Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial download dan load Brush_Adobe Photoshop


Wednesday, June 22, 2011

Tutorial download dan load Brush_Adobe Photoshop

.



Salam korang...


Kali nie Wan nak ajar korang camne nak Download dan simpan berus Adobe dalam Adobe Photoshop..caranya senang je..Wan pun rasa macam lambat sangat lak wat Tutorial nie..Sebab Tutorial yang lain lain dah selesai ..Tapi Tutorial simple basic nie Wan tak wat lak..ehehhe.Dulu Wan dah wat dah Tutorial Art Word dan dalam Tutorial tu Wan sediakan Video dari Utube macam mana nak load brush.So skang Wan guna kaedah lain lak..

Jom Tutorial...

Mula mula korang cari kat Google ..Download Brush...or korang klik je link nie..

http://www.noupe.com/photoshop/1000-free-high-resolution-photoshop-brush-sets.html

Nanti korang akan dapat page macam kat bawah nie..Wan teruskan dengan brush pilihan Wan..Dan Wan download..



Lepas klik tempat Download macam kat anak panah dalam gambar kat tas tu..Korang kene lah save k..



Bila dah selesai Download brush tu..Korang simpan lak Brush korang tu dalam satu folder or tempat yang korang rasa selamat dan korang tak kan delete..Law Wan ..Wan akan wat satu folder dalam File Adobe Photoshop Wan sendiri..Macam kat bawah nie..




Selesai pindahkan dan simpan brush yang di download tadi..Korang open lak Adobe Photoshop korang...Lepas open.Korang klik Tool Brush..macam kat anak pandah dalam gambar kat bawah nie..



K
lik no 1 dulu..Lepas tu klik no 2..Bila korang dah klik no 2..korang akan dapat lak hasil macam kat bawah nie.


Lepas tu korang klik lak kat anak panah macam kat dalam gambar kat atas tu ..Nanti korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..




Lepas tu korang klik lak kat anak panah macam kat dalam gamabr kat atas tu..Load Brush korang lak..nanti korang cari lah mana tempat korang simpan Brush korang tu tadi...




D
ah jumpa Brush korang..Korang klik brush dan korang klik load..Dan selesai lah..Korang cari lah nama Brush korang tadi..ada tak dalam file brush korang..macam kat gambar bawah nie...




Korang klik..dan korang dah leh guna...



Law Brush korang tak muncul muncul korang close Adobe korang dan Open balik..nanti adalah Brush korang mucul..ehhehe


Tu je

Selamat mencuba..


.



16 comments:

fyna said...

nak tanya..fyna guna cs4 tau..kdg2 ada font and brushes xleh nk masuk dengan sofware tu..nk ye? reply dekat my blog k..tq =)

Wan_hazel said...

fyna

yg tu wan tak pasti lak...tp cs4 n cs5 memang ada maslah taw..sebab kita nye PC kat mlaysia nie lain skit...yg bagus skang nie CS3..bab wan guna cs 3 je...

Syazwani Amira said...

suke blog wan hazel sbb byk tutoria.. thanks ^_^

Wan_hazel said...

Syazwani Amira

tengs..ehehhe..peace

fyna said...

yeke? =.= ok tq wan =)

Wan_hazel said...

welkam

dewqra chacqk said...

abg wan ?
tak de pun brush uh walaupun dah di load ? knpe ek ? .
reply kat kiera punya shoutbox ea ^^

Wan_hazel said...

try restart adobe k...

Akeyla Frr . said...

hmmmmmmm

Wan_hazel said...

nape??

smiley_ama said...

wan , nape PC ni xley nak baca ABR file tu ekk ?

Wan_hazel said...

dah pindahkan ke dlm adobe???kalau dah mesti boleh baca

HaZwAnI HaRoN... said...

nk tnye ckit.. die pnye tu leh ade warne kew??

Wan_hazel said...

mesti leh ada..sebab warna tu kita sendri yg akn pilih nanti..ehehe

kaammeeyy said...

wan...npew x leh download ye...=(

Wan_hazel said...

erk..pelik..