Wadah Madrasah Pengalaman: Isu Gadis Tudung, Shawls Melaram_Jangan kutuk kutuk


Thursday, January 6, 2011

Isu Gadis Tudung, Shawls Melaram_Jangan kutuk kutuk

.


Salam korang..

Kali nie Wan wat entri tanpa gambar lak..Bukan nak menyokong dan menidakkan pendapat Blogger Blogger len..Kali nie biar kita berbahas pendapat..Bukan nak cari gaduh..Cuma kasi pendapat je..Adat hidup Blogger biar tegur cara baik..


Mula mula Wan nak minta Maaf koz guna nama blog Lensa Rosak tu..Wan rasa korang pun dah kenal ngan Lensa Rosak nie..Ade orang kate nak femes cepat..So terpulang lah kat Blogger tu nak fames cara mane..Isu aibkan Orang nie memang Wan tak berkenan lak..Nie petikan dari Blog Lensa Rosak..


---------------------

2. Cuba korang buka beberapa blog perempuan terkenal masa kini. Selain dari Hanis Zalikha, Ladyesah mahupun GadisJahat. Ok, yang aku maksudkan seperti blog Hana Tajima (blog ke?), Irene Nadia Marcelo, Fatin Liyana, Cik Epal, atau mungkin beberapa blog yang seakan aku maksudkan. (Aku petik nama, supaya korang boleh faham apa yang aku maksudkan)

---------------------(100% dicopy dari Lensa Rosak)


Satu hal..Wan dah komen kat entri Cahaya. Salah sorang peminat Fatin Liyana nie.Law lah Blogger tu cari makan melalui Blog..Tak kan keje Lensa buruk nie dah menutup periuk nasi Blogger tu kan..Berdosa..dan tolonglah jangan aib aibkan orang . Kite tak taw ape yang kite cakap tu betul or tak..mane taw nanti jadi fitnah..Fitnah tu lebih besar dosa nya kan..ditambah lagi dengan menutup periuk nasi blogger..


---------------

8. Wajah kita adalah aset penting. Sesiapa pun baik lelaki mahupun perempuan, mahu menjaga wajah. Jadi, aku nak tanya, jika wajah itu penting, kenapa perlu murah hati memaparkan wajah pada umum?. Kenapa perlu murah hati menunjuk pada semua kelebihan wajah sendiri? Bukankah sepatutnya kita patut menjaga wajah kita dengan bersikap rendah diri dan tidak mencapap? Ha, aku dah keluar ayat yang paling tepat. KENAPA MESTI MENCAPAP?

---------------------(100% dicopy dari Lensa Rosak)

Ok..Wan nak tanye..Wajah nie aurat or tak???wan rase bukan lah..wajah dan tapak tangan bukan aurat tetapi aurat bagi suara Wanita dan selain dari wajah dan tapak tangan.Lensa buruk nie leh lak minat sorang artis tu..Free hair and menyanyi..nape lensa buruk tak wat isu mengenai nie??

Aib orang jangan didedahkan..Lebih bek kita tutup keburukan semasa manusia..Al Quran ade menyebut..Sebaik baik nya kita menutup kesalahan orang tu dari menyebarkan..

Law isu pasal Wanita nie cepat je kan kite nak wat..Tapi law isu pasal lelaki nie tak lak orang lelaki nak wat entri..Ok skang kite tengok je lelaki kat luar tu..Lelaki muslim..ade yang tak pakai bau ade yang nampak pusat..pakai seluar sampai nampak lutut..So korang ingat lelaki nie tak de aurat ke??ingat lah semua..Setiap manusia ade aurat dia sendiri..Lelaki dari lutut sampai pusat..korang tengok je lah kat tempat mandi manda...

Owh ye...Kite kene hormat setiap hak blogger..Copy cat lagi kan salah nie kan pula letak gambar Fatin Liyana kat blog lensa buruk tu...HAk cipta terpelihara...Fatin Liyana tak nak pun gambar dia kene curik..Law artis artis tak pe lah..Koz die sendiri yang nak ..Dan ade Wan dengar dari mulut sape tah..Die cakap Wanita nie syaitan..So dia lahir dari syaitan kot..


Wanita bertudung tak bleh berfesyen ke???

Wan tak suka bila orang kutuk kutuk isu Wanita..Sebab mama Wan wanita..Kite ade cara nak tegur..dan tegurlah ekot etika..Skang manusia hidup dalam era moden..Tak kan kite masih nak duduk ditakuk yang lame...macam katak dalam gelas..leh nampak sekeliling tapi tak nak melangkah kluar..

Yahudi menjajah kita tanpa kita sangka...yahudi menjajah minda kita..Dan ape salah nya kite ekot cara Yahudi sikit...Dan ape salah nye Fesyen bertudung nie dijadikan Tarikan wanita yang tidak bertudung untuk bertudung..Setiap dakwah ade care nye..manusia pandai merangkak dulu baru pandai berjalan dan berlari..

Tepuk dada tanye selera..Lepas nie ade lak yang kondem Wan kan..Nie pendapat Wan je..


Masuk kadang kambing mengembek dan masuk kadang rimau????
Zaman skang law nak berdakwah cara lame memang tak leh...So kite kene moden gak dalam mendakwah nie..

Zaman skang wanita semua dah bkerja..Fikir fikir lah..


Maaf andai terkasar bahasa...salah silap harap maaf..


.



54 comments:

marfieyra said...

dah baca dah :) panas juak la entry yaa~ p masalah nya mun nya xsuka kenak nya baca juak blog org2 nk nya sebut ouh? -.-" blurr

Wan_hazel said...

marfieyra

yalah..tauk2 gik nya da gambar besar2 lam ya..nya net shawat li nangga...xfaham wak mek..bukan nak bekasar bahasa..contoh jak..ehehhe

CahayaCintaIlahi said...

hehe btOl tu wan.. lebih bek kite menyebarkan ilmU dari menYebarkan aib orang kelak bURuk padahnye.. macam ape yang berlakU ni la huhu.. neway..termOtivasi sikit skrg ni ;)

yayalya said...

td br lps bc satu entry psl nie jg...huhuhu...susah nk ckp, kesian juga kt wanita2 yg bertudung.tak psl2 dikecam..ikut pd msg2..msg2 ada hak tersendiri.

CNEN AFI (dream chaser) said...

ouhh..nice entri. dua2 best( i mean dr lensa rosak skali)
ade yg saya sokong dan tidak.
maybe niat nye baik utk menyedarkan niat sebenar kaum hawa ni bertudung dan jugak betol tak boleh nak asek tunjuk muke. ye, muke hawa bkn aurat, tapi kalau dah asek di tengok oleh si adam, kan boleh menerbitkan rase2 cinte dan seumpamanye yg tdk digalakkan dlm islam.
lagi satu, kite memang dilarang samasekali mengikut org kafir. fashion atau pemikiran skali pon. sume tu atas diri kite. allah dah larang, mesti ade hikmah. tak tau nak ulas..tu je la pendapat saye.

PuanBee said...

entah nyer..bedakwah pelahan2 lg bagus dari kutok2 dan 1 lagi ... lelaki pun byk salah tp tak npk jer...erm manusia kan wan!

niesh™ said...

sukati org la mk melaram kan. hak individu bha nak.

Anonymous said...

ini hnya pndngan...

wajah n tapak tngan bukn aurt,
tp bile wajah tu bolh wat lelaki tertarik n transng ianya jd aurt. dn pmpn tu akn brdosa..sbb tu lah pmpn dinsihtkn menutup aurt mngikut syariat..xslh nk brdkwah cra tu..nk trik pmpn spya brtudung..tp kna ikut syriat islam..pe y sy nmpk keblkngn ini mmg bnyak fesyen2 trkini tuk pmpn btudung, pkaian2 muslimah..tp sy agak sdikit trkilan..mcmna pkaian2 ketat y mnmpkkn bntuk bdan diktakn pkaian muslimah..sdgkn pkaian y islam sarankan tuk muslimah ialah berpakaian longgar, tidak jarang..brtudung, yer..mkin rmai pmpn brtudng skg..tp, byk kekurngn..brtudung skdr tutup rmbut..dada terng2 nmpk n mnaikkn nfsu pmndang..tu cra tutp aurt y slh.tu y tmbul isu pkai tudung hnya krna fesyen shja..

sy insan y kurg ilmu..jika ada slh, sile beri tnjuk ajar...

Juliana :D said...

bagos sebenarnye die tegur trend pompuan sekarang. tapi tak perlulah nak sebut name2 tu .. meng aibkan je

EkaWeird said...

tul tu wan.. nk ckp pasal owg kerna la cermin dulu kan.. tp lagi bagus x yah cter pasal owg. bukannye elok punnn...

Wanz Mejuez said...

semalam nya kes la ni.. gaduh besar kot.. ehehehe :D

Qhamel said...

btol la wan..
i pun xske lensa rosak ckp mcm tu tau..
xbaik..

OrenLimau said...

wan!oren agree.
nak tegur boleh,tapi biarlah berhikmah.jgn lah aibkan org..secara x sedar,aib kita terbongkar juga.huhu.
oren pun ada tulis pasal ni wan.
kesian jugak fatin liyana.dia suruh remove cara baik,tapi org tuh reply mcm tuh..kitakan ada adab sopan.haish

She's retarded said...

hot issue sekrang ni, hal agama tak layak rasanya aku nak komen2
rujuk yang pakar.
dan pasal aurat lelaki tu memang betul. lelaki nampak pusat boleh pulak kan? aurat jugak tu

Sokong Lensarosak said...

Aku rse niat lensarosak tu bgs..
mybe cre die ade slack skit..
tp aku ttp sokong die..
bdk2 pmpn zmn skang dh xtw ape mkne aurat..
dorg hny sekadar menutup rmbut bknnye aurat..
lg pn mne ade istilah berfesyen dlm islam..

yg lensarosak ckp psl ana raffali tu maybe korg dh slh phm..
die nk bgtw yg org mcm ana raffali tu lg better drpd pmpn yg pkai tudung tp pkai seluar ketat baju ketat pastu dedah sni dedah sne..
mcm ana raffali tu die pkai bju kurung..
so,nmpk sopan skit walaupn die x bertudung..
korg dh slh tafsir ape yg lensarosak tu cbe smpaikn..
pmpn2 zmn skang blh nk pkai shawl tp cri la yg labuh skit..
tutup ape yg ptt..
walaupn korg pkai tutup tp dlm mse yg sme korg wt dosa..
sia2 je la pkai tdung cmtu..peace!

salsabila said...

cara orang tu menegur agak keras..tak sesuai..jangan mengutuk dosa orang..tp kalau nak tegur biarlah cara baik kan..

“Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

“Barang siapa menutup aib seseorang Islam, maka Allah akan tutupkan aibnya di dunia dan di akhirat.
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

cik nur said...

hurm btol tuh nur sokong wan tak elok kan wat org mcm tuh..

mimie said...

setuju 100%.hehee tetibe jeh kan! ^__^

pika pikah said...

baru je baca td. mmg ada cara nak tegur org, tp mengaibkan seseorang publicly is definitely not the way. Your entry macam dh seimbangkan balik ape yg ditulis kat blog tu. Good job.

Wan_hazel said...

CahayaCintaIlahi

betul tu..So skang nie..tegur biar dengan etika nye...biarlah org tu terasa pedas sendiri dari terang terang kasi nama org tu kan..

Wan_hazel said...

yayalya

tu lah kan..Semua ada hak..tapi jangan lak sampai melanggar isu sensitiviti masyarakat..

Wan_hazel said...

CNEN AFI (dream chaser)

betul tu..Wan pun sokong gak entri lensa rosak tu..tapi care nye yang wan tak berkenan..Dan zaman skang nie..Susah sangat nak ato semua tu..nape tengok law bende tu dosa kan..Yang Afi cakap pun Wan setuju..sedangkan wangian wanita pun salah satu aurat law dah terlampau wangi..betul kan Wan kalau salah..

Wan_hazel said...

PuanBee

a ah..betul tu...kebanyakan nye lelaki yang merosakkan akidah..bukan nak burukkan lelaki...Wan pun lelaki..Isu mat remkpit lagi..macam macam lah..

Wan_hazel said...

niesh™

ya terpulang kat individu lah...

Wan_hazel said...

Anonymous

betul tu..Wan pun stuju..bek tak yah pakai baju dari pakai baju kan...ataupun bek pakai baju dari tak pakai lansung??/so setiap mnusia ada keinginan sendiri..dan cara sendri..dekat sini kita dapat lihat mana yg baik mana yang buruk..dunia semakin moden..Wan nak cakap banyak pun tak taw..kite same je msih mencari ilmu dalam dunia nie..wan terima pandangan anda..

Wan_hazel said...

Juliana :D

a ah..betul tu..nak tegur trend wanita skang boleh..tapi jangan aib kan orang..

Wan_hazel said...

EkaWeird

betul tu...jangan bukak pekong sendiri...Cyber safe dalam dunia IT nie ade hak setiap pengguna...

Wan_hazel said...

Wanz Mejuez

a ah...wan ade terdengar..tu lah terasa nak wat entri nie..eheheh

Wan_hazel said...

Qhamel

yep yep

Wan_hazel said...

Sokong Lensarosak

a ah betul tu..dosa aibkan orang tak kire dosa ke??

Wan_hazel said...

Sokong Lensarosak

a ah betul tu..dosa aibkan orang tak kire dosa ke??

Wan_hazel said...

salsabila

betul tu..and tengs kongsi info tu..like2..

Wan_hazel said...

cik nur

a ah...betul tu..Wan bukan nak sokong fesyen skang nie..ade yang ok..dan ade yang tak ok..yang pasal tudung berbonggol tu memang wan tak suke..

Wan_hazel said...

OrenLimau

malaysia penuh dengan adat sopan..

Wan_hazel said...

pika pikah

tengs pika

azie//iya said...

slm , first time komen kat blog wan . suke lah entry ney . nabi pun pnh ckp lw na tego bialah bpde or lbey tpat bhikmah . ayt2 yg dri si dye tuh cm mlmpau sgt , siap ltak nme lagi . lagi pun hak dye dah suke bgmbar bfesyen , yg sure , dye still lagy ta mlmpau . so sng ckp at liz hormat sket hak org laen . na tego pun taya lah show off sgt .

SitiAisyah ElisaBatrisya said...

im just want too say that niat lensa rosak baik actully..just cra x kna..lensa rosak leh tegur cara gitu tp tnpa memasukkn name n gmbr seseorg,,itu nmenya aib,,kalo rse mmg nk betulkn bdk pumpuan tuh sgt just msj secara persendirian kt fb or ms or pape je lh,,,itu lbih okey,,,n kurg lh ckit ketidak sopanan dlm menegur org,,n pumpuan tuh x de lh rse malu sgt right??bab tegur org sush sih kalo rse diri dh prefect dipersilakn..sy tidk,,

Che Sakinah said...

dah.. tengok.. mencemarkan dunia blog kan? haiih...
alahai muslim! :(

ema.amirah said...

sokong!! kalo tak disebabkan fesyen yg ade utk wanita bertudung, sy pon masih lgi dengan mini skirt dan sun dress saya ;)) sokong wan!! condem sape2 yg kutuk wan!! huhu.. dy cakap ni betulllllll....

Wan_hazel said...

azie//iya

betul2...tu lah..kan kite nie ada hak kan..bersuara tak salah..tapi kene dengan cara nya..

Wan_hazel said...

SitiAisyah ElisaBatrisya

betul tu...so bek diam2 je kan..

Wan_hazel said...

Che Sakinah

tu lah..mencemarkan maruah sendri sebenarnya...

Wan_hazel said...

ema.amirah

tengs taw...kan kan....dakwah pun ade cara yg tertentu kan...

MATAHARI said...

er. fatin liyana tu kan artist blogger?

just one thing, once they put their pics in the internet, there's no word "copy paste" as the pics spread to the whole world.

Wan_hazel said...

MATAHARI

err..ye ke...tapi nape ade isu artis malaysia saman wartawan koz gune gmbar dia dalam web sosial dia??camne lak tu???kaji balik erk info yg awak kasi tu..

fyra said...

sokong 100% entry wan
geram betol ngn si lensa tu
grrrr

Wan_hazel said...

fyra

tu lah kan..sabar je lah kan..

Nadiah Yacob said...

betul jugak tuu . nad sebagai perempuan pun tak setuju sangat ngn ape yg dikatakan oleh si lensa rosak . kalau nasehat skalipun , kene lahh slow2 cuz perempuan pun manusia jugak . takleh nak paksepakse suke2 hati . kalau nasehat cara baek insyaallah ramai yg boleh terima .

Wan_hazel said...

Nadiah Yacob


betul tu..nashat kan ade cara kan...lensa tu dah tlebih sgt..tu je..

MATAHARI said...

ye ke? cuba awak bagi link. bagaimana dengan gambar nabil kissing boleh kena publish,dekat newspaper?

kenapa fasha sandha gambarnya tersebar padahal itu wartawan cedok?

and tu just hiasan semata, lensa dah remove,manusia ni, kalau tak tegur tajam sikit, dia boleh berubah?
n lensa mention pasal mangsa fesyen, bukan sekadar shawls.

n dia tak hentam FL, dia kata contoh, itu contoh.
teguran, bila dah disertai ayat maki, baru lah teguran yang tak betul, saya pun cakap macam ni, sebab mak saya pun perempuan.

kalau hasil pencarian google tu copycat ke?

Wan_hazel said...

MATAHARI

a ah..nabil kissing tu masuk news..lepas tu ade lak die wat laporan kat melodi..isu artis saman wartawan tu pun dalam melodi..Wan tak salahkan lensa pun..Wan juz kasi taw lensa nie kasi pendapat dengan cara yang salah..membuka aib orang..taruk nama orang..Contoh >.tu tak yah lah kasi contoh kan..

Dalam Agama tak ajar pun menegur dengan cara nie..Kan lebih baik menutup aib orang dari membuka aib orang..Yang tu persoalan nya skang.Tak kan nak tegur org tu..kite kene sebut nama orang tu semua???Satu Malyasia camne nak tegur??kene sebut sorang2??

Law dia dah taw FL tu blogger tak kan tu pun carian google..terang terang lensa sendiri taw tu Blogger..so camne???setiap gambar yang dicari mesti akan terus ke page orang yang letak gambar tu..

Law kite tak tegur cara orang nie salah..Sape lagi nak tegur..??manusia harus ingat mengingati...bukan memburukkan sesama umat..betul tak??law lah nama adik perempun matahari kene tulis camtu..ape perasaan matahari??

Wan_hazel said...

wan bukan nak kecoh pasal bende nie...wan juz kasi pendapat je..Blogger ade etika sendriri..kite perlu taw tu..jaga hak privasi setiap orang..Maaf law ade yang wan salah cakap...Wan tak de niat nak gaduh pun..setiap yang jahat tu dtg dari Wan sendiri dan yang baik tu datang dari Allah swt..

MATAHARI said...

yup. saya tak cakap kita nak gaduh. kita bertukar pendapat. and saya sendiri tak kenal FL sampai mereka datang back up. jangan risau, bukan niat gaduh tapi bertukar pendapat.

kalau adik kena, saya akan tengok dari sudut rasional, n saya sendiri akan pastikan dia menjaga auratnya seperti mana saya berusaha menjaga maruahnya.

Wan_hazel said...

MATAHARI

tengs..tu lah kan..setiap manusia ade pandangan yang bebeza2..Mungkin yang kite dengar tak same dengan niat org tu..mungkin betul dan mungkin salah..And tengs gak koz bkongsi pendapat..amat amat Wan hargai...Semoga kita mampu mengelak dari fitnah dunia..