Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial pasang dan buat tempat iklan untuk disewa dalam blog_adobe photoshop


Wednesday, June 22, 2011

Tutorial pasang dan buat tempat iklan untuk disewa dalam blog_adobe photoshop

.


Salam korang...

Kali nie Wan nak ajar korang camne nak wat tapak iklan pada blog korang.Macam yang Wan sediakan kat atas tu..Ada sesapa nak sewa tak??.

Caranya senang je..Korang leh wat sendiri ..Law korang nak..Cara nie sama macam Tutorial ArtWord


Jom tutorial


Mula mula open adobe korang dan wat new file...size 125 x 125..memang dah size banner iklan besar tu..ada gak size len..yang tu korang leh wat sendiri nanti..Yang Wan nak wat nie iklan size 125 x 125.macam kat bawah nie..




Lepas tu korang akan dapat lah file korang macam kat bawah nie..Dan korang pilih lak tool dekat anak panah macam dalam gambar kat bawah nie..Pastikan lepas korang pilih Tool tu..korang kene pastikan korang klik kat anak panah paling atas tu..macam gambar kat bawah nie.



Bila dah..Korang mulalah wat kotak kat dalam file korang tu..Nanti akan jadi macam kat bawah nie..


Dah dapat hasil macam kat atas tu..Korang klik kanan lak pada file tu dan nanti korang akan nampak pop up macam kat bawah nie..Korang pilih lah blending options k..



Lepas korang klik blending options tu ..Korang akan dapat pop up macam kat bawah nie lak..


Dan korang tick lah kat color overlay tu dan pilih lah warna yang korang nak guna.Lepas tu korang tick lak pada stroke..Macam kat dalam gambar kat bawah nie..Korang pilih lah warna stroke korang..dan size stroke korang tu..



Lepas tu korang tick lak pada brevel and emboss..Korang ekot je k..macam kat gambar bawah nie..



Dan lepas tu korang leh lah tulis kat dalam tu...Guna Tool tulisan..



Bila dah siap semua..korang save lak..save dalam format PNG k.Ekot langkah dalam gambar kat bawah nie.



Save dan selesai..Lepas tu korang ambek kod untuk banner iklan korang nie lak..Tengok Tutorial nie.Tutorial dapatkan kod gambar/photo.dan masukkan lah dalam blog korang..

Add gadget>HTML.


Tu je..nanti law ade yang nak sewa tapak tu adalah orang akan tanya kat korang..Letakkan gak email korang kat bawah so sennag nak berurusan..

Selamat mencuba..



.



4 comments:

Azza Rynna said...

camne nak dapatkan font cam wan kat adobe PS..kat dalam tutorial wan kat entry nih?

Wan_hazel said...

cari kat dafonts.com k...

eimah siti said...

selalunya, kalau orang buat sewa tapak iklan ni, berapa eh dia punya upah? and macam mana upah dia? bayar bulan2 atau bayar sekali saja?

Wan_hazel said...

org sewa dia kasi taw.. brapa lama dia nak sewa..wat bayaran utk sbulan so sbulan je lah sewa dia.. kalau sewa tapak yg kecil rm5 macm tu..