Wadah Madrasah Pengalaman: Kamek Blogger Sarawak...Bukan nak nganok cuma bekenang jak


Friday, June 3, 2011

Kamek Blogger Sarawak...Bukan nak nganok cuma bekenang jak

.


Salam Korang..


Kali nie Wan akan Post dalam Bahasa Sarawak..Bahasa yang paling Wan bangga banggakan..Law korang tak faham..Sila tanya dan buat buatlah faham.hehehe.
Penulisan akan ditulis secara sepenuh agar boleh difahami.



Kamek Blogger Sarawak...Si penjual Asam Jawa

S
alam tak orang..Pa kaba tek??


Banyak sik Blogger Sarawak baca Post mek nektok??mun banyak ya..Sila lapor dirik kat tempat komen k..Mok polah rujukan lak..Rasanya dah nak sampey empat tahun mek dalam dunia Blog..Banyak juak Blogger Sarawak yang kamek kenal masa mula mula dolok..Link daknya orang semua mek dah sik tauk gik..Kali sidak dah tukar link or dah brenti berblog li..Sapa tauk nak..Da juak yang masih da..Abg Onggon,Entah brapa igek dah blog bang onggon tok..Bok duak igek li..hehehe..Sapa gik..Pena Terbiut juak..Blog nang sik pat tahan kentut maca..nang ada ada jak story nya....Kak Yarn a.k.a Kak kedondong..Ilang dah dari blog..Miss yatie..Dah kawen nektok and Blog pun dah sik jalan gik.Blog Fifieyneny and Yen Evone Sik tauk da gik ka blog sidak.Blog Su Ijam..mek sik tauk dah link nya..Abg Onggon nie Blog Su ijam oo??Blog KiKi HANAKO dolok nama blog nya Lady Kiki sik salah ingat mek..Nang dari dolok sampey lah nektok Blog nya warna oren jak..Wana pebret nya li..P nya nang cute lah..Kedak model ta orang..Sapa gik ooo..Aok Amir FX nie ndak g miak ya oo..Lansung sik da dengar brita gik..Mun sik pun dah tuka link Blog juak li..Semua dah gago kederik dolok Slalu juak lah Chat Chat ngan Sidak.Nak atas ya nang semua lah senior senior kamek dalam dunia Blog tok..Pa ta orang Blogger otai..


Pasya wujud lah gik second intake dak Blogger..Time ya Bok mek tauk pa minatang nak nama Blogwalking ya..Pa minatang nak nama Nuffnang ya..Lamak lamak dapat juaklah mek sara dirik dengan income Nuffnang mek ya."Yerr madah tek.".Alu lah temu ngan Sidak ASada RyutaRo...Bila gik kita nak men Golf ngan tok Taib tek??hehehe..Blogger tok juak sorang..Kejap ada nya kejap sik da..Sebulan duak bulan bok nya ada nyenguk Blog kamek tok..Mun sik da musim nya..Sik da lah nya..Kedak musim benak juak..Cik Mastura pun sik lupak juak.Nang ada jak crita lam blog nya..Mun nak jiwang jiwang g jak blog nya..ahahha..Tedah kitak kenak cop Blogger jiwang.ahahha...And nektok makin ramey temu ngan Blogger sarawak..Makceh juak kat Admin Group Blogger Sarawak molah page ya..Klik Page ya ah mun tak orang lom dak join Group ya..Blogger Sarawak jak harap maklum..

Link
Bila diingat gik nak dolok dolok macam macam jak onar durik dalam dunia maya tok..Sampey kan ada masa kita tok sakit ati gilak..Aok nang jak jaik kita tok bila sidak luar madah kita tok gik diam atas Pokok..Tapi sik sidak tauk kita diam atas pokok ya nait pakey lif..Toi sik??Sedih hati bila orang madah yang bukan bukan pasal miak Sarawak..Sik tauk lah kenak..dak media mena juak...Asal orang Sarawak jak, Asal molah iklan Sarawak jak..Adalah sidak makey cawat and nyumpit..Camnie lah sidak sinun nak fikir nak..Kita nangga pun asa pelik..Pa gik sidak..Sik da gik kita sitok makey cawat eh..Supan nyawa..Mun da nangga orang makey cawat kat Jom Heboh lak..Awal jak lah lari..Boh jak lah dekat ngan sidak..Kecuali lah sidak ya molah persembahan.Asa bulak jak bila dak miak kecik sinun nanyak brapa lamak berkayuh g sinun??


Sik semua sidak sinun jaik gilak nak..Mun sik..sik kan lah kita sitok berbini and berlaki ngan orang sinun..Ada bagus juak sidak cuma segelintir jak nok sik bagus ya..kedak kita sitok juak..Bukan semua bagus ah..Ada jak sebilang dak pokok durian ngegam..Berlombak ya nang dah jadi trend orang bujang dah..Rasanya kes kat Sarawak tok kurang sikit dari blah sinun nak..Alhamdullillah lah oo..Bab kita tok sik pernah nak bersadu and mogok mun harga makanan or apa apa jak nait..Orang kaya li orang Sarawak tok..??


Tangga tak orang..Bukan Blogger sinun jak terer dalam dunia Blog tok..Blog Solehah.. Bab koding koding blog tok bik jak ngan nya..Bangga sik kitak orang mun miak sarawak dicarik carik..Blog kamek boh masuk lah..Blog nang pelik jak upa..hehehe..Supan nyawa nak muji dirik..Bukan sidak jak boleh molah ceramah pasal Blog tok nak..Kawasan serian and desa Ilmu ya..sapa cikgu Blog mun sik kamek..Bangga juak asa ati bila orang tercikgu cikgu jak ngan kamek...hahaha(muji dirik jak eh).


Panjang gilak entri tok lak..Geleng palak tak orang baca,,.Sanggup gik tak orang nahan taik ya..G berak gik nun eh...Dah gik baca tok..dah nak habis juak tok..


Tok bok berblog ta orang...Puas hati nulis pakey bahasa dik pun..

Maaf mun da nama yang sik pat mek selitkan dalam tok..tak orang semua nang superb best..


K lah tak orang...Nah sambut tak orang mek tabur sekuntum bunga..



.



79 comments:

bella_bumbum said...

kih kih kih. kamek orang nogori sombilan.
kamek pening baca post awak. tapi macam best je loghat sarawak :D

syieda said...

kamek org neqeri kedah..kamek pun penin ni..hikhik.. ^_^ 1 Malaysia..

♥ AMOYELLA said...

kmk sambut bunga sekumtum ya tek... skuntum jak? haha

Wan_hazel said...

bella_bumbum

hehehe..tengs...best sgt loghat sawak..blaja lah ye..ehehe

fiezah91 said...

ahahaha.. kacak! tetak sik abis baca entri kitak dalam bahasa sarawak tok. hahaha.. tapi nang bena juak ow, asal polah iklan jak pake cawat ne sidak nya fikir kita gik masih dak ya. haha..

Amni said...

nang blogger tegar ktak.. hehehe.... kadang kmk sa blogger sjung friendly lagik dari blogger swk.. ya just opinion kmk la.. blogger sjung nang rajin singgah n tinggal jejak.. mun blogger swk tok, nang ada kurang sikit nak berjejak sama dirik.. sama macam kmk juak.. wahahaha,,,, ya just pendapat kmk sepanjang pemerhatian setahun blogging.. bok setahun.. nang sikpat lawan kitak la.. tp kmk nang sik nafikan nang ada juak blogger swk yang friendly... dak usu ijam kmk jarang glk ke sia.. tp mun sis vivian, hajib, onggon, oon, florance, kak mira and semua yang kat side bar blog kmk nak urang swk ya nang antara yg rapeh2 juak la...

lilypelangi said...

hehe . dpt blaja byk bhasa memang best . abg lily mengajar kat serawak taw . kt seratok . dia da mula ckp serawak da kt uma . hehe

Wan_hazel said...

syieda

hehehe..salam satu malaysia...kita satu malaysia kn

Wan_hazel said...

ahhaha..aok sekuntum jak..sapa cepat nya lah dapat tek..ehehe

Wan_hazel said...

fiezah91

ahahha..aih da ktk eh..lamak na xnampak...aok ya lah mek mok polah bantahan lak..ehehhe...sik da kita tok makey cawat gik eh

Wan_hazel said...

Amni

mena ta ktk...Blogger sinun freindly koz jumlah sidak terlalu ramey..kita sitok duak tiga jak..ada pun blog cam ya jak..sidak sik mok nak kayo2 cam kita bah..heheheh..p ada yg best juak...tol sik??

Wan_hazel said...

lilypelangi

wah...seratok jauh dari tempat wan...mesti best kan dapat blaja bahasa sarawak..orang nak ngumpat dalam bahasa sarawak pun leh dapat taw..

syieda said...

yup..1 malaysia..hikhik..even xpaham..nti nk mnx wan transletkan la..hihi ^_^

Wan_hazel said...

syieda

ahahah...law wan nak translatekan mesti pening kpala dah..ahahha

Just Call Me V said...

byk gik blogger sarawak yg hebat...kenak sik mention? hehe

blog miss sikboh dicarik..dah karam.

Wan_hazel said...

Just Call Me V


lamak sik nagga sidak eh...ya lah alu lupak..hehehe..blog miss nie ilang nya..dolok da mek nemu..blog gik miss..bok best

alyajane said...

kamek org blogger swak hehehe.... best baca blog kitak hehehe ^^

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

phm sikit2 kot.. =)

FIN said...

kamek blogger sarawak. baruk jak start minggu tok eh. best juak jadi blogger tok oh..

Deela Ashrawi said...

kamek blogger sarawak juak eyh (mok juak ngabok ctok) :D

Wansteddy Tales said...

Dengan tidak sengaja belajar bahasa Sarawak harini hohoho... gigih tu hakak baca satu persatu walaupn serius tak faham ---> nnt wan wat translate sekali yeh hahahha

EkaWeird said...

hahah.. Ika faham je.. sebab ada ramai kawan dari Sarawak.. tp ika x reti nak cakap laa... huhuh...

minMiCKEY said...

best baca post wan ni even min owg penang ^^ btw follow blog wan ;)

anieysayangkamoo said...

tok kmk gyk tetak baca entry ktk .. hahaha .. dolok ktk tetak baca entry bahasa ibunda kita kat blog kmk .. yahh .. alu ktk gyk berbahasa cmya rah blog .. mantopppppp ! we love Sarawak ! orang Sarawak x dok atas pokok oii .. mun orang sarawak dok atas pokok , xda Taib Mahmud nang ngembak bini nya dok atas pokok .. hik2 .. maju dah Sarawak nektok .. :)

Cho Cho said...

waa..kacak lah..tane'ah..tepuk tgn sama2 kita :) gud luck! :)

Muazz Adley said...

kamek, orng malaya..tpi stay sitok..huhhuh :DDDD

Hajib said...

best da jak dpt baca entri bahasa sarawak... trus kan berjuang lam blogging... cool!

Muazz Adley said...

kmk orng malaya..tpi stay sitok..huhu

Wan_hazel said...

alyajane

hehehe..makceh...

Wan_hazel said...

nuyui a.k.a miss NUSHA

ehhehe///faham sikit tu pun dah ok...

Wan_hazel said...

FIN

welkam tu dunia blog..best gilak2 ada blog tok..best gik dari FB ta orang tua..hehehe..tang muli jak orang tua madah camya..bulak kmk eh

Wan_hazel said...

Deela Ashrawi

yea...blogger sarawak nguras banyak2 sitok..heheh

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

ahahha..law wan nak translate kn nie lah susah..kang wan lak pening pale..ehehhe

Wan_hazel said...

EkaWeird

seronok lah ika law faham...ehhehe

Wan_hazel said...

minMiCKEY

tengs taw min...ehehhe

Wan_hazel said...

anieysayangkamoo

ahahha..mena ya...atas pokok pun ada aircond bah...hehehe

Wan_hazel said...

Cho Cho

juh juh,,,kita tepuk tangan

Wan_hazel said...

Muazz Adley

owh...faham lah klaka sarawak//lamak dah ka diam sitok??

Wan_hazel said...

Hajib

ahahha..makceh..akan sedia bjuang..ehehehe

Muazz Adley said...

faham la jwak..erm..bok 3 tahun

Wan_hazel said...

Muazz Adley

yodeh..3 taun dah ya...lamak dah...pa polah sitok???

Muazz Adley said...

er..ikut bapak pindah sitok..hehe..transfer sitok la..

Wan_hazel said...

owh..alu jadi org sawak lah ktk...ehehhe...

Muazz Adley said...

haha..best diam sitok ohh..:D

kiLaLaLa said...

adez..
x paham..

ztie said...

amir msh blognya cuma nya gik gago bertanam cabik nektok. hehehe

Wan_hazel said...

muaz


aok mena ya...x sibuk glak kedak KL..

Wan_hazel said...

kila

wat wat faham je..ahahha

Wan_hazel said...

ztie

ahhaha..btanam cabik indah..ehehhe..pa link nya oo

Mischelle said...

kamek org sarawak. :)

Wan_hazel said...

blogger sawak..ehehhe...best2...

caliph shuriken said...

kamek blogger kedah ^^

p/s: siyes wan x paham tp pulun bca jgak ni, hikk...

latest en3: persidangan blogger sedunia

Qyrn Dishdush said...

saya Qyrn Dishdush nak lapor dirik ran ctok. mok ninggal jejak. walaupun tinggal di sempadan sabah sarawak. (lawas) kmk nang fhm pa pdh ktk. kmk sokong post ini berjutajuta kali. suka!

Wan_hazel said...

caliph shuriken

hahahha...tak pe bro..ade gak yg faham tu kan..ehehhe

Wan_hazel said...

Qyrn Dishdush

tengs tak..ehehhe..sarawak juak ya..ehehhe...

Mohd Amin Aizuddin said...

peninggggg!!!wan law wat tuto pon wan nak loghat sarawak gak ke?boleh jadi pening saya wannn...ayoooyooo

AkuTracy said...

haha....best2..luv Sarawak..kita kan 1 Malaysia........:)

Wan_hazel said...

amin

ahahha

law wan guna loghat sawak makne nye semua org wat yg salah nanti..ehehe

Wan_hazel said...

AkuTracy
ehehhe..yep satu Malaysia

AKMA said...

hye! kamek bukan org srawak tapi org semenanjung rah kedah sia. suka juak kamek dapat liat blog orang srawak.rindu srawak tek :)

Wan_hazel said...

AKMA


aij ..camnie ktk pandey klaka sarawak la???best da jak ktk..diam siniey tak lah????kat sarawak ka??

Syahirah Suhaili said...

kmk nak komen juak lok rah entry tok..haha..bez ndah jak sa maca entri lam bhsa srawak..jarang nemu kali ba..hehe..kmk sa spanjang kmk da blog tok..xbyk mek nemu blogger srawak..p yala,kmk pun baruk2 juak berblog..rasa2 nak,knak ba miak srawak xbyk berblog mcm org smenanjong ow? hoho..nak sal cdak salu tyk soalan plek2 ya nang mlah sdeh la..jaik jak ati bla d tyk nak gya..

L@dykiki said...

heehehe... nama mek tertera juak.. ngehh!! aoklah.. oren fav kaler :P
page ktk pun dah biru pink.. auww cute!

Wan_hazel said...

Syahirah Suhaili

kali da mena juak ooo..miak sarawak sikit jak bebrlog tok..lom dak ramey dapat trimak li..aok..mun sidak da ny=anyak nak pelik2 ya nang sedih ati ah..

Wan_hazel said...

L@dykiki

hehehe...makceh...mena juak sangkak mek..oren ya nang pebret ktk..ehhehe..

CIK CACTUS said...

Walaupon kamek bukan orang sarawak, tapi kamek suka klaka sarawak. Sarawak best :)

dayangkueffazulaikha said...

org sarawak duhal. ehee :P

Wan_hazel said...

CIK CACTUS

heheha..makceh tak..camnie tak pandey klaka sarawak eh??suka suka

Wan_hazel said...

dayangkueffazulaikha

aok mek org sawak..ehehhe...

cik cactus said...

kamek blaja situk, tapi kamek sik pandai klaka bahasa sarawak. Sikit2 boley la..hehehehe nanti wat la entry untuk bahasa sarawak ek,ley kamek klaka sarawak ngan lect dan kawan2.. thnks :)

Wan_hazel said...

hehehe...ok..no problem..ada asa mek molah entri bhsa sarawak k..

Nurul Ayna Nabiela said...

x faham la..hahaaank wat2 pham, tpi ttp x pham..

ado_mbalam said...

slm ukhwah.. perhhh.. kck blog ktk tok eyh.. rindok ngga.. best ado jak pendey beblog oo.. rugi jwak xg tyme ktk molh pgrm kt pjbt skn blia dsa ilmu dolok, cara molh blog nk??.. kkak kmk do ekot.. pat nmo satu gik yo.. lak mun do gk molh pgrm infom kmk ah.. mok glak blja..

Wan_hazel said...

hahaha...sapa kaka ktk la???xingat mek..mek pun sik tauk bila da gik progrm ya..mun ada ..ada lah nya lak...

ado_mbalam said...

lak mun ado molh gik... advertise kat tnjug bundong grup arh.. _boyz

Wan_hazel said...

hahaha..ok no problem..Insya Allah..

Pamella Rhona said...

cikguuuuuuuuuu ! kamek mok melapor dirik lok . kamek Blogger Sarawak nok baru . haha .

Pheepsangels Perfectsoulgirl James said...

nhhhh taun 2013 pun ada org mok melapor dri lok..heheh suk mek mca entri tok..
#kamek sik rajin gilak berblog tp mok juak ngan urang ngeroh ai...hahah

♥ Safiena ♥ said...

Duhal ktk blogger sarawak owh.. hehe sama lah kita.