Wadah Madrasah Pengalaman: Photoscape download... tutorial nak letak watermark Copyright


Monday, May 24, 2010

Photoscape download... tutorial nak letak watermark Copyright







DOWNLOAD



Bagi korang yang dah ade PHOTOSCAPE..korang tak perlu tutorial nie..hehehe



Ok..nie wan nak kongsi kat korang Photoscape yang wan gune untuk letak watermark kat photo..korang nak edit photo guna Photoscape nie pun ok..yang nie basic untuk editing k..kadang kadang Wan edit gune Photoscape nie gak. Wan kasi 3bintang untuk Photoscape dari 5bintang..


Penggunaan nye senang nak faham tak susah cam Adobe Photoshop.



So skang wan akan kongsi camne nak letak Watermark kat photo gune Photoscape nie...
Bukan semua orang taw nak gune dan bukan semua guna Software yang sama..


Owh ya..jangan lupe install k..Wan dah kasi link untuk download tu.. Install tu senang je..cam biase je k. open file and then ikut arahan..law suh next..klik je next..ehhehe



Tutorial nak letak Watermark




Mula mula korang open ..dah open korang akan tengok yang macam lam gambar kat bawah nie.





Lepas tu korang klik EDITOR k..macam yang anak panah tu..





Dah klik tu..korang akan tengok plak..yang macam gambar kat atas tu..no 1 tempat korang cari folder photo korang. kat mane korang simpan..no2 plak tempat korang pilih photo apa yang korang nak gune k.. lepas pilih tu maka terpaprlah photo korang kat side besar tu.

selesai je pilih photo, korang kene klik kat no3 tu. no3 tu OBJECtT..so klik k.




Lepas klik korang akan lihat plak side bawah tu berubah.dekat anak panah tu..korang klik icon yang macam gunung tu..lepas tu akan kuar plak box yang akan tulis..photo,cartoon,face,makeup dan banyak lagi..tapi korang hendaklah klik kat PHOTO ..





Lepas korang klik PHOTO..korang akan lihat satu box kuar plak.macam yang kat atas tu. box tu untuk korang cari mane tempat korang letak WATERMARK korang tu..side kiri tempat folder yang korang letak..and side kanan tempat korang pilih Watermark korang..law korang simpan WATERMARK korang tu kat DESKTOP koran klik desktop..




Lepas korang klik WATERMARK korang tu.. korang akan lihat WATERMARK korang terpapar kat photo korang.. and akan kuar gak satu box,,kat box yang no1 tu korang boleh adjust opacity watermark korang. law Box tu hilang korang double klik je kat WATERMARK korang tu,so BOX tu akan kuar balik..

korang adjust lah size and kedudukan WATERMARK korang..senang je


tuje..senang tak???







papai



23 comments:

Cira Marcello said...

syira da pon gune diz software..
mmg best sbb die free download kan..
n byk sediakan instant effect
cam border+efect pd pic nk jdkan cerah ke, blur ke..
then ader lak pic2 tambahan
hehehe..lagi 1 yg nk senang gne picnik...=)

Nur Hayaty said...

TQVM wan...sgt hargai apa yang kamu buat......May Allah Bless u..=]

Wan_hazel said...

tengs..peace

☆ Yanie J ☆ said...

nice tutorial...

selalu gak guna photoscape edit2 gmbr.
;)

Wan_hazel said...

☆ Yanie J ☆

tengs ..

KakTun Cuppy said...

Salam wan hazel, kak lompat dr blog Kak Norli. Dah ikut step nak buat watermark. Sampai klik gunung tu... tp x da apa2 kluar... yg len2 cartoon, faces semua ada, harap dpt penjelasan macm mana nak buat... :(

Wan_hazel said...

kak, akak lkene klik kat photo,,lepas klik gunung tu akak klik photo...n kat photo tu..akak cari kat mane akak letak watermark akak..kat local C ke..or kat folder len..so kene taw mane tempat akak simpan watermark akak tu..

Kak tun said...

lahai Wan... baru kak phm, tutorial ni utk nak letak wm tu. Kak igtkan utk nak buat watermark. (tersenyum sendiri..) Kena la buat and save watermark tu dulu ye..
Kalau x keberatan bole tunjuk ajar kak yg masih merangkak ni?

Wan_hazel said...

biase nye..wan wat watermark gune adobe...n susah skit lah kak..n..kebanyakan member suh wan watkan watermark diaorang..hehehe...

Hafziatun said...

ok, tq wan... pelajar engineering ye. Akak ni Industrial Engineer pencen... dolu2 x dak komputer. Nak suruh lebih, nnti kacau wan nak mentelaah... Goodluck ye. Akak nampak wan ni femes kat mana2 pun ada...:)

Wan_hazel said...

wan tak femes lah kak..wan biase je..heheh..skang tgh cuti..tuah dok kacau org n tolong pe yg ptut je..hehehe...bulan 8 baru masuk sem g..hehehe

Kak Tun said...

wan! u made my day... tq vvm...
that was a pleasant surprise.. senyum sampai telinga buka blog ada pesanan...
rupanya byk dah koleksi wan ye... keep up d good work, and do study hard k.

Wan_hazel said...

tengs kak...hehehe,,peace

Hafziatun said...

orait.. check out mine..
baru perasan kat wan ni x dak shoutbox ye.

Wan_hazel said...

shoutbox wan ade kat sebelah atas belah kanan.."conteng conteng kat sini" klik je kat situ..hehehe

نورول فاتيحه said...

wan , kalau watermark x ltk website x pe eh? ap yg penting kne ade dlm watermark ek?

Wan_hazel said...

نورول فاتيحه

letak name kite je pun tak pe...asal design watermark tu org len tak de

نورول فاتيحه said...

oh , ok2 . tenkiu~

Cinta Blueberi said...

Huhu. Dah buat watermark tapi tak tau macam mana nak letak. Anyway thanks. Mission accomplished!! ^_^

Wan_hazel said...

Cinta Blueberi

welkam..ehehehe..peace

sicomot-comel said...

before anything else,we should create the watermark first lah kan?use transparent background for that watermark photo.
am i right? or anything else to mention?

Wan_hazel said...

yep betul tu..ehehhe

Raja_buRung said...

thanks!!!