Wadah Madrasah Pengalaman: Teddy pun comel kalau nak belajar Photography


Friday, November 18, 2011

Teddy pun comel kalau nak belajar Photography

.


Assalamualaikum...

Ape nak jadi Photographer???Dah ada DSLR/Kamera???Apa tak de Model/Talent???Tak pe..Jangan risau..Korang tembak je apa apa yang patut..Macam Wan..Wan guna Teddy sebagai model Wan..senang kan..Kalau tak pun korang leh tembak pemandangan..Sunset ke..Or haiwan haiwan yang korang suka..



Photography nie bukan sekadar tembak tembak je gambar..Tapi kemahiran yang korang kena kuasai untuk dapatkan hasil yang menarik..Kenali kamera anda kenali manual kamera anda..Belajar menggunakan Mode Manual k..Banyak yang Wan dah ajar sebelum nie..

-Tutorial Photography : Apa itu ISO Sensitivity
-Tutorial Photography : Shutter Speed
-Tutorial photography : apa itu "Aperture"
-Tutorial Photography : Belajar "bokeh" atau blur blur
-Tutorial Photography : Belajar dan kenali "Rule of Third"



Kretiviti pun memainkan peranan utama kalau nak dapatkan gambar yang menarik dan terbaik...Lihat lah apa yang orang lain tak dapat lihat dan kenali persekitaran korang..



I love the medium of photography,
for with its unique realism it gives me the power to go beyond conventional ways of seeing and understanding and say, "This is real, too."




Jadi ...Walau apa pun yang korang nak tembak..Pastikan setiap apa yang korang nak tembak tu mempunyai watak dan hasil yang korang dapat tu adalah bukan sekadar gambar yang kaku..


So selamat mencuba dan selamat menghasilakn gambar yang bernilai.


Papai


Lain lain yang menarik
-Churp Churp beri ganjaran untuk beli DSLR
-Contest My Top Referral by Amira Studio_RM100 untuk dimenangi
-Made any plans yet for this weekend?
-Have a Barney, right at home!
-Refreshing Radiant You.



.



14 comments:

cik chukie jagat said...

mane lagi better sony or canon * nak beli yang baru ni

D'ya Marshmello said...

cantik la wan tgkap gambar, ada gaya photographer profesional! ermmm, tpi kiter takde DSLR la, teringin nak pkai..insyaaallah bpe thun akn dtg lg :)

Anonymous said...

nax tolong jd model ley?? =)

Wan_hazel said...

cik chukie jagat

tengok nie k..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/11/tutorial-photography-brand-dslr-yang.html

Wan_hazel said...

D'ya Marshmello

amin..Insya Allah...tahun depan mesti boleh nye..Wan pun tahun depan B4 Ramadhan Insya Allah nak angkat satu lagi DSLR..eheheh

Wan_hazel said...

Anon...


hehehe..kalau dekat apa salahnye..

Yun said...

huhuhuhu,,,nang kacak gmbr tok eh..
bole sik kmk jd model ktk cz ppl said i'm babyface look bah..hehe;p

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

wah .... bestnye wan ! mcm photographer pro beb !! likee !!

karengurlz said...

wow..bestnye kalau ada bakat seni kan..hehe..saya pun ada beli DSLR gak.. tapi tak tahu nak guna mcm mana..main tangkap je..so skrg ni DSLR tu berdebu je dlm bilik tak guna..besar sgt susah nak bawa ke mana - mana

Wan_hazel said...

alamak..syg nye..kasi kat wan je DSLR tu...hehehe...

aLoWeRRa KiD's said...

Wow.. Amazing.. KIds teramatlah suke ambil gambar macam tu.. tapi masih mentah lagi.. hmmm.. keluarga kids pun bukannya kaya sangat... kiteorg gune phone je untuk ambil gambar.. kids skarang gune samsung galaxy young.. sampai skarang tak reti nak ambil gambar permandangan.. cume pandang ambil gambar orang je.. macam adik2.. kawan2.. ^^

Wan_hazel said...

tak pe..wan dulu guna handphone je tembak gambar..masa tu tak kisah bab exposure..yg penting compo pada gambar..

Anonymous said...

tumpang tanya...mna nak dapatkan teddybear yg comel2 n byk pilihan kat area KL...hehe

Wan_hazel said...

tak taw lak..bab wan bukn org KL..ehehe