Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial daftar dan masukkan ALEXA dalam blog


Tuesday, June 21, 2011

Tutorial daftar dan masukkan ALEXA dalam blog

.



Salam korang...


K
ali nie Wan nak wat Tutorial camne nak daftar ALEXA untuk blog korang..Suatu masa dulu Wan ada gak wat entri tentang ALEXA nie..Dan hampir setahun Wan tak hiraukan ALEXA nie makanya RANK Blog Wan semakin membesar..Makna nya kurang..


Apa itu Alexa rank?

Alexa rank adalah sebuah alat yang dibuat oleh Alexa.com untuk menganalisa seberapa besar trafik atau page views dari sebuah website berdasarkan jumlah pengunjung yang memasang alexa toolbar pada browser mereka. Setelah itu, data-datanya akan dikumpulkan dan kemudian dirangking berdasarkan trafiknya. Semakin besar trafiknya semakin rendah rangkingnya.Pentingnya mendaftar di ALEXA ialah untuk membiarkan Blog kita ter indeks dicarian so..Traffic ke blog pun akan meningkat..




Jom Tutorial..

Mula mula korang klik link nie untuk ke Page ALEXA..ALEXA INTERNET_TRAFFIC WIDGET.


Nanti korang akan nampak page macam kat bawah nie.Dan korang klik lah LOG IN..Macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie.




Bila korang dah klik LOG IN tu..Korang akan dapat lak page macam kat bawah nie.



Skang rata rata Blogger dah ada Facebook..So korang LOG IN je guna acc facebook korang..Bila korang dah klik Log with facebook tu..Korang akan dapat pop up macam kat bawah nie nanti..Korang klik je Allow k.




Lepas korang dah klik tu...Korang akan dapat lak page macam kat bawah nie.



Dan korang klik sekali lagi kat anak panah macam dalam gambar kat atas tu..klik Site Tool.Dan lepas tu barulah korang akan dapat page macam kat bawah nie.



L
epas tu korang klik lah kat nak panah macam kat dalam gambar kat atas tu..Klik CLAIM YOUR SITE.Lepas tu korang akan dapat macam kat bawah nie.


B
ila dah dapat macam page kat atas tu..Korang masukkan link blog korang kat dalam tu k..Dah masuk..Korang klik lak claim your site..Nanti korang akan dapat page macam kat bawah nie..



Lepas tu korang copy kod Meta Tags yang Wan kotakkan dekat anak panah tu..Korang copy dan masukkan dalam blog korang..


Bagi pengguna design/layout template
Dashboard>Design/layout>Edit HTML

Bagi pengguna Classic Template
Dashboard>Template


Lepas tu korang cari <HEAD>
CTRL+F untuk memudahkan pencarian

Dan korang paste lah kod Meta Tags tu tadi dibawah Kod <HEAD> korang..macam kat bawah nie..


Dan lepas tu korang Save.Bila dah save..Korang kembali ke page ALEXA korang.Dan korang klik Verify dekat bawah Meta Tag korang tu..macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..



Nanti korang akan dapat lah Page macam kat bawah nie..




Lepas tu korang klik lak macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..So korang akan dapat lak page macam kat bawah nie.



(a)

Korang masukkan lah mengenaiblog korang.Dan lepas tu klik edit site listing..macam kat anak panah dalam gambar atas tu.



(b)

Dan lepas tu korang klik lak macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu.Yang nie Wan tak brapa pasti sama ada (a) dulu or (b) dulu..nanti korang taw lah..Yang nie dah ok dah ..Dont wowie.Lepas tu korang dapatkan widget untuk blog korang lak..Korang klik kat anak panah macam kat dalam gambar bawah nie.




Dan lepas tu korang akan dapat page macam kat bawah nie..korang pilihlah nanti nak guna yang mana.Klik dekat Build Widget


Dan lepas tu korang akan ke page macam kat bawah nie.




S
o korang copy lah kod tu dan masukkan ke blog korang..Add gagdet..

Tu je..


Selamat mencuba..

Semoga kita sama sama memanfaatkan nya..
nak tahu lebih lanjut tentang ALEXA..Korang Google je..

papai



.



5 comments:

asfz lily said...

oooo...baru taw fungsi alexa ni..
thanks for sharing cekgu :)

Latest Entry: Siapa LOLA??

nellyQyuhyun said...

hai wan,,nelly dah wat,,nasib baek menjadi,,hehe
try wan tengok,,,

Wan_hazel said...

asfz

welkam murid2..hehehe...peace

Wan_hazel said...

nelly..ok ..pasnie wan jenguk k

Raudzah Zahari said...

Finally I managed to get this widget in my blog..dah lama try...thanks a lot wan...nanti dtg ziarah blog i lg tau..