Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat gambar berkeping keping dalam sekeping gambar (Adobe Photoshop)


Tuesday, September 21, 2010

Tutorial wat gambar berkeping keping dalam sekeping gambar (Adobe Photoshop)

.







Salam Korang...



Hari nie Wan kongsi kat korang camne nak wat gambar berkeping keping dalam sekeping gambar...Mesti korang ade tengok kan gambar camnie...Korang nak wat tak???


Gambar kat atas tu gambar adeq Wan..Bo_Ey yang pakai baju merah dan Ey_Na yang pakai baju hitam.....Nak wat....


Jom Tutorial...


Mula mula korang Open Adobe Photoshop korang dan korang open lak file gambar yang korang nak..




Lepas tu korang klik lak kat File > New ...pastu akan kuar pop up macam kat bawah nie..Pasti kan Background yang korang gunakan Transparents k.. Size tu korang bleh ekot size yang Wan slalu gunakan 640 x 480..Klik ok..



Pastu klik ok...korang akan tengok lak satu layer cam kat bawah nie muncul.. dan lepas tu korang klik lak kat anak panah tu...dan korang kene pastikan dekat anak panah A tu,pastikan kotak tu berwarna putih..untuk dapatkan frame yang bewarna putih...




Lepas tu korang klik je kat layer yang korang wat tadi...So korang akan dapat macam kat bawah nie...Lepas tu korang klik lak kat anak panah yang kat bawah nie ...untuk korang potong kotak Frame nie



Korang klik mouse korang kat Frame putih tu...Wat kan satu kotak Frame dalam Layer putih korang tu.Contoh kat bawah nie k.


Law dah selesai and dah dapat hasil yang macam kat atas nie..korang tekan keyboard korang CTRL+X serentak untuk potong ruangan tu..So akan jadi cam kat bawah nie..




Lepas tu korang Tekan lak CTRL+A kat Frame tu ..And korang tekan lagi CTRL+X Untuk Salin Frame tu..Lepas tu korang klik pada gambar yang korang nak guna tu..tekan lak CTRL+V untuk paste kat gambar yang korang nak tu..So akan jadi cam kat bawah nie



Lepas tu korang Adjust Size Frame tu...korang klik kotak yang kat bahagian Tool korang tu..contoh cam kat bawah..


Lepas tu korang klik kanan kat Frame korang tu ..klik Free Transfrom untuk kecilkan Frame korang.. Law korang nak ubah Frame korang dari tegak ke bentuk len korang klik kanan dan klik Distort




So korang bleh wat Frame korang macam kat gambar bawah nie..Macam kepingan gambar tu melayang kan..Untuk tambah Frame..Korang Tekan je kat Keyboard korang CTRL+V..


Dan pastikan korang padam frame korang yang bertimpa tu..Untuk padamkan Frame tu korang klik je Eraser..contoh cam kat anak panah tu k..Korang mesti taw kedudukan Layer Frame korang..tengok kat anak panah yang ade kotak tu..korang klik mane mane layer tu..dan Try padam ..kat Kotak Frame korang..Try and error




Law korang dah padam..Korang akan dapat hasil yang menarik




Law korang nak Hitamkan kat luar Frame tu lak..Korang klik kat gambar sebenar korang lak..Contoh kat bawah




Lepas tu korang ekot Tutorial kat sini...



Tutorial Adobe Photoshop wat gambar Hitam Putih dan Berwarna pada tempat yang kita nak





Selamat Mencuba..





.



37 comments:

aSmiDar said...

WAAAA...bagush la..eda ade dip multimedia..
belajar ptocop ni..'tapi tak bnyak yg tau..
bagusla..
nanti buat tut lagi yer...;)

Wan_hazel said...

aSmidar

huhuhu..ok2..nanti wan wat lagi..ehhehe..wan Dip elektrik je...ahahha

akuwanny said...

nice tutorial...nak try buat la..time dip dulu tak buat y macam ni..banyak buat video editing je..thanks sebab share tutorial..

Wan_hazel said...

akuwanny

welkam,,,try lah k...

~La La~ said...

kenapa tulisan blog ni paragraph dia rapat2..peningla wak... kena tenung btul2 nak baca...
hehehehe

Tomato Gurl's Life said...

wah nice tutorial..tp adobe photoshop xde..kena install dl..huhu..tenkiu wan~

Wan_hazel said...

~la la~

eh yeke lala...kat laptop wan normal je...cube try CTRL++ untuk zoom wan nye page

Wan_hazel said...

Cik Tom

a ah..kene install n download dulu..huhuhu

nurezz aman said...

im follwed

Coyotito Aimd said...

wat bnyak2 ea tutorial photoshop. aku minat bnde2 cmni tp tatau nak blaja kat sape..

Wan_hazel said...

coyotito Aimd

ok ok..nanti wan wat kan lagi..huhuhu..

amira said...

wahhh!! syiok nyer,, thanks wan..

Wan_hazel said...

amira

welkam..hehehhe

http://sayitwithcuppies.blogspot.com said...

thx wan, anak2 p kelas berbayar nak buat potoshop ni, pun x pandai2 gak..

Wan_hazel said...

http://sayitwithcuppies.blogspot.com

welkam..hehehe,,,kene praktikal lebih dari teori..bru bleh..

Dhiaqiud said...

nk wat gak tp xde adobe photoshop la..

Wan_hazel said...

Dhiaqiud

law nak wat..download dulu k..hehehe,,,

Pencacai Alim said...

hebat ah..blh blajar..

Kay Huliana said...

wan,
ajar kay buat yg byk2 gmbr dalam sekeping... phm x? ;)

Oong-ong said...

wah..nice pic..tp kene install adobe photoshop dlu..hehe

Wan_hazel said...

Pencacai Alim

tengs bro...

Wan_hazel said...

Kay Huliana

nak bayk2 gambar dalam sekeping gambar??/kasi contoh bleh tak?/

Wan_hazel said...

Oong-ong

a ah..betul tu..huhuhu

haszuraidah ishak said...

nice...nanti nak try la..

Wan_hazel said...

haszuraidah

ok2...nanti try k

.:|kamaryeah|:. said...

waa...nicenyer....
tp xde photoshop...
klo ade pon xreti gune...

Wan_hazel said...

.:|kamaryeah|:.

mesti reti punye law slalu godek2...wan kan dah sediakan tutorial

puteri.diyana said...

wan..na tnye nie..
cane erk na edit pictures lam adobe cm photographer2 yg tere uh??
cntekkan gmbr..pas 2 nmpk jels gmbr n smooth kan gmbr??ley gtaw

Wan_hazel said...

puteri.diyana

owh yg tu pu3 kne adjust die nye level..nak wat tutorial ke??

miss lollipop said...

knp bla smpi jewp at part na padam yg tindih tuh, sy x jdi???

Wan_hazel said...

tak leh??kene select layer yang hendak dipadam tu k

BungaHati said...

wwaaaahhhh!!! hebatnye dia..huhu..kagum sangat..saya ada blajar photoshop.tp ang basic2 jelah..tak de masa nak explore2 ni..huhu..bgus2..byakkan tutorial photoshop ye..kreatif sungguh wan ni..^^

Wan_hazel said...

tengs taw...byk gak dah tuto adobe yg wan wat...leh je cek..ehehhe..tengs taw

arina.yunie said...

wan guna cs bape

Izzati Amira said...

alhamdulillah..akhirnye bjaya..heheh, tq

naseha amelia said...

abang wan , apesal yg sy punya xde simbol paint bucket tu ye ? ke yg sy ni version lama punya ?

Wan_hazel said...

ada je..klik kanan kat tempat tool tu k