Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial membuat tulisan dan tajuk pada blog berbayang (Shadow effect)


Sunday, September 19, 2010

Tutorial membuat tulisan dan tajuk pada blog berbayang (Shadow effect)



.






Salam Korang...


Hari nie Wan nak ajar korang camne nak Wat Tulisan ada bayang bayang..Nampak tak contoh kat atas tu??? Law tak nampak...Anak.......Korang sendiri lah sambung..huhuhu..


Nak wat tak??? Law nak...


Jum Tutorial....


Bagi penguna template blogger and layout

Dashboard > Layout/design > Edit HTML. Tick pada kotak Expand Widget templates.


Cari kod ]]</b:skin>
Ctrl+F untuk find... copy kod ]]</b:skin> and paste dalam box Find

Lepas tu korang copy kod kat bawah tu..and paste kat atas ]]</b:skin>>



Bagi penguna template

Dashboard > Template

Cari kod <style type="text/css">

Ctrl+F untuk find... copy kod <style type="text/css">
and paste dalam box Find

Lepas tu korang copy kod kat bawah tu..and paste kat bawah <style type="text/css">



CTRL+C serentak untuk copy

KOD
---------------

.tshadow {
color: #000;
background: transparant;
height: px;
width: auto;
padding-left: px;
line-height: px;
font-size: em;
margin-bottom: 5px;
margin-left: 5px;
text-shadow: 2px 2px 2px #000000 /* IMPORTANT */
}

---------------

color: #000; Korang boleh ubah Warna tulisan korang kat sini k..

#000000 Korang boleh ubah warna bayang bayang tulisan korang




Selesai korang Save je k..

Pastikan sebelum save korang Backup Template / layout korang k

Korang gunakan kod kat bawah nie untuk Wat tulisan Berbayang k



----------------
<div class="tshadow">Tulisan Yang korang nak buat Berbayang</div>
---------------


Selesai Save

Number line Pictures, Images and Photos


Ok Yang nie plak Law korang nak Wat Tajuk untuk Blog korang Berbayang


Bagi penguna template blogger and layout


Dashboard > Layout/design > Edit HTML. Tick pada kotak Expand Widget templates.


Cari kod .post h3
Ctrl+F untuk find... copy kod .post h3 and paste dalam box Find


Lepas tu korang copy paste kod kat bawah nie ke dalam .post h3

-------------

text-shadow: 2px 2px 3px #333; /* JANGAN DIUBAH */

-------------



Bagi penguna template

Dashboard > Template

Cari kod <$BlogItemTitle$></a></BlogItemTitle>

Ctrl+F untuk find... copy kod <$BlogItemTitle$></a></BlogItemTitle>
and paste dalam box Find

Atau korang hanya akan jumpa salah satu dari kod tu..

Lepas tu korang letak kod

-------------------
<div class="tshadow">Tulisan Yang korang nak buat Berbayang</div>
------------------

diantara kod <$BlogItemTitle$></a></BlogItemTitle>


Contoh

<div class="tshadow"><$BlogItemTitle$></a></BlogItemTitle></div>




OK tu je


Selamat mencuba...





.



13 comments:

HoNEybUneE said...

nice blog n tq 4 the sharing....=)

Wan_hazel said...

HoNEybUneE

welkam n tengs...

Encik MT said...

thx sbab ajar encik MT ya!

Wan_hazel said...

Encik MT

welkam welkam...

KakTun said...

SHR Wan, thx for sharing..

Wan_hazel said...

kak tun

welkam....

..gugu.. said...

errr nk wt tp x phm laaaaa...

Wan_hazel said...

..gugu..

hehehe..bca betul mesti boleh nye

Nad Ezrin said...

Tak jumpe pun kod tu :{

Wan_hazel said...

Nad Ezrin

tak jumpa???template tak sama kot...try godek2 je

Amer Asyraf said...

]]>... wan.. amer jumpa yang nie.. boleh pakai x?

Amer Asyraf said...

]]>.. yang nie kira boleh kan?

Wan_hazel said...

tak pasti lak wan...