Wadah Madrasah Pengalaman: cara nak dapatkan and masukkan font untuk lappy


Friday, April 30, 2010

cara nak dapatkan and masukkan font untuk lappy

Salam korang,



Ok kali nie Wan nak wat tutorial nak dapatkan and masukkan font untuk lappy korang.


First korang ke site nie untuk melihat lihat font yang korang suke. Klik untuk ke web.FONT


Ok,korang dah ke site font tu, skang korang pilihlah font yang korang berminat k. Pilih jangan tak pilih.


klik download untuk download



setelah download file akan format .Zip



Ok law korang dah pilih klik download. so, law dah download, korang double klik untuk open folder tu, law tak dapat open, korang extract file tu k. seperti gambar diatas sebelum dah selepas.


Dah extract or open tu, korang ambek file font tu k. (ade sesetengah font tak dapat digunekan)


Selesai langkah diatas. Korang mesti taw window pc or lappy yang korang gunekan. Ekot langkah yang disediakan dibawah untuk jenis window yang korang gunekan.






Windows XP: Put the font files into C:\Windows\Fonts

Selesai wat perkare diatas tu. Open bahagian font.


Ok,law dah selesai open bahagian font tu. Korang minimize bahagian font tu and korang klik font yang dah korang download and open or extract tu. Korang klik and tarik je ke dalam bahagian font tu.


Ok,dah selesai.


Windows 7/Vista: Right-click on the font files > "Install"

Korang double klik kat font yang korang dah extract or open tu. And klik install. Tu je.

Mac OS X: Double-click the font file > "Install font" button.



54 comments:

+akufobia+ said...

terima kasih.

Wan_hazel said...

welkam

♪ DaWia HoNeypUtRi ♪ said...

salam..
dah buat tutorial dah ek:)
xinform pun..hadooii~
mmg xleyh bukak kan lepas extract
nak letak window font tue kat bahagian mna?..

maaf ..sy xberapa tau hal2 comptr?..
erkk..
harap bantu..
terima kasih:)

Wan_hazel said...

wan dah inform aritu,,,

eccaa COLOURFULL :] said...

xdapat laa cemana nak install kalaw guna window vista .

Wan_hazel said...

eccaa

law gune vista..try tarik je font tu dalam fonts lappy

jeera said...

extract tu pe? hehehe.. cane tu?

Wan_hazel said...

jeera

extarct tu klik kanan n klik kat extract here...

Syira Bieber ♥ said...

Wahh, mekaceh mekaceh bebanyak ye.. Dapat pon buat ..:D

Wan_hazel said...

Syira Bieber ♥

ok..tengs taw....n welkam

Adeq Saniza said...

Wan , klo da download font nih , nnt dye kuar tk kt photoshop ???

Wan_hazel said...

Adeq Saniza

a ah...auto akan masuk...

Arisa Dania said...

thnx for this tuto !
i like it ! :)

Wan_hazel said...

welkam..ehehhe

hEartlEss said...

huuu.. xleh pn. :(

Wan_hazel said...

nape tak leh???

hEartlEss said...

eyh, da leh da. hee.. tq. :)

Wan_hazel said...

gud2..ehehe

Siti Aishah 김치 said...

Ahnyeonghaseyo~!
abg wan.. sy x dpt nak extract file2 fonts tu lahh... die tulis Windows cannot find bla bla bla.. make sure u type bla bla bla.. huwaaahhhh~ T.T
cemane nih....?

Wan_hazel said...

Siti Aishah 김치

pindah je trus dalm fonts k..kan ade bnyak cara tu

Siti Aishah 김치 said...

tak bulehhh~ dah try bejuta2 kali dahh... sobs~ sodeyh nihh... ottohke...?? (betul ke eja nih? kui3)

Wan_hazel said...

Siti Aishah 김치

eh nape lak tak boleh heran2

Siti Aishah 김치 said...

dats y ! maybe sbb die file .rar kott... sbb uh x ley tros install kat Fonts.. sbelum nih sy tau cemane nak install sbb dah extract.. (copy kawan punta fonts) mwahaha.. tp skrg nih tension btol ! dah tekan smue jenis extract un still x ley.. =.=

Wan_hazel said...

eh...nape tak leh extract erk??pelik gak...tgk kat utube taw camne nak extract..

Kechik 김치 said...

tgk kat utube....????? nak search ape..?

Wan_hazel said...

how to install fonts

Kechik 김치 said...

ok boss !! kamsahae.. tp laen kali ahh.. this month bz gila ahh

Wan_hazel said...

Kechik 김치

tak pe...nanti free wat lah kan..hehhehe

-BaNi 7878- [Blog Builder] said...

Thx Bro... :-)

Wan_hazel said...

-BaNi 7878- [Blog Builder]

welkam...

Tea said...

tulisan cm wan ape name?

Wan_hazel said...

tulisan yang mana???law yg kat shoutbox wan tu...tulisan udamojial

Tea said...

ooo. thx ye.. hehe.. mmg yg tu lah cr, xjmp2.. -.-"

Wan_hazel said...

tea

hehehe...ok peace

fakheeratiqah said...

waaahh , thnkyouu . sudah lama cri . saya dah cuba , dan menjadi :)

Wan_hazel said...

sama2..ehehhe...

mr_jingga said...

Wan , klo da download font nih , nnt dye kuar tk kt blogger???

Wan_hazel said...

dalam blog tak de lah...tapi dalam lappy

gdah said...

wan..
bla nak extract or open file yg bwu download tu, dye tls : The archive is either in unknown format or damaged..camne nie

Wan_hazel said...

tu masalh line masa download tu seba tu file corrupt

gdah said...

owh..ye ke??
tp an,hbs download,file dlm format zip kan?tp npa gmbr file dlm tuto ngan file sy lain?sy pnya gmbr dye mcm buku cket.da byk kali download sma je suma
hehe...

gdah said...

owh..ok.thanks wan

Wan_hazel said...

extract k///

Nurul Anissa Azrudyn said...

X ley pon ? Dia ckp "The file is currently being used and cannot be replaced. Wait until Windows has finished using it and try again"

Tu pon, Nissa dh cuba brape kali dh .. =="

Wan_hazel said...

kalau macam tu makna nya tulisn tu dah ade..

Z_BieberG said...

Wan tk phm lh

Wan_hazel said...

erk..part mane tak faham tu

CoMoTღDoMoT said...

terbaekkk...sng je rupenye...
thanx a lot wann:))

NieSaa AtieSya said...

Thanks... ye Inchik Wanhazel (^ ^)

NieSaa AtieSya said...

Thanks... ye Inchik Wanhazel (^ ^)

Hafizah Zainal Abidin said...

wah ! comel la font dia ! :D

Fyfie Yanie said...

tuto berguna .. comel font dia

hyunki said...

Font tu memang free ek abg wan? Confuseee -___-

Wan_hazel said...

a ah...fonts memang free..