Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat corak kat 3D text_Adobe Photoshop


Sunday, January 9, 2011

Tutorial wat corak kat 3D text_Adobe Photoshop

.



Salam Korang...

Kali nie Wan nak wat sambungan tutorial 3D text..Hari tu kite just guna Xara and Wat 3d text je..So kali nie jum kite wat Corak lak kat 3d text..Sesape yang belum donlod tu ..Klik lip lap lip lap nie k..Donwload Xara 3D 6 portable..Dan pada sesape yang belum taw camne nak wat 3D text..leh je klik kat sini lak..Lip lap lip lap nie k..Tutorial cara guna Xara 3D_Tutorial 3D Text.


Nampak kan 3D text yang kat atas tu..law korang berminat nak wat..

Jum Tutorial..

...Lepas korang selesai Wat 3D text korang guna Xara..Korang open lak Adobe korang..dan korang open gak 3D text yang korang dah wat tu..Lepas tu korang susun lah 3D text korang tu dalam satu File..So akan jadi macam kat bawah nie..



Lepas tu korang klik Brush Tool korang...macam kat bawah nie k..


Dan korang pilih lah Brush korang..cari lah brush yang ade corak corak k..Contoh yang Wan guna Floral Frame Brush..

Step ***

Dan lepas tu..Korang wat New Layer kat Text korang..Satu satu layer text k..So Wan mulakan dengan Text "W".Tengok macam kat gambar bawah nie k.Anak panah hijau tu adalah New Layer dan anak panah kuning tu lak..korang klik untuk wat New Layer..



Selesai step tu..Korang leh lah klik Brush korang kat Text korang tu..Wan lak..Wan klik brush Wan kat text "W" koz Wan wat New Layer Wan kat atas Text "W"..Dan akan jadi macam kat gambar bawah nie..



Lepas tu korang klik Eraser Tool lak..So korang leh padam Brush yang terkeluar tu...Klik macam kat anak panah kat gambar atas tu..Eraser Tool ..


Lepas tu jadilah macam kat atas tu..Senang je kan..Lepas tu korang Klik kanan lak kat New layer korang..Macam kat anak panah dalam gambar bawah nie k..



Law korang dah Klik kanan ..Korang akan dapat Pop Up macam kat bawah nie..dan korang klik lah Blending Options..Macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..


Dan korang akan dapat lak Pop Up macam kat bawah nie..Korang klik lak kat anak panah kuning tu..Dan kat anak panah hijau tu..Korang klik dan korang leh ubah warna nya..



Dah selsai..Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Dan korang ulang langkah dari "Step ***" Untuk Text yang seterusnya..Law korang nak ubah Brush pun Boleh gak..untuk mencantik kan lagi 3D text korang..Korang try n error k..Selesai siap semua..Korang akan dapat hasil yang menarik..




So selesai..


Selamat mencuba korang..

Papai.



.



20 comments:

nurin_azmi said...

tengs ye wan , sebab buat tutorial nie .
suke sangat !

Umie Nadhirah said...

amat berguna skali.Thanks Wan..
pa polah ya?*sempat gik.haha.

fathia elmira said...

cantek blog.. :)

PuanBee said...

cantik wan header baru nih..hukss

Mommy Pinky said...

wah, wan dah bt tutorial. terbaek!! :D

Wan_hazel said...

nurin_azmi

welkam..ehehhe..

Wan_hazel said...

Umie Nadhirah

hahaha..makceh ktk..mek xda polah pa2 eh..

Wan_hazel said...

fathia elmira

tengs..blog wan biase2 je

Wan_hazel said...

PuanBee

tengs kak..ehehhe

Wan_hazel said...

Mommy Pinky

hehehe..welkam..kene cepat2 wat..eheheh

As Yusra said...

waaa...mcm best..tp as xpndai gune photoshop larh..huhu

Wan_hazel said...

As Yusra


ekot je tuto wan..mesti bleh nye..ehehhe

Salina@IbuAqil said...

TQ wan.. Akak dah cuba utk header baru akak.. Tp wat yg simple dlu.. Akan diusaha lg utk perbaiki.. Mekasih kongsi erk.. :D

Wan_hazel said...

Salina@IbuAqil

welkam kak..ehhehe..nanti wan nak jenguk tengok header akak

Farhah Zaidah said...

wan guna tulisan apa eh..? ada love2 cantik...

Wan_hazel said...

Farhah Zaidah

name tulisan tu luveable..

rosshana gurlz said...

bagi link hoto shopkt saya.

Wan_hazel said...

nie dia..

http://wanhazel.blogspot.com/2010/12/download-adobe-photoshop-cs5-portable.html

Akeyla Frr . said...

Alaaaa , abang wan . Susah laaa :(
Buat kan untuk keyla ^^

Wan_hazel said...

try je taw..nanti boleh lah tu