Wadah Madrasah Pengalaman: ulit kenangan _ Puasaku di Dongyang Technical College, South Korea dirai.


Wednesday, May 5, 2010

ulit kenangan _ Puasaku di Dongyang Technical College, South Korea dirai.

Puasaku di korea dirai.


carian google

Tebal embun pagi nie, mengingatkan aku semasa Ramadhan kedua ku di Dongyang Technical College, South Korea.


Penat kaki melangkah menuju tingkat empat hostel ku, sekali lagi Ramadhan ku di uji. Lemah longlai ku menapak. Tingkat empat terasa seperti bertingkat tingkat. Sesekali aku melihat jam ditanganku, masih ada 2jam lagi menjelang waktu berbuka.


Inilah akibatnya kalau tak bangun sahur. Bayangkanlah segala juadah sahurku yang tersusun diatas meja. Roti bantal, nescafe, kurma, epal dan entah apa lagi yang tak masuk senarai. Meliur saja melihat juadah dimeja. Bukan setakat dua biji jam lonceng yang dah ku kunci, tak termasuk "alarm" dilaptop dan dua biji telefon bimbit lagi.


Sayang sekali, bunyian itu hanya sekadar lagu dodoian menyambung lenaku, walaupun tak berapa sedih tak bangun sahur tapi aku terlampau sedih kerna terlepas subuh. Tinggal lagi subuh ku. Namun syukur aku terjaga sebelum kuliah bermula. Sempat untuk ku berkemas untuk ke Dongyang Technical College, South Korea


♥ ♥ ♥
Sesampai saja di bilik hostel. Seketika aku tertawa mengeleng geleng kepala, teringat pula telatah rakan sekelas ku.


♥ ♥ ♥

Sebaik sahaja aku menyelak daun pintu. Semua rakan sekelas ku bertepuk tangan. Ada juga dua tiga orang sanggup bangun dan bersalaman dengan ku.


"Taniah Wan, taniah Wan, semoga dapat bertahan" yon tei woun semangat memberi perangsang.

"Wan Ramadhan kali nie tak ada buah hitam manis ke.? Rindu nak makan buah hitam manis" shong jun ah bertanyakan pasal buah hitam manis sambil menepuk nepuk bahuku.
(buah hitam manis=buah kurma)


"maaflah kali nie tak sempat nak beli untuk kamu semua, Wan tak sempat nak beli minggu lepas, wah macam mana korang taw aku puasa hari ni??siapa bagi taw?" aku bertanya penuh kehairanan. Tiba tiba saja aku dirai seperti seorang pemecah rekod dunia.


"Dari pemberitalah,pemberita yang bagi tahu yang muslim seluruh dunia akan berpuasa hari nie." shong jun ah ketawa walau tak lawak.




Cukuplah aku cite setakat nie. Cukupalah imiginasi Wan nie erk,,huhuhu. . Papai korang



10 comments:

✿Lovillea✿ said...

alahaiii moga imaginasi kamo menjadi kenyataan... amin..

Lil' Caliph said...

mcm novel suda

+akufobia+ said...

haha.wow.diraidifahami.best gek.tak la rasa sedih macam kena puasa sorangsorang kat sana.ngaa.

Wan_hazel said...

tengs all..tak de nak cakap pa pe,,hehee

sweeTSour said...

looo apsal tetiba bercerita dongeng bulan puasa...apa2 pn Keyyah mmg suka bc cerita dongeng wan..hehehe

Wan_hazel said...

hehehe,,,tengs taw law suke bace..peace..wan amat hargai...

L.O.V.E said...

wahhh.cta yg mnarik.igtkn realiti.....rupanyerr rekaan je....huhuhu...wan mmg kreatif..........hikhikhikk......

Wan_hazel said...

L.O.V.E

tengs...rekaan je..heheheh

Princess Pinky said...

waa~ ehex. .ingatkn real. .btw, best ! i like :)

Wan_hazel said...

hehehe..tengs..rekaan je nie..ehehhe