Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial buat Borang Tempahan / Order Form


Thursday, March 1, 2012

Tutorial buat Borang Tempahan / Order Form

.




Assalamualaikum..

Hai korang...Kali nie Wan nak ajar korang yang nak buat borang untuk Blogshop atau yang nak jual jual barang kat laman sesawang tu. Bahasa Omputeh nye Order Form.. hehehe..Cara nya senang je.. Kalau korang nak..

Jom Tutorial...


Mula mula korang kena lah klik link dibawah nie k..

http://www.freedback.com/
Klik kanan dan open in new tab


Kalau dah..Korang pasti akan jumpa page macam yang kat gambar atas tu..Adakan ..??Lepas tu korang klik lah pada Icon CREATE A FREE FROM NOW..macam icon yang kat bawah nie..



Bila korang dah klik..Makanya korang akan dapatlah page macam yang kat bawah nie



Korang isi email yang korang selalu guna..Email yang korang aktif guna.Sign up biasa biasa je nie. Dah selesai sign up.




Nanti kat email korang akan datang email pengesahan..Korang klik lah link pengesahan yang dia orang bagi tu..Macam yang kat dalam gambar bawah nie..




Bila dah klik link pengesahan tu..Korang akan terus ke page yang macam kat bawah nie lak..Jadi dekat sinilah korang mula buat Borang korang..




Nampak tak??kalau korang nak tambah isi isi borang korang..Korang klik pada ADD QUESTION..Bila korang dah klik tu..nanti akan ada pop up kluar macam yang kat bawah nie..




D
alam box tu ada 6 pilihan..Rasanya korang tahu fungsi semua nie kan..Kalau tak taw..Baca yang kat bawah nie..

Short Answer : Digunakan bagi pelanggan menjawab soalan yang pendek..Contoh soalan No Hp , Poskod , Kaum dan sebagai nya.

Long Answer : Yang nie lak digunakan untuk jawapan yang panjang ..Contohnya Untuk is Alamat Rumah ,Dan sebagai nya..

Ratio Buttons / Select Box / Check Boxes : pulak untuk pilihan..macma objektif lah..ehehe..


So selesai..




Dah siapkan semua korang klik CONTINUE dan lepas tu klik sekali lagi pada CONTINUE dan nanti akan terpapar lah kod HTML untuk korang..Macam yang dalam gambar kat atas tu..Korang copy all dan paste lah kat blog korang..


Untuk masukan kat blog lak..Korang leh lah letak kat Page Blog korang..Cara buat New Page..

Dashboard > New post > Edit page >New pages


Ok selesai..


Senang kan..Selamat mencuba


P/S: semua tempahan dari pelanggan korang akan masuk terus ke email yang korang guna untuk sign up mula mula tadi..


Kalau suka entri kali nie klik like atau sponsor Wan ..senang je klik nie.Party rock crew is in town!!.Dew More Win More!.Atau klik button Donate..



Papai


.



23 comments:

Ckin Kembaq said...

guna goggledocs je..hehe

Feenas Sya said...

errr wan .,
tadi time buat .,
corsor nee tertekan kat kupon toO .,
ade pape akan berlaku tak .?

ruzanaazman said...

abg wan. thanks bcoz ajarkan cre mcm mne nk buat borang nih. bolelah bisnes dlm blog klu mcm nih.

Sam Banjamin said...

wa.. up too date sungguh kamu ni... aku banyak miss gadjet2 mcm ni... aku tau tulis2 je.... rugi la..

jom ke blog saya...

http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/02/kian-melayu.html

sudi2 baca dan komen... mari terus saling support di Gerila Penulisan Kreatif...

Sam Banjamin a.k.a Zulkifli Sa'don
(pengasas gerila penulisan kreatif)

softcamellia said...

orang dah dapat kod html tapi... nak masuk dlm pages tak dapat lah... macam mana??

Dia keluar kod kat pages tu

Wan_hazel said...

awak kene tgk setting page awak tu..tgk bhgian bawah tu k..ade setting dia..

softcamellia said...

Alhamdulillah.. :) Thank you...

Fyfie Yanie said...

wan if nak buad order form kat FB tau tak?

Wan_hazel said...

yg tu wan tak taw lak

Eryn Edrina said...

TERIMA KASIH CIKGU!
Hehehe~
tq sebab buat tuto ni! sangat memrlukannya .. tenkiuik tenkiuk

jaa jaa said...

thanks utk tutorial ni..sangat membantu..

yasmin said...

order form sy yg html msih kuar kat pages. camne nk tukar setting tu?? sy dh pening pale ni. huhuhuhu

yasmin said...

i need help...camne nk tukar setting spy kod html utk order form kat pages. huhuhu

Wan_hazel said...

awak klik kan option tepi tu dan tick pada

Interpret typed HTML

try k

MiraDebot ZatyLynn said...

thanksss!

Kamarozaman Md Jali said...

Sesapa dpt bantu saya?

Apabila say dah isi semua butiran order form. then saya tekan button SUBMIT. TAK ade apa2 berlaku. form saya tak disubmitkan? camna nak buat?
tq

Wan_hazel said...

submit terus ke email rasanya

kl-car-rental said...

terima kasih atas perkongsiaan...mudah2han allah memberkati kamu

Nur Bahirah Abdullah said...

thanks wan...its done! for my blog...

Miz Aida said...

Assalamualaikum ..wan,minta tlg awk tgk sy pnye order form nih bole ..sbb rase mcm xmenjadi ..time sy buat pn dia byk kali kua tulisan merah..sy xingt dia tulis ape ..tlg check kan yee .. http://www.aidotviva.blogspot.com/

CUTIE COLOUR said...

kes saya sama dengan kamarolzaman...try td, pastu xde pape berlaku..bila tekan butan submit, mcm x submit je...camne ek?

Iffah Firah said...

macam mana nak tengok orang dah submit form ?

Wan_hazel said...

maaf..saya tak pasti lak..


cek di email awak..