Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial tulisan bercahaya kesan cermin_adobe Photoshop


Tuesday, August 16, 2011

Tutorial tulisan bercahaya kesan cermin_adobe Photoshop

.



Salam korang...

Kali nie nak wat Tutorial tulisan bercahaya kesan cermin..Tak taw lah nak beri tajuk ape kan..ehehhe..So letak je lah tajuk tu..Terima kasih kat http://alieff.com/..


Jom tutorial..

Mula mula open Adobe korang lepas tu tulis lah perkataan yang korang nak..Contoh yang Wan guna "Wan Hazel"..


Lepas tu korang Klik kat anak panah yang Wan tunjukkan kat gambar bawah nie k..



Pastikan korang ekot apa yang Wan tandakan tu..Tengok macam gambar atas tu..Ekot je ye..


Lepas tu korang Wat lah shape macam kat gambar atas tu..Dah selesai wat shape tu..Korang convert to smart object shape korang tu..Klik kanan pada anak panah yang Wan tunjukkan macma gambar kat atas tu..



So dah selesai convert tu...Korang klik lak macam kat anak panah kat bawah nie..


Ekot macam kat gambar atas tu k..Mula mula select tulisan korang..Lepas tu pilih lak tool Magic Wand Tool..Bila dah ..Korang klik je kat huruf korang tu..klik kat luar huruf k..Nanti korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..




Lepas tu korang select lak layer shape korang.Dan lepas tu pilih lak tool eraser..macam kat gambar bawah nie..



Bila dah selesai..Korang padam je shape yang dalam gambar korang tu..masa korang nak padam tu nanti korang akan dapat pop up yang macam kat bawah nie...




Dan korang klik je "OK".




Dah selesai padam tu..Korang adjust lah opacity shape korang tu..macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..



Dan selesai...


.

Selamat mencuba


papai

.






16 comments:

cikgufaiz said...

nak dload photoshop tp tk reti dh byk kali try

SaySay said...

yay tuto lagi!

Wan_hazel said...

cikgufaiz

eh pelik betul..nape tak leh ke??

Wan_hazel said...

SaySay

ehehhe..

Alieff said...

wah! rajinnya buat tuto. hehe...
alieff sblum ni maen hentam je buat gini... jadi la skit2...

nice sharing, wan. :)

Wan_hazel said...

Alieff

ehehhe...dr tunjuk ajar alieff gak..tengs bro

Aqilah Yazid said...

x jadik , huhu

Aqilah Yazid said...

yea , dh jdik , tengs kiu :3

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe..peace

//Medisita ● Vongola said...

"Korang adjust lah opacity shape korang tu..macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu.. "
=how to adjust??

Wan_hazel said...

adjust kat anak panah tu.kan ade dlm gambar tu...kat situ lah..ehhehe..

Forever Alone said...

Kenapa masa nak padam tu tak boleh ? Bila nak padam die pergi padam kat tulisan , bukan dekat bulat tu

Wan_hazel said...

klik pada layer yg betul k..bukan layer tulisan

Niq Nabila said...

YEAY MENJADIK...THX ABG WAN

♥ Anis said...

font ape tu ye abg wan ?

Wan_hazel said...

tulisan porky..ehhehe