Wadah Madrasah Pengalaman: Jadikan Blog mesra pengguna


Tuesday, January 1, 2013

Jadikan Blog mesra pengguna

.


Assalamualaikum...

Sempena tahun baru nie..Wan nak kongsi kat korang cara cara nak tarik traffic kat blog dan macam mana nak wat blog mesra pengguna.. Ramai blogger blogger muda tersalah langkah pasal nie..

Biasa lah kan kalau ada blog dan ramai antara kita nak sangat blog cantek , rugged , pergh , comel, semua nak kan..Tapi kena ingat sebahagian dari semua tu membuatkan Load blog lambat dan blog kelihatan serabut . Percaya atau tidak penggunaan Blogskin membuatkan blog korang kurang mesra pengguna..mesti ramai akan jawab.." tak kisah lah..Aku tengok ok je..cantek ..". Korang perlu tahu .. Diantara ramai ramai pengujung yang datang semesti nya akan menggunakan carian yang berbeza beza Mozilla , Chrome , internet explore dan sebagainya.. dan lebar sistem carian untuk mem-VIEW blog korang tu berbeza beza dan terjadilah masalah serabut dalam blog korang.. Apa yang dilihat hanyalah keserabutan dari kecantikan yang korang nak serlahkan..Ada yang nampak kecil sangat dan ada plak akan nampak lebar ,besar sangat. Sila ambik tahu k..Percayalah guna template biasa macam yang Wan guna nie pun dah ok..Minima template je..


Yep .. Mula mula dulu pun Wan pun endah tak endah je apa orang cakap pasal Blog Wan yang guna Blogskin..Tapi lama kelamaan baru Wan sedar sebab Wan pernah try bukak blog Wan dari komputer dan  carian yang lain.. Blog serabut sangat ada gadget yang bertimpa timpa.. Dari cantek jadi buruk...Jadi lepas nie..Fikir fikir lah ye..ehhehe..
 


Bila Blog kita mesra pengguna semesti nya ramai yang nak berkunjung kat blog kita.. Dan mula lah kita buat artikel yang berkaitan.. Dan korang boleh jenguk jenguk entri di bawah jugak k..


-Pesanan untuk NEW BLOGGER
-Tips naikkan traffic



Semoga bermanfaat.

 Kalau ada salah dan silap sila komen ye..

.







26 comments:

Syarafi[skyforce331] said...

yang tu sudah tentu fi pun tengah berusaha ni nk bgi mesra pengguna...terutama dari segi saiz templte =__='' payah betul nk allign
btw Selamat Tahun Baru 2013
poster ada kt blog fi :)

wan namikaze said...

Betol tu abg Wan. Browser2 ni memang byk...Ingatkan sume browser ni sama je rupe-rupenye berbeza..Bila tgk blog kat browser yg lain, jahanam blog...

kekapas berceloteh said...

betul-2. dulu kecik gune blogskin bangga je blog nampak cntik. tp ta pernah sedar bukak pakai google, mozilla, dan sewaktu dengannya mengeluarkan paparan y berbeza/

-_-

// wan , tuto kecik sejak memula kecik buat blog. dia ohsem, ta pernah kedekut ilmu :))

Nieyxzha Hassan said...

Nieza pakai template jugak..just edit coding sikit2..terasa nak make over kasi nampak lagi simple ^-^

Cikgu Ma said...

akak pon memang x suka sangat tgk blogskin...sudah la tulisan kecik, blurrr plak...memang nampak cantik..tp kurang mesra

Anis Athia said...

Agak2 blog anis okey tak? Saje nak minta pendapat.. Happy new year :)

Ayuni said...

blog sye simple je....

Izza Sakura said...

btl tu wan,blogskin ni tulisan dy kcik

Nur Amalina Maisarah said...

hoh tak cek lg gune browser lain..btw happy new year ^^

Nur Amalina Maisarah said...

hoh tak cek lg gune browser lain..btw happy new year ^^

Faqihah Husni said...

Setuju dengan wan.. Banyak blog jadi cam tu.. Dulu, Qihah ingat nak buat juga entry ni.. Tapi kemalasan yang melanda serta tak tahu nak explain membantutkan semangat saya hingga kini. kikiki

Blog qihah pun qihah try guna browser serta kelebaran yang lain-lain untuk mendapatkan width dan keselesaan kepada pengunjung blog yang datang. Kadang-kadang some bloggers tu 'syok sendiri' je. Means dia ingat blog dia paling cantik, load laju dan kedudukan gadget (terutamanya gadget yang terapung tu) semuanya dah okay dan terletak di tempat yang sepatutnya padahal bagi sesetengah pengunjung lain tak.. Since kat rumah qihah ada beberapa komputer, laptop serta tablet, setiap kali design qihah ubah selalu check guna semua browser dengan screen resolution yang berbeza bagi memastikan blog okay. Tapi... kalau guna netbook(yang kecik tu) memang lebar blog terlebih lebar =3=

haha. Alamak. panjang la pulak ._. dulu selalu baca je blog wan dan malaih nak komen, sekali komen nah panjang berjela :b kikiki.

Salbiah Mohd said...

how about my blog ek?huhu...

Mish Apple said...

Betul. Dulu pernah pakai blogskin, viewer jatuh mendadak. Terus tobat taknak dah guna blogskins.

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

betul, kdg tulisan kecik dan kabur.. da la makin tua.. sepatah haram xnmpak ape...

keri ikhwan said...

trimas tips ni.. tak pernah try plak bukak dr browser lain. guna mozilla n explorer je

Nurul Faiz said...

setuju sangat dengan wan hazel... mungkin diorang tak tahu kot keburukan blogskin ni.

kopi pasta said...

itu baru pggunaan blogskin. blom myentuh css/ javascript yg dunakan kat dlm blog. lgi byk gne lg lembap load blog. flash pon pyebab juga...byk lg puncanya, harap blogger yg bru nk mcebur, bina blog tu yg bertemakan mesra pmbaca..bukan mesra mata sendiri melihat. syok sendiri

fardiyah said...

blogskin tu ape?? huhu..diya tak tahu lah semua tu..sob3..*mengecil

Nesa Wazir said...

nesa mmg xreti nak gune template so mmg blog nesa dari dulu smpai skrg minimal punye :P

Misz Fazie said...

nasib baik pakai template biasa jek. dulu pun pernah pakai template blogskin. nice tips :D

PeRdU cINta said...

betullah,,kdg2 cantik pd mata kita tapi tak cun pada pandangan reader lain..sedikit demi sedikit perbaiki apa yang kurang dan perbetulkan apa yang silap..

zana said...

betul tu..kadang2 zana pun risau gak tentang blog zana ni..rasa1 wan macam serabut x?hehe

Zita said...

Info berguna...nice!..

Mia Liana said...

betul tu wan.... kak mia pun macam tu jugak dulu2...

Amir Khalis said...

saya simple dan plain je :)

Gifta Good said...

BETUL, selain itu kalau pakai blogskins kan ribet