Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial photography : Menambahkan bokeh pada gambar _ Adobe Photoshop


Thursday, January 26, 2012

Tutorial photography : Menambahkan bokeh pada gambar _ Adobe Photoshop

.



Assalamualaikum..

Hai korang,Kali nie Wan nak ajar korang teknik bagaimana korang nak membokehkan lagi gambar korang..Nak tahu apa tu Bokeh rujuk entri nie..

-Tutorial Photography : Belajar "bokeh" atau blur blur

Perlu ke bokeh untuk gambar.?? Bagi Wan benda nie perlu jika kita nak tonjolkan objek..bagi sesapa yang tak de lens sampai tahap f1.8 so cara nya adalah dengan menggunakan teknik adobe Photoshop yang Wan akan ajar sekejap lagi..Bagi sesapa yang berkecimpung dalam wedding photography semesti nya akan mengetahui teknik nie..Ye ke??hehehe..


Ok jom kita mulakan Tutorial..Eh sebelum tu apa kata korang VOTE untuk Wan dulu sebelum 6 febuari 2012 nie..Untuk educational blog..Korang balaja kat blog Wan kan..Hope korang leh ringankan sikit tangan nak VOTE tu..Rujuk entri nie..Terima kasih..peace

http://wanhazel.blogspot.com/2012/01/kami-vote-untuk-wan-hazeleducational.html


Mula mula korang open adobe korang..Kali nie Wan guna CS5..Lain lain CS Insya Allah boleh..CS3 boleh..Dah open Adobe..Korang open lak gambar yang korang nak tambahkan bokeh tu..Dan lepas tu korang Duplicate gambar korang.CTRL+J



Dah duplicate gambar..Korang gerak lak mouse korang ke Quick selection Tool macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..


Dah klik kat tool tu..So korang klik dan tarik lah selection tool korang tu dekat objek korang..Ekot shape objek korang k..Berhati hati dan bersabar..Nanti akan jadi macam kat bawah nie..




Setiap kali apa yang kita wat tu mesti akan terkeluar dari objek yang kita nak select.Macam mana nak betulkan selection kita tu, mudah je..korang klik macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..ada simbol minus (-).Dan lepas tu korang adjust lah balik selection korang tu..tolakkan tool ke objek plak..



Bila korang dah puas hati dengan selection korang..Korang tekan lak keyboard korang CTRL+SHIFT +I untuk invert kan selection.Dah invert kan selection korang klik lak add layer mask.Macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie.



Bila dah klik korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.


Dah dapat hasil macam kat atas tu..Korang klik lak pada gambar korang..macam kat anak panah dalam gambar kat atas tu..Pastikan korang klik pada gambar tu..




Langkah yang seterusnya..Seperti yang korang dapat lihat pada gambar kat atas tu...Korang klik FILTER>BLUR>LENS BLUR.. Dan nanti korang akan dapat pop up box macam kat bawah nie..


N
ampak tak BOX yang Wan tandakan tu..So kat bahgian tu korang adjust ikut kesesuain gambar korang..Try and error..Setiap gambar pixel nya berbeza beza so kena lah try and error sendiri k..Kalau korang dah puas hati dengan bokeh yang korang hasilkan tu..korang klik lah ok lak..dan lepas tu akan kluar pop up box loading editing blur korang..so tunggu lah..



Dan selesai..Lepas tu korang klik lak kat layer mask..Klik kanan dan delete layer mask korang tu..



Kalau gambar korang tu terlampau menonjol terlampau membentuk objek kurang realistik..So cara nya korang guna lah blur tool..macam kat anak panah dalam gambar kat bawah nie..


Dan korang ratakanlah bahagian yang tak realistik tu..

Dan selesai..

link download :
-Download Adobe Photoshop CS5 Portable (free full version)
-Download Adobe Photoshop CS3 Portable (free full version)
-Download Adobe Photoshop CS (free full version)

Selamat mencuba..

Papai.

Jangan lupa Vote untuk Wan k..Sampai 6 Febuari je.


Lain lain yang menarik




.



9 comments:

niniey said...

niniey da vote tuk wan...hope wan leh vote tuk blog ninieykamarudin gk k...http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=38#

eita said...

saya buat lain sikit.....
saya lebih banyak guna polygonal lasso tool.....utk tanda kawasan yang nak di blur kan...
takpe2..lain kali leh lah try cara yang wan ajar plok...

bella YOYO said...

eh?? bokeh bukan yang bulat2 tu ke?

Wan_hazel said...

niniey

ok..wan vote k..

Wan_hazel said...

eita

yg tu lambat skit..hehehe..tapi boleh jugak

Wan_hazel said...

bella YOYO

bokeh maksudnya blur...yg bulat2 tu pun bokeh kalau ada sumber cahaya kat blkang objek...bokeh bukan sekadar bulat ada yg macam pac man ada yang bentuk love..yg tu kita boleh wat sndri dgn custom shape bokeh..hehehe..peace

Nurul Faiz Bikers said...

boleh cuba ni..

Boyz_ed said...

Wow ! Smart ! Boleh try nieyh ! #Thanx sharing abg Wan . =)

www.kedaimutiara.com said...

dah try buat . memang terbaik ! thanks abg wan ! (Y)