Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Doodle dan mewarna Doodle_Adobe Photoshop


Sunday, June 5, 2011

Tutorial Doodle dan mewarna Doodle_Adobe Photoshop

.

Salam korang...


Kali nie Wan nak wat Tutorial Doodle dan mewarna Doodle cara Wan Hazel..Mungkin banyak lagi cara nak wat doodle nie..masing masing ada cara sendiri..Ada yang memang dah terer melukis..Lukis lepas tu scan dan edit.Ada yang guna tablet.Law Wan,Wan cuma guna jari je..guna touchpad.bagi Wan lagi mudah dari guna mouse...


Hope korang dah baca Tutorial Wan yang sebelum nie..Dan tutorial sebelum nie penting untuk wat Doodle nie..Nanti Wan berikan link ke Tutorial berkenaan..Sebelum kita mulakan pembelajaran kita..Sebaik baiknya bacalah Doa bagi memudahkan penerimaan Tutorial Wan nie.Tak taw nak baca Doa apa..Wan dah sediakan Doa di sudut kiri Blog Wan(Dalam pada kita megah dengan pemodenan.. Wan tak pernah lupa akan Nya).Ingat Try and error salah satu cara untuk menjadi yang terbaik..Faham dan baca satu persatu k.


So Jom Tutorial..




Wan dah kasi taw..Tutorial sebelum nie banyak gunanya untuk wat Doodle nie..dan sengaja Wan pecahkan kepada beberapa Tutorial agar korang leh blaja satu Tutorial ke Satu Tutorial..Untuk Wat bentuk seperti diatas korang jenguk Tutorial nie..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-stroke-line-adobe-photoshop.html

Wan banyak gunakan Tool Bulat.Untuk wat Stroke



Dan untuk membentuk lak korang jenguk lak Tutorial nie..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-wrap-untuk-doodle-dan-lain.html


Dan pastikan setiap Stroke yang korang wat tu..Korang menggunakan setiap layer yang berlainan..Jenguk lak Tutorial kat bawah nie.


http://wanhazel.blogspot.com/2011/05/tutorial-new-layeradobe-photoshop.html


Dan bentuklah Stroke mengikut kretiviti korang..Semua kat atas tu korang balaja perlahan lahan k..Jangan gopoh gopoh..Tak de final exam untuk study nie..hehehe..




Yang dekat atas tu adalah gambar yang mempunyai dua Stroke dan dua Layer..So setiap Stroke yang Wan hasilkan adalah berasingan..Mengapa Wan hasilkan secara Berasingan???Sebab kita leh Remove atau padam bahagian yang kita tak nak..Korang klik kat Eraser Tool korang dan padam lah pada Stroke yang korang nak buang..Macam kat atas tu Stroke pada Layer 1 menggangu kawasan layer 2..So Wan akan padam Stroke pada Layer 1 tu..Nanti akan jadi macam kat bawah nie..




Nampakkan..Bahagian tak berguna pada Layer 1 Wan dah padam ..Dan korang Wat lah yang selebihnya untuk bahagian Doodle korang..Ekot kretiviti korang..Dan sekali lagi Wan nak ingatkan..Pastikan setiap Stroke korang adalah layer yang berlainan..Satu layer satu Stroke.



Bila dah selesai wat semua bahagian Doodle korang dengan langkah langkah kat atas tu..Korang try and error je k..Dah siap..Wan akan ajar korang camne nak wat Mata Doodle korang lak..Simple je..Guna Brush je..Korang klik Tool Brush korang..Pada anak panah no 1 tu..Dan pada anak panah no 2 tu lak korang klik dan korang ubahlah warna mata yang korang nak guna..Dan yang ketiga korang klik je kat muka Doodle korang..Pastikan wat new layer lagi..Law mata cam tak ok..Korang leh remove.Dan law korang nak ubah size brush korang lak..Korang klik kanan pada Doodle korang dan nanti akan kua lah Pop up macam kat bawah nie..



Dan korang pilih lah size Brush korang..Langkah seterusnya lak nak watkan anak mata Doodle korang berkaca kaca..Langkah yang sama tapi guna warna yang lain dan Size brush yang kecil..macam gambar kat bawah nie..



Bila korang dah selesai semua Stroke dah lengkap Doodle korang..Korang convert semua layer ke smart object..Korang tengok Tutorial nie lak..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/06/tutorial-convert-to-smart-objectadobe.html



Dan nanti jadilah macam kat atas tu..Layer korang satu je lagi..Selesai semua tu..Kita akan teruskan lak dengan langkah untuk mewarna Doodle korang..Korang kene wat New layer gak..Nanti akan dapat lah hasil macma kat bawah nie..Korang dah wat new layer kan.Dan korang kene pindahkan layer korang tu ke bahagian bawah..Klik pada layer dan tarik ke bawah k.

Link

Law korang dah tarik layer korang ke bawah..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.


Dah selesai tu..Korang pilih lah brush Tool korang dan warna yang korang nak guna..


Bila selesai je pilih warna.. dah ok..Korang warnalah bahgian Doodle korang..Wan lak akan warnakan bahagian muka Doodle Wan nie..macam kat bawah nie..Dan pastikan korang mewarna tak terkeluar dari garisan..


Kemas je kan law kita wat perlahan lahan..Macam mane lak law mewarna tu terlebih garisan??



Jangan risau taw..Sebab tu lah pentingnya New layer tu..Korang klik je Eraser tool korang dan korang padam lah bahgian yang terkeluar tu..


Dan lepas tu korang teruskan dengan proses mewarna korang..Dan pastikan setiap kali nak mewarna korang mesti wat new layer..Dan layer korang tu letaklah paling bawah macam langkah yang dekat atas tu..Dan teruskan lah mewarna dengan berhati hati.


Selesai semua tu mesti korang akan dapat hasil yang comel..


Dan selesai lah korang men Doodle...bagi yang mula mula wat tu..tak semua akan dapat hasil Doodle yang menarik..Dan setiap kali kita mencuba kita akan dapat hasilkan sesuatu yang terbaik..Jangan merengek dan jangan banyak melenting..Tak usaha maka takde lah hasilnya..




Selamat mencuba..Doodle nie sapa nak ??? ehe..korang semua leh ambil..

Wan hadiahkan kepada semua yang tak jemu jemu datang ke teratak usang Wan nie..

Terima kasih.


Kamek sayang kitak..


.



126 comments:

Aina said...

nk doodle tu buley ?hee ~

e r a a r u s b e r r y said...

eyyyy ! comelll ! hehe . mau try la nnt . ari tuh dah try download phtoshop yg wan ajar . dapat dah . thanks ~

Maria Takiya said...

benci la cm nihh ! wan buat doodle cantik je , maria buat mcm ape je . menyampah ~

HAHAHA

Qyrn Dishdush said...

salam ktk, hehe. kmk try lagik tekk. ada x nok 1st tak polah k ellipse tool yaa. bila kmk polahh. agik hitam lam bulatan yaa. aduiii. kmk x tauk gik pa masalah nyaa. ;(

AIN DOMOLIXIOUS ✿ said...

wan..nak ambil doodle nie bley tak.?

Wan_hazel said...

Aina

boleh je ..ambek je k

Wan_hazel said...

e r a a r u s b e r r y

welkam..try taw...ehehhe...

Wan_hazel said...

Maria Takiya

ahahha..maria wat cantek dah tu..comel...nanti maria leh wat lagi cantek dari yg wan wat nie

Wan_hazel said...

Qyrn Dishdush

ktk mesti ubah nak atas nya ...mun xubah xpat nya..

Wan_hazel said...

AIN DOMOLIXIOUS ✿

boleh je..silakn..hehehe

Tengku Najwatie said...

thanx buat tuto nie ye wan.. semuanye lngkap.. hehe.. comel doodle tu.. ambik eh..

dak eina said...

dh byk jumpa tuto wt doodle. tp eina je xcuba2.. ape kate wan doodle tuk eina satu~ kehkeh!

thnx for sharing wan! ;)

Wan_hazel said...

Tengku Najwatie

tengs najwa,.biasa2 je tu

Wan_hazel said...

dak eina

ahahha...nape tak cuba lak>??

ena_eryna said...

nak try2! tapi sye nak amek doodle nie bley kan? :D

Cikgu Fikri said...

wah..
comel giler!!!! :)

Wan_hazel said...

ena_eryna

boleh je...tak de malsah...hehehe

Wan_hazel said...

Cikgu Fikri

ehehhe..tengs bro...

szachzieer[belladonna] said...

camnie nak mlah yha..susah da jak..

Wan_hazel said...

szachzieer[belladonna]

xda susah eh..ktk try lok...

Mohd Amin Aizuddin said...

cantiknya doodle tu.cute la

iffah imani said...

nanti try ya..tq like dis tutorial,...org kata ilmu d dada kalau dikongsi bersama bertambah berkat...

Wan_hazel said...

iffah

tengs iffah..a ah betul tu..g pun setiap ilmu yg kita ada tu..sebaik baiknya dikongsikan

A retarded kitty said...

wow! cantik seyh

Wan_hazel said...

A retarded kitty

tengs taw

rᎩnrᎩn said...

salam awak. bole amik ke doodle comel=lote tuh? hehe. cute cute!!

Wansteddy Tales said...

kemas dan lancar. barulah dorg tahu nk doodle dolly ni sbrnya bnyk mkn step kan wan. ada tu yg penah gtaw akak. alah... kacang je nk design dolly ni. kui3... xcuba xtau ;)

Qyrn Dishdush said...

kmk dah ubahhh! yess. boleh mendoodle balit. hahaha.

ezzah said...

comel comel . nak cuba nanti :)

momoe love said...

suka2.. thanks for the tutor

Mohd Amin Aizuddin said...

wan.takde ke doodle free untuk lelaki.(ngah tunggu sejak setahun lalu :P)..hehehe

Wan_hazel said...

rᎩnrᎩn
boleh je..wan kasi free ..sapa2 nak ambik ambik je

Wan_hazel said...

Wansteddy Tales

a ah kak..betul kak...step bukan pendek tapi panjang..byk perah otak lak..law ade sesapa kate senang wat tu..tgk lah wat..ehehhe..

Wan_hazel said...

Qyrn Dishdush


camat men Doodle balit..eheheh..mek mok tgk doodle ktk

Wan_hazel said...

ezzah

ok..boleh je..selamat mencuba

Wan_hazel said...

momoe love

tengs..n welkam...

Wan_hazel said...

Amin

ahahha...Insya Allah Wan akan wat..tak janji taw amin

sayaa Nuril :) said...

dah buat TAPI tak menjadi :')

aimie said...

wahhh comel2 :DD

princess.bubble98 said...

wan nk doodle tu b0ley
kalu bule tenz

dayangkueffazulaikha said...

tq, mek ambik doodle ktk ya :)

Mrs. Farhan said...

Mek dtg follow kitak. =)

Cantek la doodle2 kitak. Tapi x pandey mauk guna photoshop. Huhuhu.

Wan_hazel said...

sayaa Nuril :

nape tak menjadi??ehhehe

Wan_hazel said...

aimie

tengs...

Wan_hazel said...

princess.bubble98

boleh je..ambik je k

Wan_hazel said...

dayangkueffazulaikha

welkam..hehehe...ambek jak sia

Wan_hazel said...

Mrs. Farhan

ehhehe..ktk try and error jak..makceh..doodle biasa2 jak

shopping2u said...

eee..comelnye !!!! nk tempah leh..
urm..kte follow awk ;)

Wan_hazel said...

shopping2u


tengs..nak tempah ape erk??

caliph shuriken said...

rajin ar wan wt doodle.. kaler pun kemas.. klau sy wt msti comot, hukk...

latest en3: kl gangster

Wan_hazel said...

tengs...wan nak ilang stress je...tu lah wat doodle tu..ehhehe

matahari said...

serius tak pernah terfikir nak buat animasi guna adope...ilmu anda.thankss sgt2 sebab share

Wan_hazel said...

matahari

welkam..ilmu kan utk dikongsi..

sarah cika's said...

ambik yer~

Wan_hazel said...

ok..eheheh..peace

Princess Feyqa said...

wan cne nk wt doodle ea? ktne nk download paintsai ea?

Wan_hazel said...

erk..camne nak wat doodle..cam yg wan tunjukn tu lah,..paintsai..wan tak taw..law adobe wan taw

❤nadiah.rahim❤ said...

tlg buatkan untuk kite boleh?hehehe..:)

Wan_hazel said...

hehehe...wan tak reti sgt taw wat doodle nie..law ade yg dalam blog wan nie ambek je

♥farah erikha♥ said...

nak doodle 2 bleyh x ??

Wan_hazel said...

ok..boleh je..no prob

Salbiah Zakeri said...

cntekknya..comelll..
sal buat gna paint je...tp xcantekk..pas 2 x byk symbol gna paint..hikhik..
thanx for the tutorial :)

Wan_hazel said...

welkam..try guna adobe lah...seronok..ehehhe

Tengku Puteri said...

wah...sgt comel dan kemas la doodle wan..! nk try jugak la... thanks wan sbb share... =)

Wan_hazel said...

Tengku Puteri

welkam..leh je try..senang je taw

SweetyMui2 said...

cute eh...polah k kmk cgek! :D

Wan_hazel said...

makceh..ktk mok juak...hahaha..

fara said...

terima kasih for the tutorial and the doodle :D

Wan_hazel said...

welkam..

✿ cikcimi said...

cimi amek letak dekat entri ea sbgai cth doodles muslimah. :)

Wan_hazel said...

ok..boleh je...nanti wan nak tgk entri tu k

AzwanRamli said...

comel der....

Wan_hazel said...

tengs...

naddy said...

nad amek doodle ea. tengs wan ! =)

Wan_hazel said...

ok..boleh je..eheheh

Qeefa said...

nak amek!!>.< comei!

Wan_hazel said...

ok..boleh je...peace

ELLY MISS LOLIPOP said...

Abang wan , dah try jugak first time , tekial kial nak wrap wrap bagai . x comel macam doodle abang wan . Wat la tuto tok baju pulak . HEHEHE .

http://misslolipopever.blogspot.com/2011/07/my-first-doodle.html

jom tengok hasilnyerr . :')

Wan_hazel said...

ok..wan jenguk taw..ehehehe...

miss lovers said...

t.kasih utk tutor wan,akhirnya dah berjaya buat dolly...meh lah singgah blog http://catloverscute.blogspot.com/

Wan_hazel said...

miss lovers


ok wan akan singgah taw..ehehhe

Piqah said...

nak doodle ni ! comell !

Wan_hazel said...

hehehe..boleh je..

♥ MiMi ShAliZa ♥ said...

thx u so much wan hazel..

Wan_hazel said...

♥ MiMi ShAliZa ♥

welkam...peace

mimi_atia said...

wahh bestnyer jadik wan..kreatif..klasss gtue!!! jeles r ngan wan sbb wan kreatif...

Wan_hazel said...

mimi_atia

ahahha...best ke jadi Wan??ehehe..wan tak kreatif sgt taw...cuma minat tu yg ade...dr minat semua kita leh buat...

ice lemon tea said...

salam perkenalan,,
saya ada buat entry berkenaan doodle awak ^^
tq utk tutorial
harap singgah
http://akmalsarihan.blogspot.com/2011/08/menariknya-doodle.html

maaf ea la tak mintak izin
*peace*

Wan_hazel said...

hehehe..tengs taw..

Cik Ina said...

tak reti nak buat, boleh tak buat untuk cik ina ? please please. suke singgah blog wan :)

Wan_hazel said...

cik ina...hehehe..Insya Allah taw,,,tak janji...

sherry said...

comey..nyerr..muchos gracias wan.. =)

Wan_hazel said...

sama2..ehehhe..

dewqra chacqk said...

trimas kasih abg wan :) ,
berjaye da buad tuto , tpy tak kemas unn .
jom singgah entry doodle saye , saye promote kan abg wan dalam ue , hehe
jgn mwa :)

http://dewqracintakita.blogspot.com/2011/08/yess-berjaye-buad-doodle-yang-pertama.html

Wan_hazel said...

tengs...nanti wan tgk k..ehehe

misz moja said...

saye pon nak doodle ni..terima kaseh~~

Wan_hazel said...

sama2..ambil je

AlamHati said...

boleh la cuba buat nnt...tengs ya 4 this tutorial

Fatin Nabilah said...

nak tanya..mcm mana save doodle tu dn backrgound dia transparent?sbb nak upload kat blog mcm wan buat tu..hehe..thanx klu sudi jwb..:D

Wan_hazel said...

klik file > save ass > cari format .PNG k

Fatin Nabilah said...

dah buat mcm wan bgtau,but bila upload kat blog still ada mcm petak kaler putih kt belakang doodle tu..
wan tngok kat sini>>http://atennabella.blogspot.com/2012/01/selesai-sudah.html

Wan_hazel said...

wan pun tak taw dah..kalau save as png so tak de background..masa edit dodole tu wat background tawk??

Fatin Nabilah said...

masa new file tu..mmg set background transparent..

Wan_hazel said...

rasanya blog awak punya koding yg hasilkn BG putih blakang gambar tu kot

Fatin Nabilah said...

oh yeke?nway,thanx sbb sudi jwb soalan sy..hehe

Nurul Najwa said...

Abg Wan lukis doodle nie gune adobe photoshop Cs5 ke ? hehe..

Wan_hazel said...

wan guna cs3..

Nurul Najwa said...

Ohhh, oke tengkiu bgtau :D

che dai said...

assalamualaikum, boleh masuk?
akak nak belajar ah jugak, sebenarnya baru kenal semua ni. bess..

Wan_hazel said...

waalaikumusalam...masuk je kak..Insya Allah nanti akak dah kenal ngn tool semua so senang nak mendoodle

Aen Zahari said...

tHans Wan..hehe.menjadi lah, tapi takde lah secantik wan buat.hee...hepy nih ! syg wan lah..hehehewww :D

Malissa Ali said...

Comelnye awak ni... Lagi comel dari doodle. :)

NJ said...

Oh. Assalamualaikum wan. Thanks sebab buat tutorial macam ni. Terkial-kial nak belajar buat strokes. Last2 dapat lah juga. Check lah dekat blog tu. Kelakar sikit lah :D

http://thirtydayslove.blogspot.com/

Laili Qistina said...

nak doddle tu buley tak nk buat header

Wan_hazel said...

boleh je..kat bhgian freebies lagi byk

cik hidayah said...

alahai comel gile..sy baru balaj buat doodle.. :( xpe usaha tangga kejayaan..blaja guna paint tool SAI

Iron Lady said...

Wan comelnya doodle tu. tapi wan saya stuck dekat nak buat kening and mulut tu. boleh ajar kan ?

Wan_hazel said...

awak gun tool pen tu.. or guna tool bulatn dan padam.. hehehe.. senang je..try tgk video punya tuto k

xXx chaos xXx said...
This comment has been removed by the author.
xXx chaos xXx said...

Hi brother wan!
jumpa lagi~

ni hah saya buat banyakkkk.. giler..
mai laa ushar ek? trimas!
you OHSEM!

http://chaosinnotime.blogspot.com/2012/10/doodles-madness.html

Dahlia Amirudin said...

Assalamualaikum :) Wan nak tanya selalunya height ngan width berapa wan guna ?

Wan_hazel said...

wan guna 700 x 500

Akeyla Azmi said...

Thank u so much abe wan! x

Akeyla Azmi said...

Btw abe wan, kalau kita doodle guna kertas and then scan. Cane eh? :D hope u'll make the tuto.



tq so much hihihi

Wan_hazel said...

Insya ALLAH nanti wan try wat k..hehhee.boleh je

Toms said...

Keren banget ka tutorialnya :), visit balik ya ka :)