Wadah Madrasah Pengalaman: Iklan Raya TV3 rosakan akidah Masyarakat (dakwah sesat)


Sunday, September 5, 2010

Iklan Raya TV3 rosakan akidah Masyarakat (dakwah sesat)





.









.







Iklan Raya yang menyelitkan agama Budha dan kristian



Sumber dari Facebook

KAMI BANTAH IKLAN RAYA 2010 TV3 YANG MEMPUNYAI UNSUR2 KHURAFAT DAN TIDAK MENJAGA SENSITIVITI UMAT ISLAM!!! BANTAHAN AKAN DITERUSKAN SEHINGGA TV3 MOHON MAAF SECARA TERBUKA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM!!





Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.
1....Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran




Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).
1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism


Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca.




Budak Melayu delighted (kagum dan gembira).




Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih.




Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.
1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian
Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)
1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.


Sumber dari Facebook




Siapa yang patut dipersalahkan..








.



25 comments:

Lia3003 said...

ya, saya pun bantah

Wan_hazel said...

lia

yep...bantah2...

Hime said...

wah!sensitive ni..dakyah terbaru Kristian.mcm hina Islam ni

Fatin Sakura said...

ish2...tv3 nie dah melampao la... saya pon bantah

Wan_hazel said...

Hime

tu lah kan...sape lah yg wat iklan nie...geram betul lah.,,

Wan_hazel said...

Fatin Sakura

bantah ramai2 k..

aYaz said...

macam2 laa iklan skrg ni..
aishh...
ide sape ar yg wat iklan cenggini rupe?
huh...

ShazlinaSaad said...

nape la tv3 wat iklan camtu?takkan takder org yg menilai dl kot kan?

belalang hijau said...

nie terlalu kreatif atau terlalu xde idea nih?

apela buat mcm tue...kan semua dah sakit hati ngan tv3...

Wan_hazel said...

aYaz

tu lah..sape lah yg wat iklan tu kan...

Wan_hazel said...

ShazlinaSaad

a ah lah kan..tak kan TV3 tak taw pape kan...

Wan_hazel said...

belalang hijau

wan ase semngat satu Mlayasia lebih sgt kot..kan ke dah semua org tak suke TV3..

Nor Lisma Amiruddin said...

ntah ape2 jer iklan ni. tv3 igt kte kongsi raye dgn krismas agknye. T___T

aYaz said...

oho,ni ade info wat korg yg blm tahu..korg bleh klik http://mistisfiles.blogspot.com
utk dptkn lbh info yg pelbagai.
juz brhati2 dn pkir la utk menilai sumenye..

Wan_hazel said...

Nor Lisma Amiruddin
tulah..TV3 tak ambek taw kot isu nie

annazanariah said...

haih.. tak patut betul buat iklan camni.. terlebih semangat satu malaysia.. suppose kena la ambil berat sensitiviti agama. takkan bab2 ni pun nak main campur aduk je.. haih! geram betul..

Wan_hazel said...

annazanariah

tu lah...org yg wat iklan nie nak kene saman kot..

nur husna said...

agknya kn. iklan ni org bukan islam bwat. terok terok.

Wan_hazel said...

nur husna

mungkin kot..wan pun tak taw

aku_gayahspears said...

hurm (^_~) iklan nih tgk sakit hati... da raya kita cam raya krimas jew!!! fuh~

Wan_hazel said...

aku_gayahspears

a ah./.tul tu...cam tak de pasaan je org yg wat iklan tu

whOsn@ said...

xsmapai motif lgsg iklan ni~ siyes ase pelik sgt2~xtgk la lak pernah tertayang kt tv coz dah lame xtgk..tq 4 share wan..

Wan_hazel said...

whOsn@

welkam....memang tak de motif pun iklan tu...

cik ena merduwaty said...

ape jadi ey skg?tv3 da mntk maaf ke belum?

Wan_hazel said...

cik ena merduwaty

dah dah//TV3 deh mnta maaf dah..