Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Adobe Lightroom : Perkara asas editing


Saturday, July 7, 2012

Tutorial Adobe Lightroom : Perkara asas editing

.



Assalamualaikum...


Hai korang..kali nie Wan nak ajar korang kenal Tool asas yang mungkin korang boleh guna untuk edit gambar korang..Kekadang gambar yang kita ambil tu belum tentu ok..Lebih lebih lagi kalau moment yang best tapi gambar akan over exposure atau under exposure atau warna kelam..Jadi itulah guna nya applikasi yang disediakan oleh Adobe Lightroom nie..Wan hanya bagi korang kenal je tool dia k.. Nak wat dengan lebih detail tu tak lah..Cuma beri korang kegunaan sikit sikit.. Korang leh je godek sendiri nanti..


Jadi Jom..







Cara import gambar rasanya korang tahu kan..Kalau tak tahu .. Wan terangkan sikit ye.. caranya korang kene masuk ke ruangan Library..dan klik pada anak panah no 1 macam dalam gambar kat atas tu nanti akan kluar pop up kat tepi tu ..Kat situ korang pilih lah mana tempat korang simpan gambar korang..dan kat no 2 tu lak untuk korang select atau tak gambar korang..Anak panah no 3 plak untuk korang pilih mana mana gambar yang korang nak guna..Dan kat anak panah no 4 tu lak untuk korang import k..




Bila dah import korang dapat lah hasil yang macam kat atas tu..Kat anak panah no 1  tu korang besarkan gambar korang..Dan korang klik lah pada anak panah no 2 k.."Develop" .







Kalau dah masuk develop tu..Korang dapatlah hasil yang macam dalam kat atas tu..Nampak kan..




Yang kat anak panah dalam gamabr kat atas tuadalah untuk korang crop gambar korang dan kasi gambar korang lurus tegak..tak senget..




kat petak dalam gambar kat atas tu lak ialah tempat korang adjust keterangan gambar korang taw dan kerealitian gambar korang...Kat bawah nie adalah hasil yang Wan dah edit..




Korang godek godek sendiri taw..Boleh je , kalau gambar tak ok..Korang reset je..



Kat dalam petak dalam gambar kat atas tu lak ialah tempat korang nak adjust warna dalam gambar korang..Kalau korang nak terangkan lagi merah korang adjust bahgian "red" dan begitulah selanjutnya..


Kat kawasan dalam petak kat atas tu lak untuk korang adjust sharp dan kurangkan noise pada gambar korang..makin sharp gambar korang adjust makin noise lah gambar korang..Dan kat kawasan nie lah tempat korang adjust Noise dalam gambar korang..Jadi perlu lah adjust adjust..Godek godek lah ye..





Bila dah selesai korang edit gambar korang..Korang klik File > export.


Dan nanti akan kuarlah pop up macam kat gamabr atas tu..dan klik lah Export..Korang pun leh tengok tengok apa yang dalam pop up box tu k..baca jangan tak baca..


P/S :

-Gambar yang di edit tak kan cantik kalau tak betul caranya..Editing nie hanya menambah baikan apa yang perlu dan bukanlah bererti akan hasilkan gambar yang terbaik.. minima kan editing dan maksima kan manual kamera sepenuhnya..Kretiviti dan pengalaman itu penting.

-Editing format RAW lebih baik dan mudah dari JPEG .. JPEG sukar di edit dan mengambil masa yang agak lama untuk di edit berbanding RAW .. JPEG kekadang bila diedit gambar semakin teruk..


Editing gambar dalam Photography boleh ke??
Remove dust pada gambar _ Adobe Lightroom  




Jika entri kali nie berguna..Like dan share..Sudilah kiranya klik donate Button bagi membantu kami..

Sudi lah kiranya klik link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat

JB





.




4 comments:

Nur Fadziatul Ain said...

Bunga tu lawa lepas edit.

Xiao Xandria said...

cantik edit ..

Cik Hafizah Nurani said...

nk download kat mana adobe light room ni? ke kena beli? plez

Wan_hazel said...

download kat free downloade tu.tgk kat menu bar tu.. ada kat situ..