Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat tulisan Bercorak...Floral Fonts_adobe Photoshop


Friday, January 14, 2011

Tutorial wat tulisan Bercorak...Floral Fonts_adobe Photoshop

.



Salam Korang....


Hari nie Wan nak wat Tutorial Tulisan bercorak..Ala ala Floral Fonts lah kan..Korang nampak kan Tulisan kat atas tu..So law korang nak wat..

Jum Tutorial..


Senang je nie..Mula mula korang Open Adobe korang dan Korang tulis lah ape yang korang nak..Contoh yang Wan pakai..Wan tulis "Wan Hazel".Klik kat anak panah macam dalam gambar bawah nie untuk tulis..



Lepas tu korang wat New Layer lak..nampak tak anak panah warna hijau kat gambar bawah nie..tu adalah New Layer..Law korang nak wat New Layer korang klik kat anak panah Kuning tu k..



Dah selesai tu..Korang klik Tool brush lak..Klik kat anak panah macam dalam gambar bawah nie..Warna brush lak..korang leh letak ape ape je..Terpulang..


Lepas selesai tu..Korang pilih lah Brush yang korang nak guna..Wan pilih Brush GVL_sudenly spring..Brush korang leh download..cari je kat Google k.."Floral Brush Adobe Photoshop".cara cara nak pasang Brush kat adobe..korang leh tanye abang Youtube k..Youtubing je..senang



K
orang nak tukar brush...korang klik kat anak panah macam kat dalam gambar atas tu..Lepas tu korang klik je kat tulisan korang tu..So akan jadi macam kat bawah nie..



Dan law dah.. korang boleh padam mana mana bahgian brush yang korang tak nak..Klik kat anak panah macam kat gambar bawah nie..Eraser Tool...



Dan lepas tu..korang wat lagi New Layer untuk Fonts yang seterusnya..Dan korang ulang langkah diatas sehingga selesai semua Fonts korang tu..


So dah Selesai wat semua..


Lepas tu..Korang klik lak semua layer korang termasuk layer Fonts korang k..Tekan CTRL dan klik kat bahagian layer..Tengok macam kat bawah nie..



Law korang dah klik korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..



Lepas tu korang klik kanan lak kat layer tu k..And korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie..Korang klik lah Convert to Smart Object..


Law dah korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Law Dah dapat hasil tu..Korang klik lagi kanan..dan korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Kali nie korang klik lak kat Blending Options..


Lepas tu..korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie lak..Dekat bahagian nie..Korang leh godek godek sendiri nak wat camne k..


Korang leh tick kat anak panah yang Wan tunjukkan dalam gambar atas tu..Untuk hasil yang macam Wan..Wan tak gunakan Stroke..



Dan Selesai..

Selamat Mencuba ..


Leh lah korang cantekkan Header korang kan..hehehe

Papai.

.



28 comments:

iszieylyanziy said...

wah,,cantik2x,,,thanks wan

finaz said...

wahhh,,menarikk,,
nak kne cuba nie,,,,:-)

Yuni Aisyah said...

pergh..!!mmg smart la...pandai wan buat...nnti yuni nak try gk la..:)
tq ye..

Anonymous said...

photoshop cs3 boleh tak ?

Wan_hazel said...

iszieylyanziy

welkam isz..ehehhe

Wan_hazel said...

finaz

hehehe..nanti law dh siap wan nak tengok k

Wan_hazel said...

Yuni Aisyah

welkam..nanti wan nak tgk k..eheheh

Wan_hazel said...

Anonymous

boleh je...

mera zati M.z said...

wahh menarik !

CahayaCintaIlahi said...

wah nicee.. ^_^

Wan_hazel said...

mera zati M.z

tengs..try lah k

Wan_hazel said...

CahayaCintaIlahi

tengs taw..peace

unieMARKS :) said...

umm , brush pny tuh bule rotate rotate ?

chiLleD...!! said...

nice..=)

finaz said...

nak tngok,,,heheh,,ok2 law daa wat finaz rojer2,,tu pon law jadi laa,,heheh,,

Wan_hazel said...

unieMARKS :)

boleh je..selagi kita wat dalam new layer..klik kanan kat file tu and free transform

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

tengs

Wan_hazel said...

chiLleD...!!

ok finaz..hehehe

rinie din said...

berapa upah wan buat header ek? x pandai photoshop... nak belajar takde masa lak..bz

Wan_hazel said...

rinie din

wan wat Rm15..ehehhe

shakirahHarun said...

wan sowei..curi toturial tu..hehe..
link: http://shakirahHarun.blogspot.com

Hazirah Abu Seman said...

huu. npe ta dpt select all?? da cbe wat..tapi ta dpt.

Hazirah Abu Seman said...

npe ta dpt select all. and mne dtgnyer function convert to smart object tue? details pliz ;))

Wan_hazel said...

Hazirah Abu Seman

wan dh wat tuto tu..semua dah detail..law nak selest tu..tekan CTRL lepas tu klik kat layer..tengok kat gambar yg kat atas tu..bace betul2 k..lepas tu klik kanan and ade lah convert tu..bace gak satu2..ehehhe...wat nie mesti sabar k..jgn gopoh..peace..ehehhe

Lelord said...

wahhh cam beshh jek ni

Wan_hazel said...

Lelord

try lah nanti k..

munArt said...

wah best nye tuto ni...suka..suka..

Wan_hazel said...

munArt

ehhehe..tengs..peace