Wadah Madrasah Pengalaman: Tulisan tak bersuara


Friday, February 27, 2009

Tulisan tak bersuara


Ku olah kasih,,,
ku sandarkan disudut hatiku,
bertengek di dahan jiwaku,
menanti untuk rebah,
benar ia menanti untuk rebah.
aku tahu andai rebah maka hancurlah ia,
jauh benar pintaku untuk ia rebah,
namun semakin lama ia disudut itu,
semakin payah untuk dahan memauti kepingan kasih itu...
penat,
aku penat,
sgala nya aku tempuhi sndiri.
bkn sapa2,
tp hanya aku.

xxxxx

Lampau aku mula jejaki semula hari itu.namun bezanya untuk kali ini,aku tidak seperti menerjah episod hidup ku yang lampau seperti yg sblum ini.kali ini aku sedar akan perbuatanku,dibalik aku mengintai kisah yg menamakan diri nya sebagai kenangan,disamping itu jua lah aku menyelak2 bahan yg berada didlm laci ku,yg teguh ku kuncikan.tetiba aku tdiam.seakan aku tsampuk..mencari 1 suara.

entah dr mana satu gomelan kedengaran.kabur kabur telinga ku menerima frekunsi itu...ah,ku xhiraukan semua itu.ku teruskan dgn krenah ku yg td...tdtik hti ku ingin merungkai semua kenangan yg lama,namun tgnku seakan kaku,tidak hendak memaparkan lg sgla warkah2 mahupun photo2 yg telah mjdi debu didlm diari hitam pmikiranku...

Aku mula bangkit.baring diatas katil beralaskan empuknya tilam,sambil memandang ke siling,putih,tenang rasanya.ku angkat tgn ku menunding jari ke siling,seakan aku mengukir perkataan 'i hate this situation'.xkelihatan namun aku tetap tbebam kerna nya..aku mula bfikir mlbhi zat..bergomel dgn stiap yg ku lhat djasadku,

"mata apa yg harus aku lakukan andai aku ingin melupakn sesuatu".mata mula menjawab,"pejamkan lah aku"
Heran,mengapa setelah aku memejamkan nya aku tetap melihat nya.

Aku mula btnya kpd tlnga.
"telinga apa pula yg harus aku lakukan,aku masih mengingatinya".telinga tsenyum dan menjawab"tutupkanlh aku agar xkedengaran 1 pun irama"
Heran jua aku,mengapa aku tetap gak bisa melupakan nya.

Kedengaran satu bisikan,"maafkan aku,aku punca segalanya.hapuskanlah aku,buangkanlah aku,aku merosakkan hdupmu"
Serta merta semua tertunduk diam.
Rupa rupanya semua itu berasal dr HATI...

maaf atas ketelanjuran ku,andai aku tanpa mu,maka tiada lah snyum dan tangisku...

Biarlah yang berlalu dijadikan sebagai catatan biodata kehidupan.


XXXXX



Seorang hamba mengejar cita citanya namun maut semakin menghampirinya...
_renungkan fikirkan_


Under Hazel Wings



8 comments:

♥chentaMAYA™ said...

tidak perlu menutup mata~
andai ia masih kekal di mata~
tidak perlu menutup telinga~
andai telinga maseh beralun dengan suaranya~
cuma perlu..
d0a~
m0ga hati, dia, & kam0~
bahagia hendakNYA~

Wan_hazel said...

andai tak kelihatan maka tak sejajarlah penglihatan,,
tahnakz maya,,
doakan saja kan,,,

Firdausi said...

Boleh tahan puisi anda.. Nice. Teruskan lagi.. huhuhu..

p/s : Lama xjd mat jiwang.. Hehehe

Wan_hazel said...

Hahaha.ayat jiwang,jiwa tetap mambang.hahaha

~cik manis~ said...

not bad la puisi kmu...
;)

Wan_hazel said...

hehehe..thankz ya cik manis...

FiFiNeNi said...

bila mambang dah jatuh cinta..
ayat kosong dah jadi bunga2..
hehe..
coretan lampau akan menjadi tangga pendakian kisah seterusnya..
anyway,nice one!
(~_^)

Wan_hazel said...

Thankz neny.hehehe.