Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Melukis Doodle _ Paint Tool Sai


Sunday, April 29, 2012

Tutorial Melukis Doodle _ Paint Tool Sai

.


---100% disalin dari dan diubah mengikut kesesuaian blog: http://myraazraff.blogspot.com/2012/02/tutorial-melukis-doodle-menggunakan.html

Owh ye..Tutorial ini sudah diberi kebenaran untuk disalin di blog ini untuk kegunaan bersama.. Sebarang ketidak puasan sila nyatakan..Dari warga WLA (WeLoveArt)





Assalamualaikum.


Rasanya ramai yang nak belajar cara nak lukis doodle..kalau sebelum ni aku guna Photoshop..sekarang dah berpaling jauh....ke Paint Tool Sai...kire aku dah curang habislah..haha..tengok kat komen2 sebelum ni pun..ramai yang mengaku ade SAI..tapi tak gunakan pun...jadi hari ni..aku nak bagi tuto melukis doodle dari A to Z...kang buat yang ade ber-part2..pengsan plak aku...cukuplah pengsan sekali ni je..kalau nak buat tuto melukis dari PS..agak payah nak terangkan..jadi dengan SAI..mungkin agak mudah...

jadi kepada yang ade simpan SAI diam2 tu..jangan biarkan camtu je...jom belajar sama2...semoga tuto aku yang first time ni berguna untuk korang...




1 ) Klik kat File > New > Open....
2 ) Buat layer baru untuk Linework layer..



3 ) Double-click kat layer first tadi...namakan layer tu sebagai 'colour'..sebab layer tu akan digunakan untuk kaler je..
4 ) Klik pulak dekat icon no 4 tu...tukarkan mode normal kepada multiply...nak tukar awal2 pon boleh.nak tukar time nak kaler nanti pun boleh..



5 ) Pegi balik kat Linework layer tadi....dan klik pada icon curve...kat no 5 tu..
6 ) Adjust saiz curve tu mengikut kesesuaian korang....bagi aku lebih senang kalau nak adjust kat situ...aku cadangkan 4.7...(tak kesah pun..ikut selesa korang..)


abaikan pertukaran kaler di bahagian palet tu...haha

korang just tarik je curve tu mengikut bentuk yang korang nak..curve ni senang je nak handle..sebab dia smooth..double-click kalau nak matikan point tu..dan...boleh sambung balik lukis.....



yang ni option je lah ye...kalau rasa bentuk yang korang sketch tadi agak tak kemas dan tak menepati yang korang nak...korang boleh klik kat icon 'edit'...lepas je korang klik kat edit tu..korang akan perasan kat sketch tadi ada point2 yang berwarna...korang boleh tarik balik point2 tu tadi..dan adjust balik...senang kan?lepas dah berpuas hati...klik je balik kat icon 'curve' tadi....dan habiskan sketch...



bila dah siap semuanya..camnilah jadinya....

7 ) Masih lagi di layer Linework...klik kat icon 'magic wand'..seperti yang tertera kat no.7 tu...
8 ) Pilih warna yang korang nak...



9 ) Halakan magic wand tadi ke area yang korang nak warnakan...jangan pelik pulak apesal kaler yang korang pilih tadi tetibe jadi kaler biru...memang dia camtu...satu lagi..pastikan line2 yang korang sketch tadi takde yang putus2..dan kena ingat..magic wand hanya berfungsi di layer Linework sahaja..

10 ) Lepas dah camtu..pegi balik kat layer 'colour' tadi...



11 ) Klik kat 'pencil'...tak kisah nak warna guna apa pun...guna 'brush' dan 'marker' pun boleh..asalkan boleh digunakan untuk kaler....bila korang klik je kat salah satu tools tu..warna biru tadi akan bertukar menjadi garisan putus2..

12 ) Setkan saiz ke tahap paling gaban..paling besar la kiranya..tak kesah nak buat ke tak..jimat masa sket nak kaler..



13 ) Bawak 'pencil' tadi ke area yang ade garisan putus2 tadi...korang bebas nak kaler kat situ..jangan risau..tak langgar memaner part pun...

14 ) Bila dah habis kalerkan..klik kat Selection > Clear....untuk hilangkan balik garisan putus2 tadi...



Bila dah camni...pegi balik ke layer Linework balik...ulang balik step 7-14 tadi...untuk warnakan bahagian lain....dan begitulah seterusnya....

lepas je dah habis kaler semua...klik kat File > Save as.....save macam biasa..dalam format jpeg atau png..jangan pulak file SAI...


dan akhirnya...nilah hasilnya....




curik stail Robin..from Teen Titans!
jangan ambik tau dudel ni..dah jadi milik orang lain...haha




"..HARAP TUTO NI BERGUNA UNTUK KORANG...:)"



baru aku tau rasenya buat tuto ni..fuhhhh fuhhhhh...pasni aku boleh pengsan dan sedia masuk wad.andai ada kecacatan harap di tegur.....sebab first time buat tuto..sebarang pertanyaan atau keraguan boleh nyatakan di ruangan komen...





Sekian,terima kasih. 


Segala pertanyaan korang boleh terus tanya kat owner Tutorial nie k..

---100% disalin dari dan diubah mengikut kesesuaian blog: http://myraazraff.blogspot.com/2012/02/tutorial-melukis-doodle-menggunakan.html


Owh ye..Tutorial ini sudah diberi kebenaran untuk disalin di blog ini untuk kegunaan bersama.. Sebarang ketidak puasan sila nyatakan..Dari warga WLA (WeLoveArt)

Download Paint Tool Sai :
-SAI paint Full Vesion/Portable free download






.



17 comments:

Detective Fiqa said...

dahh cuba dahh gune tapi pening sikit hahaha :D

LaLa mhdnor said...

thanx wan sebab share tuto ni, memg dah lama ada SAI ni tp x pernah guna :P

ciksukaberangan said...

pelik kenapa saya punya takde curve. tau tak mana2 blog, atau page yang ada download paint tool sai ni? tq~

Fisya Isha said...

bagus-2 memang tengah cari pun totu
ni...thank you (:

Anonymous said...

apesal sejak kebelakangan ni kau selalu copy entry org erkk? :P

Tanye je.. hehe

Wan_hazel said...

Anonymous

copy dan dah ada persetujuan dari owner tuto..so boleh lah kasi traffic kat blog dia jugak..ada masalah dgn itu?

kalau copy bulat lepas tu tak letak credit tu yang tak betul...

jawab je..hehehhe

Myra Azraff said...

wah ! sape anon tu..sebok jer..kan wan? :D

Iqmal said...

Makseh Abang Wan dan Terima Kasih Kak Myra Azraff.. C:

|shuhadaothman|TM said...

wan, nk tnye siket. cmane kalau nk bg transparent eh? ble sve xde background. Thanks :)

|shuhadaothman|TM said...

wan, nk tnye siket. cmane kalau nk bg transparent eh? ble sve xde background. Thanks :)

|shuhadaothman|TM said...

wan, nk tnye siket. cmane kalau nk bg transparent eh? ble sve xde background. Thanks :)

Wan_hazel said...

kalau guna sai nie wna tak pasti lak

«-°[§nºw.ªngè£]°-» said...

thnx ^^ mmg tgh pening camne nk kalerkn doodle gune sai ^^

Ratu Cinta said...

kenapa x ade tool curve nieyh ??tolong..

Wan_hazel said...

tanya dgn admin punya tu taw..

Sze Tyson's VG said...

kenapa ta bole save?-.-

||Sis aLeaSaRa|| said...

hye.sy br mgu ni excited bljr lukis guna SAI itu pun sbb gooogle tutorial dan jump ke blog sis myra.slma ni try guna PS tp png kepala,SAI ni sng kalau kite follow step by step,n kena try & error. ^*