Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Background Transparents_Adobe Photoshop


Monday, January 3, 2011

Tutorial wat Background Transparents_Adobe Photoshop

.





Salam Korang..

Kali nie Wan wat Tutorial yang Basic...Mesti banyak yang dah taw..tapi ade yang tak taw kan..So Tutorial nie permintaan dari kawan Blogger kita gak..Korang leh tengok kat Shout atas dalam gambar tu..Kira macam nak wat Watermark lah nie kan..


Mula mula open lah Adobe korang..Macam biasa lah kan..Open and New File..Pastikan Background New File korang tu..Transparents..Penting...




Ekot macam gambar kat atas tu k..Size korang tentukan sendiri lah...Law dah Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..macam petak petak..Nie makna nya tak de Background..


Lepas tu korang leh lah wat ape ape kat File layer nie..Nak tulis ape pun..Sebagai contoh Wan tulis "Art production Wan Hazel..".Dan akan jadi macam kat bawah nie..




Law dah selesai..Korang klik File and Save as k..Yang step nie penting..law korang nak Background File korang sentiasa Transparents selepas korang Save..Korang mesti Save as = Format .PNG k..ingat .PNG...Contoh macam kat bawah nie..



Owh ya...Untuk file yang tiada Background..Hanya boleh save dalam bentuk .PNG dan .GIF..Law korang nak kualiti gambar lebih jelas dan cantik..Wan cadangkan korang Save dalam bentuk .PNG..Selesai



Ok tu je

Selamat mencuba..


.



15 comments:

puteri.dyne94 said...

senang amatt deyh..
=)
dah sllu buat dah..
btw.nice entry..

Wan_hazel said...

puteri.dyne94

hehehe..nie bagi yg tak taw je pu3...

puteri.dyne94 said...

hahaha..tawlah.,.
tapikan ..lawa la wan wat 2..suke22..!!

Wan_hazel said...

puteri.dyne94

tengs pu3...biase2 je...

NUR AIN AZMAN said...

keep it up wan

:)

p/s : contest tu belum ade tarikh tutup lagi buat masa sekarang

Wan_hazel said...

NUR AIN AZMAN

aen..macam susah je kontes tu..wan support aen je erk..

mynameismy said...

tapi kenape tulisan yang wan gune tu macam cantek je? pastu macam 3D... tu photoshop version mane ye? dlm cs3 tade eh

Wan_hazel said...

my..yang tu my leh tengok tutorial tulisan kawaii k..

Sue Bintu Ad-Din said...

wan, brapa saiz untuk buat templates background kat blog?

Habibah said...

wan, sy guna cs5. ada PNG-8 dan PNG-24. nak pilih yg mana satu ni ?

Wan_hazel said...

Habibah

dua2 pun leh..tgk mane kualiti yg lagi cantek..

Hanis Zakirah said...

oh ya,lagi satu HB ni selamat ke?..sbb kita kena letak personal info

Wan_hazel said...

Hanis Zakirah

email pun letak psonal info..slamat tak??/sapa lah yg nak hack...selamat je..

mynameismy said...

tulisan tuh wan buat pakai ape ye?? boleh ke buat tulisan2 mcm tu dlm adobe?

Wan_hazel said...

tulisan tu wan donlod..ejhehhe