Wadah Madrasah Pengalaman: Frame untuk Ajax/slide Shoutbox sempena Ramadhan


Friday, August 6, 2010

Frame untuk Ajax/slide Shoutbox sempena Ramadhan

.


Salam korang





So malam nie Wan nak kongsi Background/Frame Untuk Ajax/slide shoutbox k..Law suka korang try lah guna..



Mula mula korang cari kod nie background:url kat bahagian ajax shout korang..kat template or layout korang
CTRL+F serentak..lepas tu paste kod background:url ..secara auto korang akan jumpa kod tersebut


background:url


Law dah jumapa korang gantikan kod yang kat dalam kurungan tu dengan kod Frame yang kat bawah k..

Contoh :

Gantikan kod yang berwarna hijau


background:url(http://i429.photobucket.com/albums/qq15/wan_hazel/marhabanyaramdhan.png)


Lepas tu korang ubah width: height: ke


width:720px;

height:460px;


Kod tu ade betul betul kat bawah kod yang korang cari tu background:url





---------


Kod untuk korang

Sape nak gune frame nie copy kod kat bawah


http://3.bp.blogspot.com/-Gj6cp_cCC-M/TjGSfDmrdmI/AAAAAAAAHs0/NWqRupsIzdI/s1600/upin%2Bipin%2Bshout.png




Sape nak gune frame nie copy kod kat bawah


http://4.bp.blogspot.com/-Qrk6QOjFjoE/TjGSpltyuAI/AAAAAAAAHs8/gdN9y0idexs/s1600/cute%2Bramadhan.png





Sape nak gune frame nie copy kod kat bawah


http://2.bp.blogspot.com/-JV8wyR_7cWw/TjGS0_IrLMI/AAAAAAAAHtE/fm3oB9jfQWA/s1600/tak%2Bpuasa.png









selamat mencuba bagi yang nak mencuba..hehee





.



22 comments:

Blogger Fakir said...

Nice post....
kunjungi blog saya....

shininghepiness=) said...

tq wan, warghhhh....kenapa??mengapa???br je wat shoutbox pny aksesori yg baru...skang ni dah terpikat ngn aksesori shoutbox yg wat buat nih....ahha...mmg shopaholic betul fafau nih....ngahha
wan: popup comment tuh canne???fafau tatau nak wat=)

SuFian HaKim said...

Nice share .. Thanks Ya !


jOm Masuk >> Blog Saya ! <<

Wan_hazel said...

shininghepiness=)


pop up tu cam tempat shout wan tu lah..hehehe..law nak wat wan bleh tolong...kasi kod shoutmix or cbox kat wan..mailkan kat wan..Wan_scremohazel@yahoo.com.law nak gune frame puasa tu kasi taw yg mane satu k...

モハマヅ ブッカリ said...

wan crop gmbar gune photoshop CS3/CS4/CS5..?

wan gune erase or pen tool?
sbb tiny tgk wan crop pic still ader putih2 disekeliling die la..

tp wan mmg best ar wt share2 file..
(^^;)v

Ғмɛσω said...

nape dia lari sket eah?
pkai background lain pon same.
*dah hanta kod cbox kat wan.=)

Wan_hazel said...

モハマヅ ブッカリ

tiny wan stroke kan pic tu..tulah ade warne putih..hehehe...wan gune cs vesion8

Wan_hazel said...

Ғмɛσω

ok

Ғмɛσω said...

x dapat eah?
klo paste kat sini agak2 jadi x?

suzie rahman said...

wah wan knp chtbox xmsuk dalam background tuh..huhu

Wan_hazel said...

suzie..kene adjuz frame dia..bace tutorial tu k

Wan_hazel said...

FM

paste kat FB wan...cari wan hazel k....inbox kn

モハマヅ ブッカリ said...

wan jgn add stroke tu tak cantik la...
wan gune pen tool or erase.?

asal gune version 8..?
npe tak gune CS4 /CS5 byk function

Wan_hazel said...

モハマヅ ブッカリ

upin ipin je wan wat camtu..wan tak dapat nak download CS5 lah tiny,,,tiny ade file share tak???ade crack skali???

fatin hanani said...

wan fatin pinjam entry ni hehe..ada owg nak bljr edit shtbx..atin xpndai nak ajr so atin bg tuto wan ni ehh..
peomosi blog wan sama hehe :P

Wan_hazel said...

ok2..no problem atin..tengs taw

norazwa said...

wan!!syer ambik stu

Wan_hazel said...

ok boleh je..ehehe

Si Pengembara said...

awak2..saye amik tau.. fuhh... tQ banyakk..

Wan_hazel said...

sama2...peace

♥ Anis said...

abg wan, macam mana nak buat frame tu sendiri gune Photoshop eh ? :)

Wan_hazel said...

ambik frame yg wna sediakn tu ekot size dia taw..lepas tu wat je macma biasa