Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Stroke Line _Adobe Photoshop


Tuesday, May 31, 2011

Tutorial Stroke Line _Adobe Photoshop

.

Salam korang...


Hari nie Wan nak kongsi lak camne nak wat Stroke Line...Teknik nie penting gak law korang nak garisan or bentuk bentuk yang cantek..Law guna brush and wat bentuk garisan mesti tak cantek koz lintang pukang jadinya kan...Dan sesapa yang masih baru berjinak jinak nak wat Doodle tu..Nie lah cara yang senang sikit..

K lah korang..Jom Tutorial

Mula mula open Adobe and file korang lah..


Langkah pertama korang kene set kan Brush size and warna Brush korang dulu..Nie untuk Stroke nanti...So pilih lah warna yang korang nak guna..And size Brush lak mewakili Size Stroke line korang..


Dah klik brush.. korang ubah size Brush korang lak..Korang klik kanan kat file korang k.nanti akan kuar Pop up macam kat bawah nie..



Pilih lah size brush korang Dan guna Brush yang bentuk macam kat atas tu k..Basic Brush..Lepas tu korang ubah warna lak...


Pilih Warna stroke yang korang nak guna..Law dah..Klik ok..


Lepas tu korang klik Pen Tool macam kat atas tu..Dah klik tu..korang tengok lak kat Tool atas skali..Macam kat dalam gambar bawah nie..Korang klik lak kat anak panah macam kat bawah nie k..mesti klik taw..


Dan lepas tu leh lah korang wat line korang..Klik je kat file korang satu titik dan satu lagi titik..Macam kat dalam gambar bawah nie..Lepas korang klik titik terakhir tu korang jangan lepas klik tu k..Korang leh tarik je titik tu law korang nak lengkungkan garisan tu.




L
aw dah selesai tu..Korang wat new layer ..Cara wat new layer korang tengok tuto nie..Tutorial New Layer.Setiap kali korang nak wat stroke yang baru pastikan korang wat New Layer so senang korang nak ubah orang padam Stroke tu..And tak ganggu Stroke yang lain.



Dah selesai wat New Layer..Korang klik kanan..And nanti akan kuar Pop Up macam kat atas tu..So korang klik lah Stroke Path macam kat anak panah atas tu k..Dan nanti akan kuar lak pop up macam kat bawah nie..So korang klik je lah OK.




Law dah klik OK..korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..



Dan law korang nak buang line Pen Tool korang tu..Korang tekan je Backspace kat keyboard korang k..



Dan untuk Tool lain korang leh guna gak contohnya..Macam kat Tool bawah nie..Klik kanan untuk dapatkan Tool yang berlainan pada anak panah tu k.



Teknik nak wat tu..Korang ekot je langkah yang kat atas tadi..


Ok tu je yang Wan nak Kongsi..Senang je kan..So leh lah korang wat Doodle..


Dan jadilah Doodle..


Doodle yang Wan guna untuk entri
http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/seronok-ke-jadi-blogger.html


Ok..Tu je..Papai..

Selamat mencuba.

.




22 comments:

Mohd Shukri Fadzillah said...

TERBAEK!!! skarang aku sudah tahuuuuuuuuuu ,,,


sayang kau lebih haha!

Wan_hazel said...

Mohd Shukri Fadzillah

ahahha....tengs

Tengku Najwatie said...

pandai eh wan lukis doodle pkai shawl yg berbelit-belit tuh.. haha

Wan_hazel said...

Tengku Najwatie

heehhe..wan try2 je tu

Wansteddy Tales said...

superb wan! hakak mmg malas guna photoshop. tp tgk tutorial wan ni mmg nmpkkan usaha yg rajin. keep up good work wan :D

Wan_hazel said...

Wansteddy TalesWansteddy Tales

tengs kak..wan try2 je kak..Ai lebih senang driPs nie..koz Ps nak kene warnakan sendiri lak...hehehe

asmiera emiena said...

cantik ^^

Mohd Amin Aizuddin said...

Nak buat jugak la...nampak menarik

farah said...

comelnye doodle pakai tudung tu . suke sgt tgok .

Wan_hazel said...

asmiera emiena

tengs taw

Wan_hazel said...

Mohd Amin Aizuddin

buatlan amin sennag je tu

Wan_hazel said...

farah

tengs taw..law nak ambik leh je...

Qyrn Dishdush said...

agik juak itam cmyaaaa ;(

Wan_hazel said...

pelik na eh....kenak jadi camya ooo

Qyrn Dishdush said...

xda jumpa. mek pkey ps cs5. ayoee. dah wak kmk pun ps cs yaa trial jak. hahahaha

Wan_hazel said...

mek tauk pa maslah ktk..mek eply kat blog ktk k..

Mohd Amin Aizuddin said...

suka la..eeee

Wan_hazel said...

hehehe..tengs amin

Ummi said...

pandainya....jadi la shawl tuu !

Wan_hazel said...

ehehe..tengs..a ah jdi lh shawl tu..ehehe

hatiAMIRA said...

tak jumpa laa pop up y stroke path uw .
y mane ?

Wan_hazel said...

klik kanan taw..