Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial remove dust pada gambar _ Adobe Lightroom


Wednesday, June 6, 2012

Tutorial remove dust pada gambar _ Adobe Lightroom



Sebelum dan selepas

Assalamualaikum...

Selalunya Wan akan wat tutorial adobe photoshop ..Kali nie Wan wat untuk Adobe Lightroom lak..Sebab banyak lak keyword cari Tutorial Lightroom nie ,  padahal dalam blog Wan tak de lak Tutorial untuk Lightroom..jadi kali nie Wan wat lah..yang paling basic je k.Tutorial remove dust pada gambar atau bendasing.Wan ada sediakan Adobe Lightroom nie

Kalau nak lightroom download kat sini ke..


Jom Tutorial..


Mula mula korang open lah gamabr korang import macam biasa..Wan langkah terus ye step import gamabr tu..Wan andaikan korang dah tahu..Owh ye Wan guna lightroom 4..




Nampak tak gambar kat atas tu banyak dust..(dust tu wan wat sendiri..hehehe) tompok tompok tu..Bila korang dah import korang tekan plak pada Develop macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu.Nanti korang akan ke satu aplikasi develop.macam gambar kat bawah nie..Tool dia berbeza sikit dari libary.



kalau dah ke aplikasi tu..Korang akan nampak benda bulat macam kat anak padah dalam gambar kat atas tu..Korang klik kat situ..yang dalam petak tu korang leh adjust size brush dan opacity yang korang nak guna..try n error adalah perkara yang terbaik.




Dan korang mula lah klik pada dust kat gamabr korang tu...macam tu je...edit sikit sikit selesai lah.Lepas nie tak de lah gambar korang ada bendasing lagi..ehehhe.Tertakluk pada jumlah dust dan latar belakang jugak.kalau gambar korang banyak sangat dust korang pergilah servis ye...peace.

Untuk adobe Photoshop korang leh guna cara nie..


 nak download lain lain software korang boleh lah ke page nie.



Jika entri kali nie berguna like/share dan klik button Donate jika sudi..terima kasih 


Sudi lah kiranya klik link dibawah untuk memberi sumbangan kepada blog ini..Terima kasih sangat sangat

TRAIN'S
Saving Planet




.






2 comments:

Nelly The Strange said...

wah ,, nice !!
nelly manusia tak reti guna photoshop ! hahaha

Deq's Qienz said...

wahhh best² tenkiu for sharing ya :)