Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial mewarna guna Adobe Photoshop


Sunday, January 2, 2011

Tutorial mewarna guna Adobe Photoshop

.



Salam Korang....


Hari nie Wan nak wat Tutorial mewarna lak..Nie permintaan dari sorang Blogger..Macam mane nak mewarna guna Adobe Photoshop supaya warna tak comot..




Law korang nak..

Jum Tutorial..Senang je..Law korang try nie..Memang Syok sangat..Korang cari lah gambar kat abang Google k..Cari colouring pages..Macam Yang wan guna nie..Hello Kitty colouring pages..



Mula mula macam biasa lah kan..korang open Adobe korang..tak kiralah Adobe Version ape yang korang guna..Wan guna skang nie Adobe Photoshop CS5.Korang open skali gambar yang korang nak warnakan tu..



Korang klik Tool macam kat gambar atas tu..Korang leh klik kanan and pilih Tool kat anak panah tu..Law korang dah klik kanan ..Korang akan nampak macam tool kat bawah nie..


Nampakkan Tool kat atas tu..Korang leh pilih nak guna mane satu Tool..Law Wan ,Wan guna Magic Wand Tool.Lain lain cara select objet Tool..Korang leh cek Tutorial nie..Klik Lip lap lip lap k.Select Object.

Lepas korang dah pilih Tool korang..Korang Selectlah bahagian yang korang nak warnakan...Contoh macam kat bawah nie..Wan nak warnakan Skirt Kitty Wan nie..So Wan select kat bahagian Skirt Kitty Wan nie..


And bahagian lain tak terkena..So kita dah bleh start nak warnakan Kitty kita nie..Korang pilih Warna yang korang nak..Mula mula klik Tool Brush korang..Basic Brush k..And then pilih Warna..lepas tu warnakan je kat dalam Skirt tu..jangan risau..korang hentam je warna tu..tak comot nye..Tulah fungsi garis putus putus yang korang nampak dalam gambar tu..



Dan seterusnya..korang ulang langkah kat atas tu untuk mewarna bahagian yang seterusnya..


Warna satu satu lah kan..Law ade tempat yang tak berwarna tu..Korang warna tanpa guna Select Tool k..Koz kadang kadang Tool nie tak Sensitif..ehehe..Sesetengah tempat je..



Dan Warnakan lagi dan lagi..



Dan selesai...

Senyum...Kitty nak ambek gambar...



Ok tu je..

papai..

Selamat mewarna..Syok taw mewarna guna Adobe nie..


.



27 comments:

cik piko said...

mao try lor..shantekk

i am S!L4H.. said...

comeynye..heee

syAzAnA said...

wahh. tengs wan. patot cuba niee!

inilahidupsaia said...

thank :) tp klau nk select object tu mcm mne ? mksod sy kn care ke-2 gune brush tool pstu wrnekn object yg kte nk . yg mcm wane merh tu . tu yg comot . tkeluar dr object . tp sy tgok wan wane org tu xtkeluar pun . mne mne ea ? sory sy xpndai lg dlm photoshop nie

Wan_hazel said...

cik piko

ok2..ehhehe..peace

Wan_hazel said...

i am S!L4H..

tengs silah..

Wan_hazel said...

inilahidupsaia

law gune brush tu..kene hati2 taw...tekan CTRL dan + untuk zoom gamabar so leh wat dengan baik..tapi keje nie kene banyak bersabar law nak..Bgi yg bgner macam awak...lebih bek hune tool magic Tool

Wan_hazel said...

syAzAnA

mesti cube..ehehhe

SweetyMui2 said...

great! thanks :D

Wan_hazel said...

SweetyMui2

welkam.hehehe

Sindarella said...

woww~ pndai ny mewarna ^^
hehe~

1,2 peaceeee !

*TY kitty ;p

Wan_hazel said...

Sindarella

hehhee..1 2 peace..hahaha...dah kene snap dah..ahhaha

misz FaTiN said...

nice la.. time free2,, leh la fatin try..^_^

Alia Azmi ◕‿◕ said...

gile comel . sumpah nk mengkaler pkai photoshop ! HAHA :)btw , thnx for the tuto :)

NUR AIN AZMAN said...

wan, ni link cntest tu taw

http://officialaenlicious.blogspot.com/2010/12/contest-fesyen-untuk-semua.html

Wan_hazel said...

misz FaTiN

a ah..wan slalu wat bende nie time tak de tenet..ehehhe..syok taw

Wan_hazel said...

Alia Azmi ◕‿◕

welkam..bez kan wat bende nie..eheheh

Wan_hazel said...

NUR AIN AZMAN

ok aen...wan bookmark kan k..tengs

nUmara... said...

kamek tag kitak!!
http://numb3rsmania.blogspot.com/2011/01/pen-drive-giveaway.html

Iqa said...

Comel Hello kitty Wan! :)

Wan_hazel said...

Iqa

hehehe...tengs..

jeera said...

wahhh siyesss jadii laaa!!!!
Thanks Abg Wan :)
Tapi gambar adik curi gambar kitty abang lah. hehehehe nak testing je ;DD

Wan_hazel said...

jeera

hehehe..welkam..tak pe curik je..ehehhe..seronok kan mewarna nie

ツTyra ツ said...

ty senang gilak

Wan_hazel said...

hehehe..welkam

miss u m0m said...

wan gune font ape?+

Wan_hazel said...

nama tulisan tu Kinkie...