Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial besarkan kepala..Kan comel begitu..Adobe Photoshop


Thursday, September 23, 2010

Tutorial besarkan kepala..Kan comel begitu..Adobe Photoshop



















.





Salam Korang....



Hari nie Wan nak kongsi ilmu...Nak wat tutorial Besarkan kepala..Bukan besarkan kepala betul betul...Tapi guna software Adobe Photoshop..


Law nak try...

Jum tutorial


Mula mula cam biasa lah kan...Korang open Adobe korang and Gambar yang korang nak..


Lepas tu korang klik kat tool..klik magnetic lasso..contoh cam kat bawah tu k...law tak de ...korang klik kanan kat tempat yang sama and klik lah magnetic lasso tu...Tool nie memudahkan kerje nak potong gambar.


Selesai dah klik tu..Korang klik klik lah plak kat gambar korang..Untuk Zoom gambar korang...korang leh adjust kat anak panah tu..or korang leh tekan CTRL++ serentak kat keyboard korang..



So klik lah magnetic lasso tu kat bahgian kepala korang.Pastikan ambek sekali kolar baju korang..contoh kat bawah nie k..bila dah selesai akan jadi cam kat bawah nie..Magnetic lasso nie pastikan permulaan titik tu bertemu dengan titik akher k..Baru leh jadi cam gambar kat bawah nie


Lepas tu korang tekan keyboard CTRL+X serentak untuk potong gambar kepala korang tu...dan akan jadi cam kat bawah nie..


Lepas tu korang tekan plak keyboard korang CTRL+V serentak untuk paste kepala korang lagi..



Lepas tu korang klik lak kat anak panah kat bawah nie...then korang klik kanan kat gambar kepala korang..muncul pop up korang klik Free transfrom k..



So korang leh lah adjust size kepala korang..nak yang besar mane terpulang...



Siap...





Tu je..


Selamat mencuba ye..Bagi yang nak mencuba...





.



2 comments:

t i l a h i said...

great wan !!. i just made it.. n sumee adobe photoshop yg kw tutor kt dlm blog nii sume aq download beb . haha :D thanks a lot pro!!!!!!!!!!!1

Wan_hazel said...

hehehe..welkam..tak pro sgt nie..ehhehe..tengs bro