Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Wrap Untuk Doodle dan Lain Lain_Adobe Photoshop


Wednesday, June 1, 2011

Tutorial Wrap Untuk Doodle dan Lain Lain_Adobe Photoshop

.



Salam korang...


Kali nie Wan nak ajar korang camne nak guna Wrap Tool lak..Hari tu dah ajar korang camne nak wat Stroke kan..So dari Stroke tu kita akan balaja nak Wrap kan Stroke lak..klik untuk ke Tutorial Stroke..Wrap Tool nie kita leh guna untuk Wrapkan gambar lain..Semua boleh asal korang nak je..Korang leh tengok Tutorial nie gak korang leh tengok dalam Tutorial Blending Object ..So bukan untuk wat Doodle je lah kan..Dan skang ..


Jom Tutorial..


Mula mula korang open lah Adobe korang..Lepas tu korang open lah gambar yang korang nak Wrap kan tu..Wan lak akan guna Stroke Line untuk wat Doodle..Cara wat Stroke tengok Tutorial nie..Tutorial Stroke.Law dah ada gambar yang korang nak wrap tu..Korang klik lak Tool Segi empat kat bahagian Tool korang tu..Macam gambar kat bawah nie..



Dah klik tu korang klik lak kanan kat gambar korang tu...So nanti akan kuar pop up macam kat dalam gambar bawah nie.Korang klik lah Free Transform k.



Dah lepas tu korang akan dapat tengok gambar korang jadi macam kat bawah nie..Ada petak kat gambar korang.



Law dah..Korang klik kanan lagi k..Dan nanti korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie lak.


Law dah dapat Pop Up macam kat atas tu..Korang klik lah Wrap tu k..Macam kat anak panah tu..Dan nanti korang akan dapat hasil macam kat gambar bawah nie..



Dapat hasil macam kat atas tu??Law dah..Korang leh lah tarik tarik bahagian tepi or kat titik titik tepi tu..Korang wat lah ekot kretiviti korang..




Rasanya korang leh kan wat macam kat atas tu??korang tarik tarik je..Law dah ok..Korang klik lah tanda betul kat bahgian atas skali adobe korang tu..Macam kat gambar bawah nie.




So Selesailah korang Wrap kan Gambar korang..Dan Skang leh lah korang wat muka Doodle korang..


Dan jadilah Doodle yang Comel..Comel tak??



N
anti Wan akan ajar cara nak mewarna Doodle lak k..



K lah korang..

Tu je..

Selamat mencuba..


.



52 comments:

nadhirah. said...

oh, banyak cara rupanya, ingat guna pentool je ;) very very helping tutorial !

nadhirah. said...

oh! lupa nak cakap, ya! doodle tu superduper COMEL!

syafeika edora said...

bgs r wan wt entry cmni.. br yg len dpt belajar.. SE pn yg lemah ps dpt blajar,haha

minMiCKEY said...

comey-2 . macam selena gomez. hahaahah

Wan_hazel said...

nadhirah

a ah banyak cara..Asalkan suka godek2 je...tengs taw...wan tengok pun comel..ehehhe...

Wan_hazel said...

syafeika edora

SE lemah Ps??biar betu nie...tipu lah SE hebat lah...hehehe..a ah..nak kongsi ilmu yang ade je..nak jugak tengok kretiviti orang lain..so wan wat nie pun untk panduan je..

Wan_hazel said...

minMiCKEY

ahahhaha.//alahai salena lak...ade ke cam salena??

Tengku Najwatie said...

chubby betol doodle wan tu ek.. hehe nnti nk try guna cara ni pulak

Wan_hazel said...

Tengku Najwatie

ehhehe..tengs..ok nanti try lah k

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

beshh.. terima kasih.. sekarang dah leyy buat doodle :)

Wan_hazel said...

♥ Nurulz Sabeeha ♥

a ah..dah bleh dah..

Hajib said...

nang kreatif ko wan... cuba ko polah doodle2 blogger2 yg popular ya... pasya polah entri pake doodle2 sidak ya.. mesti sukk sidak... hehehe

Wan_hazel said...

Hajib

ahahhaa..mun di polah lak alu salah doodle lak..alu kenak balit kta..hahaha..alasan da jak..p mun polah sorang..nak lain klak mok juak..alu xhbis ja ta..

Mohd Amin Aizuddin said...

wan..wan boleh la masuk pertandingan doodle..tapi saya tak ingat dah link nya...hehehe

Wan_hazel said...

Mohd Amin Aizuddin

wan tak reti pun wat doodle nie..ade ke link kontes tu??macam best je..huhuhu

Mohd Amin Aizuddin said...

kejap ehhh...nak try cari

Mohd Amin Aizuddin said...

http://lollielicious.blogspot.com/2011/05/cutest-doodles-contest.html


Wan ni amin kasi link dia.Tapi amin x masuk sbb amin pandai lukis kartun bkn doodle dan dolly

Mohd Amin Aizuddin said...

wan law wan masuk...mesti menang

Wan_hazel said...

amin..tengs taw..wan nak try gak p tgk lah keadaan ..ehhehe

^^eKaTiKaH^^ said...

wahh..mcm senang jew..nak try la nnt..thanks yew abg wan..^^

Wan_hazel said...

^^eKaTiKaH^^

welkam..senang je law suka memncuba..hehehe

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

akk suke blog kamu coz byk maklumat..

dik,bleh x bc entry ini??

bc sje pon xpe..akk nk mintak maaf yer..

http://nusha1706.blogspot.com/2011/06/kerana-komen-tntg-entry-ituluahan.html

Wan_hazel said...

nuyui a.k.a miss NUSHA

ok kak..wan dah baca..pape pun wan minta maaf

Anis Diyana said...

alohh,comelnya :)

Wan_hazel said...

Anis Diyana

tengs anis

Maria Takiya said...

wan , npe maria tak boleh nak wrap kan ? sadiss ~

Wan_hazel said...

maria

nape tak leh??pelik nie...dah wat mcam yang kat atas tu??pastikan layer tu betul k

Maria Takiya said...

da buat sebijik sebulat cm yg wan suruh , tapi tk boleh ! geram ~

Wan_hazel said...

maria


napa lak tak leh maria??wrap tool tu ada tak??

Maria Takiya said...

ade , tapi tak boleh click ~

Wan_hazel said...

tak leh klik??pastikan stroke tu kat new layer taw...

Maria Takiya said...

wahh , da buat da . tak boleh jugak . sob sob T_T

myb dia suruh maria pegi stdy dulu , nanti-2 je baru buat doodle . HAHA

saba je laa :)

Wan_hazel said...

maria..

g study dulu baru wat doodle..ehehhe..maria print screen wan nak tgk camne maria wat tu

Maria Takiya said...

da PS , lps tuu nak tunjuk cmner ?

Wan_hazel said...

Maria ade FB??PM wan kat FB k...wan hazel..

Tengku Puteri said...

owh..mcm tuh rupanya fungsi wrap... bleh try la lepas nih..tima kasih wan..!

Wan_hazel said...

Tengku Puteri

welkam put3...

wiwyd said...

hmm , kenapa tak boleh click wrap . sadis sungguh :'/

Wan_hazel said...

tak boleh klik ke??pelik///

wiwyd said...

aa tak boleh nak click macam mane nieh :|
nnt saya printscreen ken gambar kt FB :)

Wan_hazel said...

ok

atien said...

cm ne nk wat bulat cm yg wan wat 2??

Wan_hazel said...

tgk tuto stroke tu...

http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-stroke-line-adobe-photoshop.html

Anonymous said...

wan guna photoshop cs berapa

Wan_hazel said...

wan guna cs3

KucingMelukis said...

oh, kalau guna photoshop cs saje xde fungsi wrap ye? sy guna photoshop yg wan bagi download tu. bila klik kanan masa nak wrap, xklua fungsi wrap.

Wan_hazel said...

kalau wrapa tak de..awak tgk cara wat doodle video nye tu...ada cara lain

aien hermionie said...

wan.. nape ek.. dah bile dah stroke.. pastu nak buat warp.. stroke tue tak ikut warp tue..

Wan_hazel said...

klik pada layer warap tu dan pastikan slection yg dot2 tu dah tak de dah..

syahmi arieb said...

Wan takde pun fungsi wrap tu!!!!!!! Tekan banyak kali dah!!!

syahmi arieb said...

Takde pun wan fungsi wrap tu!!!! Tekan banyak kali dah!!!!!!

Wan_hazel said...

pastikan klik kat layer yg nak di wrap kan tu taw