Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial garisan putus putus_Adobe Photoshop


Saturday, September 10, 2011

Tutorial garisan putus putus_Adobe Photoshop

.



Salam korang..

Kali nie Wan nak wat Tutorial Garisan putus putus..Kalau korang nak wat..

J
um Tutorial

Mula mula korang kene Download dulu Brush nie .Klik Download Brush Stitches.Korang leh tengok Tutorial nie..Untuk Load Brush korang.Tutorial Download dan Load Brush.


OK lepas tu kita mulakan lah langkah nak wat k..Korang open file yang korang nak wat..Lepas tu korang kene pastikan klik brush dan pilih warna yang korang nak guna..



D
ah selesai tu korang klik kanan dan pilih lah brush yang korang dah download n load tadi..Klik macam kat anak panah bawah nie k..Yang highlight biru tu adalah brush yang korang download tadi.


Pastikan size brush korang tak terlalu besar dan tak terlalu kecil..Ekot kesesuain k



Dan leaps tu korang wat lah new layer..Macam kat dalam gambar bawah nie..tengok tutorial nie..Cara wat New Layer.



S
elepas tu..Korang klik lak pada anak panah macam kat gambar atas tu..Tool yang macam pen tu..Dan pastikan yang dekat atas Adobe korang , korang klik macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie lak..


Selesai tu..Korang mulalah wat line kat file korang tu..Macam kat bawah nie k..



D
an lepas tu korang klik kanan dan pilih Stroke..macam kat dalam gambar kat bawah nie..



D
an akan kluar pop up macma kat bawah nie..Korang pilih brush dan klik ok.


Dan lepas tu, Korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..



Untuk buang garisan tool pen tu..Korang tekan Backspace kat keyboard korang k..Dan selesai..



Selamat mencuba..


Papai


.



6 comments:

Adi Putra said...

tenQ :)

RayQuaz said...

masehh .tuto nih sangat berguna tuk mendesign :)

ecadwinkyasha said...

ini yang dicari selama ini.thanks wan :)

Hanis Zakirah said...

ty bebanyak wan

cikyanxyanx said...

tak jadi pun :(

Wan_hazel said...

kalau buat dan ikut betul2 mesti jadi taw..downlaod brush dan guna brush tu