Wadah Madrasah Pengalaman: Wanita dan Selendang(shawl)..Apa kata lelaki???


Thursday, September 23, 2010

Wanita dan Selendang(shawl)..Apa kata lelaki???





.




Salam Korang...


Entri nie adalah entri respond untuk entri OrenLimau


"Betol ke para jejaka di luar sana tidak suka kepada gadis-gadis yang memakai shawl? atau dalam bahasa melayunya....selendang seperti yang tgh 'in' sekarang???"


Maaf lah law entri Wan kali nie sedikit pedas...Eh pedas ke??? Just nak beri pendapat dari kaca mata Wan ... dan nak jugak nak minta pendapat korang...


Jum kita lihat imej di bawah

carian google
(watak dalam Epilog syurga cinta)

Epilog Syurga cinta

Ulasan untuk crite tu..
penamat yang sangat menarik dari crite asal.


A


B


Antara A dan B penggunaan tudung yang mana yang lebih ayu???


Law tanye pendapat Wan ...Wan pasti akan pilih A..koz tudung A simple , menarik dan Wan tengok pun tak lemas...Menampakkan lagi ciri ciri kewanitaan Melayu...


Skang dah banyak dah fesyen fesyen tudung nie..ade gak yang pakai tudung sampai habis leher dia orang dibelit dengan selendang??..Tak lemas ke???


Pesanan Wan..Law nak pakai tudung tu jangan lah nak menampak kan bahgian Leher and dada korang...


Nak guna ape jenis tudung tu terpulang kat korang..asalkan korang taw batas batas dan kesesuaian muka korang..Law muka pelik je guna selendang baik tak yah...Better korang guna anak tudung je...hehehe


Fesyen nie law di ikutkan semua nye nak yang cantek2 tapi semua tu ade batas nye kan...





Sekadar pendapat untuk dikongsi bersama...Tiada niat untuk mempersenda atau menjatuhkan maruah wanita...kerna aku juga ada seorang Wanita dalam hidupku..Ibuku...




So apa Pendapat korang????




Akher kata mohon maaf



.




37 comments:

ribena.illina said...

tp org kate gurl lam gamba ni. pakai selendang ade bonggol lkat blkang tu tinggi sgt
dlm islam xbleh sebenanye



kalo salh betulkn sy ye. =D

MiEzA said...

akak pon xberkenan ngan shawl ni..
bentuk muka x sesuai sebenarnya n x reti pakai..
rs pelik je..
pastu tudung xpress yg ada bonggol belakang.. sgt nyampah tgok bonggol palsu tu

Wan_hazel said...

ribena.illina

a ah betul tu..memang salah...wan pun ade bace mengenai tu..cam bonggol unta...

Wan_hazel said...

MiEzA

yep betul...upe nye ade gak gurl yg tak suke tgk bonggol tu...tak cantek kan..

MiMiEy :) said...

setuju dgn anda.
pakai shawl nie mmg menyusahkan.
bile pakai mesti leher nampak sebab shawl kebanyakan jarang.
pakai sanggul tinggi pon haram sebab menampakkan rambut prempuan 2 panjang.

EiQa said...

selendang ni tgk pemakainya jgk..ada yg lawa pki ada yg x..mcm eiqa,eiqa xselesa sgt dgn selendg..tmbhn lg mereka yg memakai selendang sehingga nmpk bonggol di atas kepala...dlm islam mmg xblh lgsg..haram utk sorg pmpn menmpkkn kepalanya seumpama bonggol unta(refer kpd feseyn bonggol di kepala skrg)..eiqa prefer tudung bawal shj,nmpk lbh kemas..

Hime said...

bonggol unta tu akak ingatkan sanguul rmbut diorg, rupanya sanggul palsu..tak sangka plak ada bnd camtu.ngee

Wan_hazel said...

MiMiEy :)

betul tu...kadang kadang nak sgt wat penggunaan selendang tu diharamkan..hehehe..

Wan_hazel said...

EiQa

betul sesangat tu..ekot kesesuain kan..law tak cantek pakai selendang tu..tak yah pakai lah kan..memang lah trend tapi knape nak beralih ke fesyen yg tak sepadan ngn muke kan...old fesyen pun cantek ape

Wan_hazel said...

Hime

yep..ade gak yg palsu ade gak yg betul kak...tapi dua dua tu tak bleh guna...salah dr segi agame...

oh khaulah ! said...

my friend also said , die rimas tgk pmpn pakai shawl . tatwu kenapee . and seriously , mmg fesyen tudung skng bukannye ikut tuntutan agama . same jea mcm ta pakai tudung .

Wan_hazel said...

oh khaulah !

a ah...wan tgk pun rimas...yg pakai tak rimas ke???

fesyen skang nie dah jauh sgt melencong...

Cik Alin said...

wah, wan jadi pengulas fesyen tudung yek..huhu..
ske3!
btw, tepulang la kpd si pemakai sbb semestinya mereka sudah tahu bagaimana cara memakai tudung yg sebetulnya..kan3..heheehe

Wan_hazel said...

Cik Alin

hahaha...wan jadi pengulas fesyen .hahaha..bru pasan wan..hehehe..

a ah betul..semua fesyen tu ada batas nye kan...

Cik Alin said...

saya pn stuju dengan anda semua, dulu saya selalu pakai shawl, padahal dah tahu mcm xsesuai jek kalau pakai. sbb pendek n jarang..tambah dosa si pemakai n orang yang memandang je kan..huhu..

Wan_hazel said...

Cik Alin

setuju setuju...

juma said...

tul kate wan..tudung apepun kene ar tak jarang dan menutup dada..ni ciri2 wanita idaman gak ker??hehe

OrenLimau said...

hahhaa.thanks wan!!
boleh bagi pendapat la nih kan..hehe
erm, bagi saya,ya..mmg pun..sepatutnya x dak istilah kategori fesyen bertudung pun.sebab menutup aurat adalah wajib dan tuntutan agama...jadik,patutnya semua patut bertudung yg menepati syariat hukum Allah SWT. pakailah tudung labuh~ (isk3..semoga mendapat kekuatan satu hari nanti)
utk yang pakai shawl, x salah kalau shawl jenis yang tebal dan juga si pemakai memakai dengan baik dan menutup dada. masalah yang pendek,singkat tuh, nape la dibeli yang pendek.ada jek shawl yg panjang bape cm dijual.pandai la pilih.pastu, yg lilit smpai tunjuk dada kenapa pulak kan.boleh jek menutup.tengok cara orang-orang Arab pakai.mereka dah monopoli lebih lama lagi. :)
kalau pakai tudung biasa?mcm tudung bawal contohnya.xde maknanya jugak kalau diselempangkan...nampak juga dada. ramai jek yg pakai mcm ni.

apa tujuan memakai tudung sebenarnya?tutup rambut sahajakah?
kalau tutup rambut saja, pakai topi pun boleh :)

jadi, apa2 pun...semoga kita semua akan berusaha ke arah kebaikan.marilah berdoa sama2.ameen~

wan,sekali lagi.thanks!

♥Ismi Huda♥ said...

sy pn stuju jgk! sgt menyampah ad bonggol2 2 smua.. mcmlh cantek sgt.. papepn terpulang pd niat individu.. asal saja matlamat x mghalalkn cara..

p/s: peringatan bt dr sndiri jg ni.. maksehhh.. Mia nangis cute kan? ehehehe..

Whoda said...

oh saya pakai shawl..but kenalah memilih sikit.ade shawl yg agak panjang n xjarang..xdela pakai sampai terbelit2 kat leher tu sbb actualy panas and susa nak brnafas.just rase pakai shawl sgt simple n senang..n of coz avoid wat sanggul tgi tu..sgt hodoh la n xdibenarkan dlm Islam.
but different people different thought kan..so ni comment dari pemakai n penggemar shawl =)
and nak tambah, saya sgt xsuke tgk fesyen skrg yg pakai tdung ekin tu.pin kat leher ketat2, then sanggul tgi2..motif pakai??

sizuka[Izzati] said...

btul gak tuh.skg ni org ikut sgt fesyen ala-ala terkini tp xikut garis panduan pemakaian tudung sbenar.hukhuk.sizuka pun kdg2 pkai je selendang tp xsiyesly tdung biasa lebih bestttt.kakaka~

magnoliapert said...

shawl sgt senang dipakai tapi pakai tudung biase lagi ayu kot, huhuh.

Eh cte Epilog syurga cinta ni, last sekali cikgu siti together dgn Ilham x??

Tak sempat tgk lah smlm, hehe

Wan_hazel said...

juma

tul tu...kene pilih kan,,,

Wan_hazel said...

OrenLimau

tengs jugak...pendapat yg cukup membuka minda

Wan_hazel said...

Whoda


betul betul...kene lah tgk keadaan kan law nak pakai n tudung ekin tu...entah lah fesyen ape tu...fesyen org cacat kot,,,

Wan_hazel said...

sizuka[Izzati]

tudung biase lebih ayu ...tenang je mata memandang

Wan_hazel said...

magnoliapert

last skali cikgu siti n irham kawen...so mia ada dua papa n mama

kakchik said...

assalamualaikum wan.

terima kasih lalu-lalang di blog kakchik mlm tadi.

menyentuh pasal tudung ni bagi kakchik pakailah apa saja asalkan penutupan auratnya sempurna. tudung tak jarang, tak singkat dr paras dada, takde bonggol unta, tak membahayakan nyawa - belit byk sgt kan lemas pula.

menutup aurat itu wajib. cara nak menutupnya itu fleksibel.

- yaLp - said...

x geti pakai shawl..susah..gimas pn ye.. :)

Wan_hazel said...

kakchik

yep thats true

Wan_hazel said...

- yaLp -

gune je tudung biase tu...lagi cantek n comel

ShazlinaSaad said...

akak suke pakai tudung biasa, takpun tudung yga da awwning tu..kemas sikit kan..shawl tak reti pakai la..nampak pelik bile pakai..huhu..yg penting tudung yg dipakai tu tak jarang, tak menampakkan leher dan rambut dan melepasi dada..bj pon kena tgk gak..kekadang tdung dah lawa, baju lak singkat, tak pon ketat..

wallahualam..

syAzAnA said...

betul wan. lagi2 dlm citer syurga cinta uh. sanggul nyer mak aihh, tinggi gilerrr. smpai trbantut syaz nk tgnok citer uh sbb sanggulnya tinggi sngat. adehhh.

=.="

Nur Hawa Mohd Zin said...

nak fesyen tak pe..asalkan kena pada asas agamanya..awe pernah pakai macam tu waktu kuar dengan hubby...hubby tak suka sebab tak sesuai...heheheh...lagipun muka awe mmg tak sesuai

Wan_hazel said...

ShazlinaSaad

betul tu kak..yg penting cara org gunakan..

Wan_hazel said...

syAzAnA

a ah kan...cite tu nampak cam pentingkan agame tapi???..

Wan_hazel said...

Nur Hawa Mohd Zin

betul2...better guna tudung biase je..pak we suka tgk nye