Wadah Madrasah Pengalaman: Photography_Bermacro dengan DIY reverse ring


Saturday, March 3, 2012

Photography_Bermacro dengan DIY reverse ring

.

Gambar diambil dengan DSLT sony alpha a55

Assalamualaikum..

Hai korang.Hari nie sibuk dengan persiapan majlis untuk hari esok..Dalam kesibukan tu Wan sempat bermacro dihadapan rumah,hehehe..Tu pun guna Reverse Ring lens..Macam gambar kat atas tu.DIY punya version..Body cap Wan tebuk dan tampal dengan solatep kat lens dalam keadaan terbalik..Sebab tu lah lens dalam gambar kat atas tu terbalik..Nak beli raynox ,ET dan macro lens tak berkemampuan lak..


Sony alpha a55|DIY 18-70mm Reverse ring
ISO 1600 |f/1.0 | 1/100


Sony alpha a55|DIY 18-70mm Reverse ring
ISO1600 |f/1.0 | 1/250


Sony alpha a55|DIY 18-70mm Reverse ring
ISO 3200 |f/1.0 | 1/100


Semua gambar kat atas tu banyak sangat kelemahan..Al maklumlah baru first time bermacro nie , lagipun guna Reverse Ring....Jadi kritikan dan komen dari kalian amat amat dihargai..Kalau ada yang tanya kenapa ISO tinggi melampau..jawapan nya View finder = LCD..


p/s :

keburukan guna Reverse Ring ialah..Apperture tak leh tukar , fully manual fokus ..
keburukan pada lens : Lens boleh cedera parah akibat masuk debu atau benda benda lain..


Kalau suka entri kali nie klik like atau sponsor Wan ..senang je klik nie.Party rock crew is in town!!.Dew More Win More!.Atau klik button Donate..



Papai


.



7 comments:

misshannajr said...

tak sanggup nak cederakan lens..kalau rosak mahalnya nak tukar hehe..tQ for sharing dis bro!

Ckin Kembaq said...

majlis apa tu? ^_^ kakak kawin? tahniah naa..

Syafiqah Othman said...

abang wan first time pown dah macam pro dah gmbaq tu~ smart~ .. :)

Puteri Minho said...

salam..tahniah saya ucapkan,anda menang dlam kontes doodle pling kool

Cik Kay Jue said...

first time pun da lawa da wan.. tu dari mata CKJ la.. tak tau la pula kalau gambar tu banyak kelemahan pada yang da pro..

ainie muniera said...

.wah . mmg minat amek gmbar eayh . hoho . u like my dad laa~ my dad is a photographer. :)

dRag0nfLy said...

tak tau nak komen ape... huhuhu