Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat 3D text_Adobe Illustrator CS3


Tuesday, January 4, 2011

Tutorial wat 3D text_Adobe Illustrator CS3

.



Salam Korang...

Hari nie wan nak wat Tutorial wat 3D text..Nak kate senang tak gak lah..Koz kali nie kita akan wat guna Adobe Illustrator CS3.

So bagi sesape yang ade Adobe Illustrator nie..korang leh lah open Adobe Illustrator korang tu..


Law dah open..Korang klik File and New File k..Lepas tu korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..


Size tu terpulanglah k...Tak kisah sangat pun..lepas tu klik ok..And korang akan nampak macam kat bawah nie lak..


Lepas tu korang klik lah TOOl Fonts..korang tulis lah ape yang korang nak..



Law dah..korang klik lak anak panah macam kat gambar bawah nie..


Korang leh resize tulisan korang tu..Law korang tekan SHIFT...Tulisan korang tak kan penyek.



Lepas tu..Ekot je gambar kat atas..Klik kat anak panah tu..And klik 3D pastu klik Extrude and Bevel..Pastikan tulisan korang tu masih dalam petak k..macam kat gambar atas tu..



Dan korang akan dapat Pop Up macam kat atas tu..korang tick preview..So korang leh tengok perubahan tulisan korang..


Box yang korang leh gerakkan tu..pergerakan tulisan korang nak arah mane..Yang ketinggian tu lak..Ketebalan 3D tulisan korang..dan yang warna tu..warna lah kan..ehehhe..korang klik custom so korang leh ubah warna..



Dan lepas tu selesai..Dan korang leh lah ubah warna Tulisan korang tu..Double klik kat anak panah macam dalam gambar kat atas tu..



Nak Save lak..Korang klik File and Save As k..pastu klik je Ok..Lepas tu korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie lak..korang save je k..



So selesai...

Law korang nak Edit Tulisan korang tu lak..Korang Open lak Adobe Photoshop korang..And Klik File and Open..So korang pilih file Format Ai yang korang save tadi..Lepas tu klik open..dan korang akan dapat Pop up macam kat bawah nie..



Korang klik je Ok ..So akan terkeluarlah hasil korang kat Adobe Photoshop.


Dan korang leh edit ekot kretiviti korang..


Selamat mencuba..



.



5 comments:

نورول فاتيحه said...

kat mne nk download adobe illustrator tu ?

Wan_hazel said...

نورول فاتيحه

leh cari kat google k...wan tak uplod lak adobe nie..so tak leh kongsi

sembil9n said...

:) best2 tapi ni basic... good ;)

Wan_hazel said...

sembil9n

a ah...wan nak blaja lg pasal nie..ehhehe..

Mohd Mustaqim said...

not enough RAM . siot je