Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial cara guna Xara 3D_Tutorial 3D Text


Friday, January 7, 2011

Tutorial cara guna Xara 3D_Tutorial 3D Text

.



Salam korang..


Hari nie..Wan nak wat Tutorial 3D text lak..Tutorial cara nak guna Software Xara nie..senang je taw..Nampak tak 3D text yang Wan dah hasilkan kat atas tu..Wan guna Software Xara nie untuk membentuk 3d tu and corak corak dan susunan lak..Wan guna Adobe Photoshop.

Law Korang nak try..

Jum tutorial..

Mula mula korang Open Xara korang...dan korang klik "X" macam kat anak panah tu..So korang nye Text tak de Background..Macam kat gambar bawah nie..


Dan korang akan dapat hasil macam kat bawah nie...

Lepas tu korang klik lak "Abc" ..macam kat anak panah atas tu..Dan korang akan nampak Pop Up macam kat bawah nie....



Korang klik untuk tulis Text korang..Law Wan..Wan akan tulis satu huruf je..Sebagai contoh Wan guna Huruf "W".Tengok kat gambar bawah nie..



Ok..dah selesai taip huruf..korang klik ok..lepas tu korang klik kat anak panah macam kat gambar bawah nie..Untuk korang ubah warna Tulisan korang tu..


Korang leh ubah kedudukan text korang dengan klik kat text korang tu..tengok cursor korang k..macam kat gambar bawah nie..dekat anak panah tu lak..korang leh adjust ekot kesesuaian korang..klik je mane mane..korang dapat tengok perubahan.



Lepas tu korang leh ubah pengcahayaan korang dengan klik mentol..macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..


Anak panah putih putih tu korang leh gerakkan..



Law korang dah puas hati dengan hasil korang..Korang Save lak..Nie cara nak Save..pastikan korang save dalam format .PNG k..klik File lepas tu klik lak Export..Dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..



Korang isi nama text korang and pastikan Save dalam format.PNG k...tengok gambar kat atas tu..lepas tu..korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie..



Korang ekot je k..macam kat gambar atas tu..Dan korang ulangi step kat atas tu untuk huruf huruf yang len..dan korang ubah ubah lah warna da kedudukan huruf korang tu.Dan selebih nya..Korang leh godek godek sendiri.




Dah selesai wat semua huruf..Korang open lak Adobe korang tu...dan open huruf yang korang dah wat tu..Dan korang edit...So...tu je..selamat mencuba..



Selesai.


Selamt mencuba


Papai


.



35 comments:

Mr.IX said...

menarik..tp ada x yg versi photoshop cs3 punyer?

Salam blogwalking sini dengan sukahati-nya.....Jemputlah singgah ke blog saya gak yer....

Latest entry :
Jom Baca Cerpen Sulung karangan Blogger Ixbarr Sini..

\^__^/

Farah Hanim said...

nicee :D

MAKCEK bukan NENEK said...

whoaa siyez cun .
terima kasih .
bnyak ilmu dapat nih .heheh

diana said...

kalau tak de photoshop tak boleh guna ke xara ni..

hamihemo said...

cam mana nak dptkan sofware xara tu

magnoliapert said...

Smart lah, kalau lah saya boleh jadi se- kreatif anda, huhuhu.

Act nak tanye pasal nuffnang ni, nape eh, kt area earnings saya just ada kempen. jadi duit pun dpt melalui kempen je. ME dgn BE tak keluar langsung. ade silap dekat mane-mane ke?? -__-'

EkaWeird said...

err... cm best je.. nk wat la.. utk header.. cantik gak.. thx..

Wan_hazel said...

Mr.IX

tengs...law nak guna photoshop CS3..memang susah..perlu byk layer..so kenape perlu susahkn diri kan..hehehe

Wan_hazel said...

Farah Hanim

tengs

Wan_hazel said...

MAKCEK bukan NENEK

ahhaha..tengs taw...ilmu kan utk dikongsi

Wan_hazel said...

diana

boleh je..tapi text tak menarik..ehehhe..

Wan_hazel said...

hamihemo

nie link nye..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/01/donwload-xara-3d-6-portable.html

Wan_hazel said...

magnoliapert

boleh je jadi sekretif wan..asalkan blaja blajar je..

pasal BE tu lak..may be traffic kurang kot..g pun bagi wan BE and kempen same je...yg penting traffic sekata n tinggi..tak de kene ape2 pun,..pihak NUFF yg atur semua tu..

Wan_hazel said...

EkaWeird

silakn eika..Wan pun tgh wat header baru nie..nak tuka template..ehehhe

Tuan-Belog said...

pergghhh...wan dh wat tutorial ke...menarik2...bru je download pg td...

Wan_hazel said...

Tuan-Belog

hehhee..tengs..tak nak wat member tertunggu2...

Oong-ong said...

nice tutorial..boleh r cube lepas ni

Wan_hazel said...

Oong-ong

tengs..bleh je cube...g pun senang je

Belalang Hijau said...

baru jer donlod xara 3d nih smlm melalui link wan kasi...pasnih nak try ikut tutor wan nih...thanks wan...

Wan_hazel said...

Belalang Hijau

hehehe..ok blalang..tgk header wan..dah tuka dah..gune software xara nie lah wat text tu

Mommy Pinky said...

ala, wan. cane nak edit guna photoshop tu, bagi huruf ade corak2. dah ada tutorial ke? huhuh~

Wan_hazel said...

Mommy Pinky

owh..yg tu wan lom wat g,,tu leh edit biase2 je tu...

~aYeeN & SuE~ said...

dik,..nk tnye..tgn ni da gatai g wt animation lak..huhu..cmne mau stopkn animation ni kasi normal.,.adess..pls help me..da tanx..:)

Wan_hazel said...

~aYeeN & SuE~

klik balik kat tempat tu..yg macam filem tu..kat tas sebelah icon kilat dan mentol tu

cik Ladies said...

wan .. klu da bt 3d kt zara tu , cne nk transfer ke photoshop ?
gune magnetic lasso tool jugak ke ?
tolong ajar ye :)

Wan_hazel said...

cik Ladies

tgk tuto wan yg len lak k..ade je...car5i yg 3d text k

AbgferOz said...

datang curi ilmu kat sni :) heee.. tq tq

Mia Liana said...

bagus la wan ni.... siap buat tutorial ni. :) terbaekkkk

Wan_hazel said...

hehhee,.biasa2 je lah kak mia...kongsi apa yg wan taw..hehehe

Cik Purple Pinkypuff said...

wan, nak tanya la.. napa eh cp takleh install mende nih? dah 3 kali install pun masih error.. dia suh reinstall la pulak..:(

Wan_hazel said...

ambek dari mana??ambek dari wan punya ke??

Cik Purple Pinkypuff said...

yup2.. mmg ambek dr wan punya 4shared tuh..

Wan_hazel said...

Cp jgn install taw..dia portable so open je trus..extract dulu..elpas tu open

sHaR!Na eLyaNa said...

oh..mcm tu..hehe bru tau ni..nnt akan buat..thnks

nur amila said...

nnti buatlah plak tuto download photoscape :) Saya punya photoscape hilang.hihi