Wadah Madrasah Pengalaman: tutorial nak letak search bar kat blog


Friday, August 6, 2010

tutorial nak letak search bar kat blog

.

















Salam korang







So pagi jumaat nie Wan nak kongsi camne nak wat Search bar kat blog korang. Walaupun masih dalam keadaan yang tak brape nak sihat.


Care nye senang je..



Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout > Add A Gadget
klik HTML/Javascript. and korang copy paste kod kat bawah nie k.

(CTRL+C serentak untuk copy)


Bagi penguna template

Dashboard > Template


(CTRL+C serentak untuk copy)


-------------

korang letak je kat mane mane korang nak k..Bawah shoutbox ke bawah traffic ke..mane mane je




<form id="searchThis" action="/search" style="display: inline;" method="get"><input onfocus="if(this.value==this.defaultValue)this.value='';" value="Nak cari apa?" type="text" id="searchBox" onblur="if(this.value=='')this.value=this.defaultValue;" style="width: 150px;color:#636363;" vinput="" name="q"/> <input id="searchButton" value="Pergi" type="submit"/></form>



Copy dan paste kod kat diatas. Korang tukar lah ayat yang di bold kat atas tu dengan ayat korang sendiri


kepanjangan ruang carian pun korang leh tuka.. tuka je nombor kat kod nie "width: 150px yang ade dalam kod diatas


-------------



Search bar nie ade kelebihan nye.. korang leh cari entri korang korang yang lepas asal ingat tajuk or pape word dalam entri korang je.. and bagi pengunjung blog.. pengujung bleh cari ape yang dia orang nak..hehehe


Jangan risau Search bar nie tak beratkan blog korang.. Wan tak tak kan kongsi tutorial yang beratkan Blog korang caya lah..ehhehe..




tu je







selamat mencuba.







.



22 comments:

モハマヅ ブッカリ said...

code nie bole di upgrade lagi (^^;)

.atynFATHIN. said...

thankyou wan !
dh lma cri tutorial ni
:))
TQ!

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

thanx wan for this tutorial :)

shininghepiness=) said...

salam wan, fafau ader wat link wan kat post fafau=)hehe~dtg jenguk eh??tq~

Melati Qistyna's Mummy said...

wan, akak dh wat la kt goblog akk, siap add link wan nyer lg... hehe

Wan_hazel said...

モハマヅ ブッカリ

upgrade lah..hehehe..wan juz taw tu je

Wan_hazel said...

.atynFATHIN.

welkam..skang dah de..wat lah k..hehehe

Wan_hazel said...

Saya Adalah 'Cik Putput'

welkam put..senang lah nak cari katak put ilang nanti..ehhehe

Wan_hazel said...

Melati Qistyna's Mummy

tengs kak..nanti wan tgk

Wan_hazel said...

shininghepiness=)

ok fafu...wan tgk

Hanif bin Idrus said...

thanks bro..I dah amik tadi..

wAwA said...

Salam..tq wan utk tutorial...sgt2 bgune...nt add la lg tutor..leh blajar..hehehhee

Wan_hazel said...

Hanif bin Idrus

welkam..

Wan_hazel said...

wAwA

ok..hehehe

ShazlinaSaad said...

sudah jadi..thanks dik ye :)

Wan_hazel said...

ShazlinaSaad

welkam..hehehe

kiwi wiwi said...

wah tenks wan...lame cari tutorial neh T_T

Wan_hazel said...

kiwi wiwi

welkam kiwi...

~CahayaDinie~ said...

da wat da n da jadi pOn..tenks wan..

Wan_hazel said...

welkam..eheheh..peace

Nur Syabila Zabidi said...

nice:)

Wan_hazel said...

tengs