Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial adobe photoshop wat gambar hitam putih dan berwarna hanya pada tempat yang kita nak..


Saturday, September 4, 2010

Tutorial adobe photoshop wat gambar hitam putih dan berwarna hanya pada tempat yang kita nak..











.



Salam korang...


Malam nie Wan nak ajar korang "Tutorial adobe photoshop wat gambar hitam putih dan berwarna hanya pada tempat yang kita nak.." pergh...panjangnye tajuk..hehehe..


So jom Tutorial...


Mula mula korang open lah Adobe Photoshop korang k..


Owh ye..Tutorial nie hanye bagi orang yang belum taw k..


Law korang dah open...korang open lak gambar yang korang nak gune k..




So dah open ...



Lepas tu korang klik kan bahagian yang No 1 tu k..pastu korang akan tengok pop up box..dan korang kene lak klik pada Gradient map...


Lepas tu korang klik kat No 2 tu untuk ubah warna Gradient tu.. lepas klik korang akan dapat pop up box cam kat No 3 tu..korang klik lah yang warna hitam putih tu k.



Ok law dah korang ok ok je... Lepas tu korang klik lak kat pemadam tu..kat anak panah tu..Eraser tool k..



Law dah klik Eraser tool tu..korang padam lah mane mane bahagian yang korang nak kan berwarna...



Tu je senang kan...lepas tu save je lah...



Selamat mencuba k..








.



27 comments:

Mish Oura.. said...

wan.. makseh hehehe..
im really appreciate it.. ;)

Wan_hazel said...

Mish Oura..

hehehe..welkam....

Cylia @ Lia Edwin said...

cam best jak eh...

aku_gayahspears said...

wahhh.. i like dis tutorial (^_~) thnk ya wan~

Wan_hazel said...

aku_gayahspears

hehehe..welkam..

*cilipadi=hafizah* said...

salam, wan..
yeah, suke nye dah leh wat tutorial cam nie..thanks, kongsi ilmu! :-D

Wan_hazel said...

*cilipadi=hafizah*

hehehe....welkam...ilmu kan utk dikongsi

aSmiDar said...

nak tryyyyy..thanks yer wan..:)

Wan_hazel said...

aSmiDar

welkam...selamat mencuba

Yana said...

sgt berguna :)

Wan_hazel said...

Yana

tengs,,,

Ayumi Wani said...

Wan! Sy gune Adobe Photoshop 6.0
Gradient yg Wan tunjuk tu takde la. Kene download ke? :|

Wan_hazel said...

Ayumi Wani

tak perlu donlod...ade je kat situ taw....

zieraSharpLet said...

kenape xleh nak eraser ?
kalau tekan kat pic tuh dy akan kuar error 'could not rasterize because the pixel data for this layer is not directly editable' ? macam mn nie ?

Wan_hazel said...

zieraSharpLet

tgk2 betul2 tuto k..n tgk kat bhgian tool layer tu...

zieraSharpLet said...

oke tengss

Wan_hazel said...

zieraSharpLet

welkam...

Muhammad Faris said...

terbaik! memang senang ! thanks wan ! :)

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe....peace

Muhammad Faris said...

mende nie kat cs3 je jadi cs4 tak jadi pon....

Wan_hazel said...

tak jadi??nape wan guna cs5 jadi...pelik lak.....cs4 ade tu...

Anith Hanisah said...

yea..jdk lh wan..mekaseh

Wan_hazel said...

sama2..peace

Muhammad Faris said...

kalau terlajak padam & nak itamkan balik macm nerrrr????

Wan_hazel said...

tekan CTRL+Alt+Z

NAL said...

Thanks Wan..

http://nyteamlife.blogspot.com/2012/07/photo-editing.html

amalina said...

makseh wan..:)