Wadah Madrasah Pengalaman: Rindu keluarga di Malaysia


Wednesday, July 7, 2010

Rindu keluarga di Malaysia

.








Mood = Diruang rindu
Lokasi=Dongyang Technical College, South Korea





Salam korang



Penat baru lepas balik dari SEORAKSAN NATIONAL PARK.. Agak jauh perjalanan..naik turun naik turun.. Hari nie baru dapat keluar jalan jalan ngan member lepas selesai peperiksaan..seronok..

Teringat aku panggilan telefon dari adik petang tadi.

”Abang,Sik lamak gik puasa,sebulan gik “ sambil tertawa kecil dihujung suara.


Huh…rindu keluarga di Malaysia. Law tahun nie tak balik gak..alamatnye 3 tahun dah aku beraya di Dongyang Technical College, South Korea.. Alamatnya beraya dikedutaan lagi lah tahun nie.. Raya kuliah raya kuliah…naik bosan gak aku dengan semua tu.. Terpaksa gak aku hadam.. Aku tahu aku tetap akan menyambut Ramdhan dan Syawalku disini.


Tersenyum seorang aku disaat menarikan jemari dipapan kekunci ini tatkala teringat seketika saat puasa keduaku dirai oleh rakan sekelas

"Taniah Wan, taniah Wan, semoga dapat bertahan" yon tei woun semangat memberi perangsang.

"Wan Ramadhan kali nie tak ada buah hitam manis ke.? Rindu nak makan buah hitam manis" shong jun ah bertanyakan pasal buah hitam manis sambil menepuk nepuk bahuku.
(buah hitam manis=buah kurma) Klik untuk ke entri ini


Kali ini aku duduk keseorangan selepas pulang dari makmal , terkebil kebil kelopak mata melihat sekeliling..entah apa yang hebatnya aku disini..Jauh disudut kasih , jauh dari keluarga…kadang hampir rapuh dahan kesabaranku… aku ingin pulang.. sedang didada masih terpuruk rasa sayang untuk meninggalkan langkah disini . Kerana itu, aku cukup menghindar daripada berada di awan genawan kenangan, atau menyerempak dengan mereka yang berkait nostalgia lama (sahabat sahabat dari Malaysia). Melainkan, saat aku sudah cukup tegar, cukup fikir yang ranum, cukup tenung yang dalam. Biar uban berebutan di kepala, atau rambut berkejaran cabut dari akarnya. Waktu itu aku pasti kan cukup kuat mengenang kesemuanya.. sewaktu itu mungkin aku sudah diMalaysia mengenangkan saat aku yang kini disini...

“dansik chukje il chukha hamnida”(selamat hari lebaran?)

bahu aku dipukul oleh sheun jing woon..


Bukan nak bersalam tapi pukulan yang aku terima.. terpancar kat wajah aku keriangan..eceh, Sewaktu pertama kali beraya kat sini.. Banyak plak kenangan yang terimbau saat aku menulis entri nie..


Tika dibuai rindu, emosiku menyentuh di dasar paling rendah yang pernah dicapai dalam hidup ini. Saat ini, aku seperti menjangka akan gagal buat sekelian kali, lebih-lebih lagi dalam perjuangan yang jauh dari keluarga. Benar aku tak mampu berdiri sendiri. Aku masih belajar mencari makna hidup mencari makna kesempurnaan hidup..Syukur aku tidak pernah lupa akan Nya.


Aku pura-pura memandang ke luar tingkap, menyembunyikan terjunan air mata yang laju sekali. Ketika itu juga, sahabatku yang paling akrab menggenggam bahu kananku dengan tangannya. Aku berdegil tidak menoleh. Gigil tubuhku menahan sendu tidak terbendung. Pernahkah kalian alami syahdu yang diserabutkan lesu?




Salam dari kejauhan .







(kisah rekaan)

.



25 comments:

Cik Putput said...

owh..
sy br tahu kamo kat south korea..
ishish~
cian diew sedey..xpe dunia skunk kan canggih..
nnt 3g/webcam je dgn family ye..
cepat2 tamat study br ley dok lamer2 kat Msia balik :)

Wan_hazel said...

Cik Putput

hahahha...lucu plak..kisah rekaan je lah cikputput..hehehe..tak bace yg bawah sklai lah nie..hehehhe

syaril said...

haha wan jahat! tapi mcm betol je?*

Wan_hazel said...

syaril

hahaha...mane tertipu nampaknye...untuk dikongsi je..hehhee

Wanie said...

laa..study kat korea ke?nape x ckp?hehehe..tingin nak g sane !!dah jln2 kt jeju island ke?

Wan_hazel said...

wanie

maaf lah..nie kisah rekaan je..bace yg kat bawah skali..hehhe

Wanie said...

ceh..
rekaan?ketuk kpale die 20x!haha

Wan_hazel said...

hahahha,,,tertipu....sowie

pu3mas89 said...

wakakakakka... ngegeh !!!! siyes lucu n ngegeh .. tedah org2 nok kenak tipu ya eh... nasib kmk baca yg last ya.. adui !!

miszlullaby said...

hye wan^^singgah bce cerita=)

Wan_hazel said...

pu3mas89

hahaha..yalah tedh daknya org..mek asa serba salah jak tam nya..hahaha..kelu lidah bila sidak nanyak mcm2..hehehe..nasib ktk xkenak tipu..hahaha

Wan_hazel said...

miszlullaby

ok tengs

maisarahzakariah said...

ek eleh wan...baru jer nak tumpang syahdu sekali...sengal btol.dush2!!!

Wan_hazel said...

maisarahzakariah

hahahha...nasib bek tak tertipu..hehehhe

Ery Farieha said...

ahhahaha
wan wan
naseb bace ayat last tu, kisah rekaan.

Wan_hazel said...

hehhee,,,naseb bek tu ery..law tak pasan naye tu..hehehe

pu3mas89 said...

aii mesti la.. mek nak kah hebat!!! hahahhaha mesti ktk alu tabik spring ngan kmk nak??? nak ??? nak????

Wan_hazel said...

pu3mas89

bukn stakat tabik spring..pamping spring...semua spring mek bik..hahahah

Cik Putput said...

wan..laen kali kisah rekaan tuh, wan kasi tulis BESAR_BESAR skit okek..dah la nenek tua nih rabun..hahaha senget tol la..xpasal2 ditipu..Dush2!!!

Wan_hazel said...

Cik Putput

hahha...dah sah lah nenek tua...hehehehe...tak pe len kali wan tulis lebih kecil2..hehehe

syaril said...

wan ade bakat buat novel.miahahahha

tajuk bia syaril yg bagi ; SALAM PERANTAUAM DARI KOREA.WAKAKA

Wan_hazel said...

syaril


hahha...wan ade wat satu entri tajuk tu...cek kat bawah shoutbox wan..huhuhu

Fairuz Fazilah said...

haha, tipu lah. winter sonata..

Wan_hazel said...

hehhehe,,,kisah rekaan je..huhu..kantoi plak wan..hehehe

keri ikhwan said...

fuh.. ayat bleh wat novel tu.. jiwang gak ye haha