Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Tambah Ton Warna Pada Doodle_Paint Tool Sai


Sunday, April 29, 2012

Tutorial Tambah Ton Warna Pada Doodle_Paint Tool Sai

.

---100% disalin dari dan diubah mengikut kesesuaian blog:  http://myraazraff.blogspot.com/2012/04/tutorial-paint-tool-sai-tambah-ton.html

Owh ye..Tutorial ini sudah diberi kebenaran untuk disalin di blog ini untuk kegunaan bersama.. Sebarang ketidak puasan sila nyatakan..Dari warga WLA (WeLoveArt)





Assalamualaikum.


Setelah beberapa hari aku tinggalkan blog ni macam tongkang pecah,dengan hari2 mengadap entri pasal FB tu sampai termuntah..jadi hari ni aku nak buat tuto..heee :)
harap2 berguna untuk korang...




1 ) Lukis doodle korang..tuto untuk melukis boleh rujuk di ENTRI ni..



2 ) Create new layer kat no 1 tu..dan pastikan setiap layer sentiasa berasa dalam mode 'multiply' seperti mana yang kat no 2 tu..

3 ) Pastikan setiap part tu diwarnakan secara berasingan ( tudung+baju+muka)..dan bagi nama setiap layer tu..skema je doh aku bagi nama layer2 tu..padahal yang bebetul tah pape tah nama yang aku bagi...


tuto mewarna pun boleh tengok kat ENTRI ni..


tedeng !! dah siap pun kaler...



4 ) Okey..pastu..warnakan dulu satu2..kita setat dengan layer tudung dulu..klik kat layer tu..dan jangan lupa tick dekat 'Preserve Opacity'......eh,kenapa yer?sebab kita nak lock layer tu..so time kita nak kalerkan nanti..kaler tu takkan tertindih dengan layer lain..



5 ) Nak buat ton..pilih warna yang lebih gelap dari warna asal tu..oh ya,lebih sesuai guna tool 'airbrush' atau 'water'..haih,maner2 lah..pastu..set saiz brush..dan..kaler kat area yang korang nak kasi ton tu...bantai2 pon tak kesah..(cam aku)..hahahaaha



hah,tengok2...dah ade ton kan kan?tapi tak berapa kemas...=,='



6 ) Jadi korang pegi carik tool 'blur' dan blurkan area ton tadi..supaya nampak lebih kemas dan smooth..eh jangan lupa,kasi kurang itu 'density' dulu tau..kang nak blurkan nanti  hilang terus ton tadi..tenggelam doh kaler dia..haha

7 ) Dah setel kaler layer tudung tu..ikut step yang sama nak tambah ton untuk layer seterusnya..tapi jangan lupa..sentiasa tick kat 'Preserve Opacity' yah...lalala


lepas dah kaler semua tu.siap pun doodle ni akhirnya...tedeng!

kiri : OK
kanan : tak OK




HAHA...giler doe..aku warna tu pon main hantam je..sebab tengah sakit perut ni..=,=
nak buat blusher tu masih guna airbrush..dan buat dalam layer yang korang warnakan untuk kulit tu jugak..

sebarang pertanyaan atau keraguan sila bagitau aku..tengok tuto tu pelan2 okey..:)
 
 
 

Segala pertanyaan korang boleh terus tanya kat owner Tutorial nie k..
---100% disalin dari dan diubah mengikut kesesuaian blog:  http://myraazraff.blogspot.com/2012/04/tutorial-paint-tool-sai-tambah-ton.html

Owh ye..Tutorial ini sudah diberi kebenaran untuk disalin di blog ini untuk kegunaan bersama.. Sebarang ketidak puasan sila nyatakan..Dari warga WLA (WeLoveArt)

Download Paint Tool Sai :
-SAI paint Full Vesion/Portable free download
 
 
 
 
.




5 comments:

chot ok..! said...

Doodle tu cml..bg la satu kt penjenguk blog wan.blh3??:)

Shazwina said...

Wann, thanks. Awyn ada jugak cri psl nak kasi doodle ada ton. Walaupun tak la pndai melukis sngt. Hehe :)

MISS Z BERCELOTEH said...

Ada donlud benda ne..tp tak tau nak guna huhuh..makasi wan bg link tuto nak lukis doodle guna paint tool sai ini

http://misszberceloteh.blogspot.com/

Nur Aien Syahierah said...

abng wan,boleh tk aien nk doodle tuh..cntiklahh

Wan_hazel said...

aien..minta kat owner dia taw...

http://myraazraff.blogspot.com/2012/04/tutorial-paint-tool-sai-tambah-ton.html