Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Dropdown menu untuk Blog Archive_Classic Template


Sunday, May 15, 2011

Tutorial wat Dropdown menu untuk Blog Archive_Classic Template





.




Salam korang..


Kali nie Wan nak wat Tutorial wat Scroll Box untuk Blog Archive_Classic Template..Bagi memendekkan archive kat side blog korang...Yang nie penting bagi blogger yang dah lama dalam dunia Blog nie..kira dah bertahun tahun lah..bagi yang baru lagi tu..Tak banyak post..So masih pendeklah archice korang tu..Contoh macam kat bawah nie panjang dah kan..



So law korang nak wat dan kemaskan ruangan side bagi archive korang nie..

Jom Tutorial..

Pengguna Classic Template

Dashboard >Template

Mula mula korang cari kod nie

<BloggerArchives>

<a href="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></a>

</BloggerArchives>


CTRL+F bagi memudahkan pencarian.

(Law Template korang takde archive nie..Korang tambah je kod nie dekat bahagian side korang k.

Leh tengok tutorial nie Tutorial nak letak archive older post untuk Classic template)


Law dah jumpa tu..Korang copy je kod kat bawah nie..Dan gantikan dengan kod yang kat atas tu k..Ganti semua skali kod kat atas tu dengan kod kat bawah nie..


<center> <select style="width: 160px; background-color:#ffffff; border:1px solid #aaaaaa; color:#484848; font size:8pt Georgia;" name="ArchiveMenu" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">

<option selected> ARCHIVE</option>

<BloggerArchives>

<option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option>

</BloggerArchives>

</select></center>



ARCHIVE tu korang leh ubah nak letak tajuk ape k..lain lain tu korang leh godek godek sendiri kod tu..hehehe..

Preview dulu law ok..Korang save..


So selamat mencuba..

Bagi pengguna design/layout template leh guna tutorial nie..klik link bawah nie k.
Tutorial wat Scroll Box untuk Blog Archive _Design/layout Template

Papai..


.



3 comments:

saya fatin comel ! said...

abg wan thanks 4 this tutorial..
coz sgt berguna 4 my blog,, hehe thanks :D

Eyra Izhan said...

salam..abg wan....macam mana nk buat menu tab macam abg wan.... ?? ^_^

Wan_hazel said...

tgk nie

http://wanhazel.blogspot.com/2012/12/tutorial-drop-down-menu-css3.html