Wadah Madrasah Pengalaman: Doodle story..Bukan semua wajib bertudung


Friday, March 30, 2012

Doodle story..Bukan semua wajib bertudung

.



Assalamualaikum..

Hah...Pelik tak tajuk kali nie??Motif sebenar Wan buat entri nie ialah nak tunjukkan dan mungkin ada sesetengah yang boleh berfikir..Bukan semua wajib bertudung.Ye lah..Tak kan korang nak Wan pakai tudung kot??Jadi maknanya kat sini..Lelaki tak wajib bertudung dan berdosa jika menyerupai wanita..Ingat tu..tak payah lah kaum Adam semua nie nak ubah jantina atau nak jadi ala ala wanita .. Kekadang sesetengah fesyen tu tak sesuai pun untuk korang kaum Adam..





Kalau korang perhatikan sekeliling korang..Ramai lelaki dah jadi wanita..Sampaikan korang sendiri tak kenal mana satu lelaki mana satu perempuan..Pelikkan dunia nie..Tapi itulah hakikatnya kalau diri kita hilang rasa keimanan dalam diri..Dan ada jugak lelaki yang jadi wanita dan pakai tudung..Ini realiti kita harus berdepan dengan realiti..Jangan pulak lelaki lelaki sejati kat luar sana kawen dengan lelaki yang jadi wanita nie..Sebabnya tak tahu jantina sebenar..




Mungkin ada yang tersenyum baca entri Wan nie dan mungkin ramai yang gigit jari dan mungkin jugak ramai yang benci kat entri nie..Sapa taw??Diri sendirilah kan..Kalau korang semua nak tahu..Hidayah tu korang sendiri yang perlu cari..Cara tu tak kisah lah..mula lah dengan perkara yang mudah..dari yang mudah ke yang seterusnya..Insya Allah hidayah yang dicari akan tiba.."Kehidupan nie tak de istilah datang SERU..istilah datang AJAL adalah"..fikir dan renungkan..



P/S: jadi kalau korang semua ada pengalaman dan pendapat mari kongsikan kat ruangan komen bawah nie..



Kalau suka entri kali nie klik like atau sponsor Wan rm0.20 klik satu je..senang je klik nie.Klik kanan dan open in new tab k

Love what you do with the internet? The Best
Social SharingPaint the town green!
JOHARA
LMFAO’s KL entourage!
Solve this mission with Agent 7.7!



Papai


.



30 comments:

Haruno Hana 하나 said...

asyik kata hidayah x sampai lg, pdhal hidayah dh dtg sejak kmunculan Islam dulu lg... geleng kepala ngan situasi sekarang =.= .. pd hal dh jelas2 dlm Quran mengatakan lelaki & perempuan Islam wajib tutup aurat mereka.. kenapa nk nafikan lg ngan mgatakan tunggu seru atau hidayah???

girang [dot] taemin said...

memang zmn skrg ni dh peliks. kat my hOstel pun ada 3 pOndan. kitOrg bg nama Diva, PrimadOna n Puspa.

yg Diva ni memang mcm pOmpuan. PrimadOna ni just ada buah dada je n Puspa lak biasa2 je.

siyes geli bila jumpa dOrg mase nk pegi bilik air. Oh~ tidak!!

♥ Ieqa Halim ♥ said...

Suka sangat entry nih ! :)
Selalu jadi silent reader je , hari ni baru berkomen , huhu :3

Farah Hanis said...

Pakai tudung itu tak wajib, tapi menutup aurat itu wajib. awwww :)

arenis said...

setuju ngan entry nyh ...
skunx ssh nak beza mane laki n pompuan...
ade setengah laki cam pompuan dan ade yang sebaliknye...

Wan_hazel said...

Haruno Hana 하나

tak taw jugak lah..khilaf manusia...Wan sndri pun kekdang lupa..mnusia memang mudah lupa..dan bila dah selalu lupa makanya akan ditinggalakn...

Wan_hazel said...

girang [dot] taemin

betul tu girang...wan nak tgk pun takut..geli..yg kaum prempuan suka lak kawna mereka..pelik..

Wan_hazel said...

♥ Ieqa Halim ♥

ehhehe..tengs taw.,..terima kasih sgt2

Wan_hazel said...

Farah Hanis

betul tu...wan pernha wat entri guna ayat tu..ehehhe

Wan_hazel said...

arenis

yep..betul..yg laki jd [prempuan yg prempuan jd laki

ary_lee said...

Betulx3!

Itu je mampu diungkapkan^^

AlyNn NyzAa said...

yaa~ stuju dgn wan...ramai betul 'adik2' skrg ni...da la kaum laki xbpe nk ramai sgt da...hmm..

aidillah HAIMI said...

Dulu, ada budak sekolah lembut.Okey lagi time sekolah. Tapi sekarang. Rambut dah panjang. Jalan kepit. Dah jadi perempuan sangat. Hais. Dunia memang dah terbalik.

Nurul CLumsy Gurl said...

comel jgk wan pkai tudung... hahaaaa.......

dyabunga said...

alasan selalu yg kita dgr tak sedia lagi.. kawan dya yang dulunya keras tpi sekarang ni tak tahu nak cakp apa.. ada yang gay..tak tahu nk tegur mcm mne..erm..

Murni said...

Comel giler blog! Design sndiri ke shoutbox tu? Kaler blog pun cantik. xde butang Like this blog ke?

>.<

ajar bole?

Wan_hazel said...

ary_lee

ehehhe..peace

Wan_hazel said...

AlyNn NyzAa

a ah...dunia memamg macam tu

Wan_hazel said...

aidillah HAIMI

apa lah perasaan dia org tu kan

Wan_hazel said...

Nurul CLumsy Gurl

ahahaha..no komen..doodle je tu..ehehe

Wan_hazel said...

Nurul CLumsy Gurl

ahahaha..no komen..doodle je tu..ehehe

Wan_hazel said...

dyabunga

tu lah..sekadar melihat je lah kan...

Wan_hazel said...

Murni

ada je button tu..kat tepi tu...hehehe..mungkin lambat sikit keluar..a ah..wan wat semua nie sndri..tengs..akalu nak belajar leh je tgk kat tutorial wan .semua ada

Athirah Khairina said...

:D Ahhh... entri ni sangat best!
Sebagai tanda sokongan, syaa pergi klik! :)

Sofea Riena said...

entry best !
comel gile !
padahal kalau pompuan yang tak pkai tdung tuh pkai tdung , nmpk comel :D

Anonymous said...

Kalau tak pakai tudung sebab ade medical condition? cth: badan panas, kulit sensitif sampai ruam sampai kena injection oleh doktor..mcm mane tu? hm..

Wan_hazel said...

anon

xda alasan untuk bertudung.. wlaupun dlm keadaan terpaksa.. Kdng2 ALLAH bg cubaan badan panas, kulit sensitif sampai ruam, sbb ALLAH nak tengok umat nya mampu x bertahan dgn ujian yg ALLAH berikan.. Perempuan xwajib pakai tudung tp WAJIB TUTUP AURAT.. :)

EikaSchapika :) said...

Actually , abg wan ,, ramai je sekarang nih yang free hair sebab nak nak cari publisiti murahan kat fb la , twitter laa sebab nak perhatian org ramai .

Ade tuu , pika taknak sebut laa sape kan ,,, kat skola mmg wajib pakai tudung , so bertudung ke skola hanyalah satu peraturan , bukannya satu kewajipan kita sebagai umat Islam . Then kat laman web sosial , free hair . Gambarnya memang cantik , yelah dengan adanya software edit2 gambar nih menjadikan yang buruk nampak cantik , yang cacat nampak sempurna . Tapi bila pegy pasaraya , pandai pulak berpashmina , ikut ala-ala Hana Tajima katakan . Sekarang nih kan memang adat dunia mengikuti fesyen , kalau tak diikut , nanti dikatakan ketinggalan zaman . Haisshh .

Pika bukan laa apa , tak kesah pun sebenarnya pasal mereka yang berFree hair di laman web sosial nih . Tapi ingatlah , mana lah tahu ajal kita pendek , kita akan tinggalkan dunia nih . dan takde sape pun yang tahu password kita . then sape nak deactive sume acc kita ? nak suruh sapa hack ? kan ? renung-renung kan lahh kan :)

Nurul Aini said...

Betul ni abg Wan,mne tahu ni tgh gigir jari ? O.O

Asma Sah said...

Betul tu ,pelik jgk zaman sekarang ni ,pakai tudung tapi terdedah sana-sini ,dan kalau yg tk pakai tudung tu plk mesti ckp tak dapat hidayah lagi .. padahal kaum hawa diwajibkan bertudung sejak zaman dulu lagi ..