan. Jadi dia dah tak boleh terima penambahan non-Gmail account. Jangan percaya pendapat aku ni 100%. Just my thoughts based on their words :D

Tak nak percaya lagi ke?
Aku pun daftar baru kat Blogger.com pakai Gmail dan Yahoo.
Lepas tu aku masuk migration page tu. Aku cuba nak migrate lepas tu keluar message User Account Not Found. How come tak jumpa kalau aku baru daftar beberapa saat yang lalu? Bila difikir balik, aku daftar lepas tahun 2007. Mana ada user account aku dalam database dorang tu. Logik kan? Tak apa. Nanti aku create lagi satu account Blogger lepas 25th June. Tengok apa akan jadi.

Kalau kau masih takut takut Google akan padam non-Gmail account Blogger kau. Buat lah backup blog. Tak susah pun backup. Lagipun kita ni bloggers kena pandai pandai buat backup hoi. Kang apa apa jadi kat blog macam Blogger.com tiba tiba remove blog kau ke, masa tu lah bakcup boleh digunakan.

Paling tak boleh blah, ramai yang copy paste copy paste entri yang sama pasal benda ni. Tak ada effort ke nak tulis entri sendiri? Kamon. Sebelum nak spread news tu, siasat dulu perkara tu betul ke tak. Make a few research. Google up for this issue.

Anyway my last word on here to end this entry.
Aku masih menunggu Blogger Buzz untuk updated seterusnya. Kalau dia nak padam non-Gmail account, they should send an email to notify me. Is up to you to believe this rumors or not. I am not going to believe this rumors. Not any unless Blogger Buzz give an official word about non-Gmail account thing.

Trivia : Ada banyak perbezaan antara Google Account dan Gmail Account. Kalau rajin Google apa bezannya jumpa lah jawapannya :) dan segala kekusutan terhadap notes itu akan terungkai if you do understand what is the difference between Google Account and Gmail Account :D


----------100% disalin dari http://rojakstory.blogspot.com/

.




8 comments:

QASEH MANSYA said...

harap2 khabar angin la....sellau mcm tu kan

QASEH MANSYA said...

hopefully khabar angin la kan...huhu

m!3yr4h_LolLy said...

smga xmenjadi kenyataan la kan

syafeika edora said...

smpi skg blm ag wt gmail tu..ary tu ade gak bc psl ni kt blogger buzz n npk psl notes tu..tu pn slh 1 sbb np x tkr emel jd gmail ag,haha..sume kecoh padahal blogger buzz tu sdri dah terangkn juz drg je yg x npk n xphm.. T__T

Amoi said...

memang khabar angin sajork.

dah masuk forum Google Helps tu.
tak ada pun orang lain kecoh pasal hal ni :p

lagipun amanz.my ada tegaskan pasal GOOGLE ACCOUNT. kita semua ada Google Account :)

nano said...

aiyoooooooooooooooooooooooooooo @.o"

marina anakcikbob said...

dia buat mentenen la ni.
sikit2..
lama nanti diorang akan buat jugak mcm tu to all bloggers.
sbb senang nak menten.
so, buat awal2..

sama mcm FB.
memula dia tanya nak tukar profile baru/x.
certain je tukar profile baru, tp lama2 pastu, dia otomatik seragamkan semua.
time tu xde tanya2 lagi dah..

cik Atiera said...

mmg kabar angin pown..
ain pna post hal neyh sjak dr awal berita..tp sumer org xpcaya..
lagi la tkowt..hehe
siap guna google translate na pastikan ain pya bacaan terjemahan benar..hehe :)