Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial Photography : Sharpkan gambar_Adobe Photoshop


Sunday, April 8, 2012

Tutorial Photography : Sharpkan gambar_Adobe Photoshop

.



Assalamualaikum..

Hai korang..kali nie Wan nak ajar korang macam mana nak sharpkan gambar..Teknik nie bergantung dengan kesesuaian gambar jugak..kekadang teknik nie turut menyumbang kepada Noise.So kene hati hati jugak.Dulu Wan pernah ajar macam mana nak tambah Bokeh pada gambar..Ingat lagi tak??

Menambahkan bokeh pada gambar _ Adobe Photoshop


Jadi kalau korang nak belajar camne nak sharpkan gambar korang..

Jom tutorial

Mula mula korang bukaklah Adobe Phototoshop dan gambar yang korang nak sharpkan tu..



Lepas tu korang duplicate layer gambar korang..CTRL + J untuk duplicate layer.Selesai duplicate tu..Korang akan dapat hasil layer yang macam kat bawah nie..ada dua layer.




Seterusnya korang ikut cara nie.

Filter>other>high pass



N
anti korang akan dapat pop up macam kat bawah nie..Bahagian radius tu korang adjust taw..setkan nilai yang bersesuaian..Korang boleh try and error..Kalau terlebih gambar korang akan nampak HALO..so kene hati bagi mengelakkan NOISE dan HALO..




Kalau dah rasa cam ok..Korang klik lah OK.Nanti layer dan gambar korang akan jadi macam dalam gambar kat bawah nie..



Pada bahagian layer yang kelabu tu korang ubah dia ke Overlay..korang klik pada bahagian yang ada anak panah macam dalam gambar kat bawah nie



Bila korang dah set Overlay..Korang akan dapat hasil akher..



Dan Selesai..



Kalau suka entri kali nie klik like atau sponsor Wan rm0.20 klik satu je..senang je klik nie.Klik kanan dan open in new tab k

Love what you do with the internet? The Best
Social SharingPaint the town green!
JOHARA
LMFAO’s KL entourage!
Solve this mission with Agent 7.7!



Papai


.



3 comments:

luqman zakaria said...

nak try pon xde photoshop~ huhu T__T

LUTFI SYAFIQ said...

thx for the tutor!
sgt suka! hehe

hoyahadis said...

time kasih sifu..akk seronot sbb dah semakin pndai gune photoshop.. he..he..