Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial macam mana nak Select objek _ Adobe Photoshop


Saturday, October 23, 2010

Tutorial macam mana nak Select objek _ Adobe Photoshop

.





Bagi menjawab pertanyaan Kak Mush..Wan wat Tutorial nie..Nie cara wan nak Select objek.

Wan ada Dua cara je..

Jum Tutorial


Tutorial Pertama.


Klik kat Magnetic Lasso Tool..Law korang tak nampak tool tu korang klik kanan je..korang leh pilih ade tiga tool kat situ..so korang pilih lah Magnetic Lasso Tool.



Dan korang klik lah keliling objek korang..Magnetic Lasso Tool nie akan ekot objek korang macam magnet lah tapi latar belakang dan objek korang mestilah kontra warna nya..Magnetic Lasso Tool nie titik awal mesti disambung dengan titik akhir.Law titik akhir dan awal korang dah bertemu korang akan dapat hasil yang macam kat gambar bawah nie..So selesai dengan cara pertama untuk select objek.



Tutorial Kedua.


C
ara nie agak panjang skit tapi memang mudah dan senang.Mula mula korang Klik kat No1 yang dalam anak panah tu..Lepas tu korang klik lak kat anak panah No2 tu..guna Basic Brush k.



(Law korang guna CS korang klik kat anak panah macam kat gambar bawah nie.)


Lepas tu korang warnakan lah objek yang korang nak Select tu..Warna tu akan jadi macam kat gambar bawah nie..


Lepas selesai korang warnakan objek korang tu..Korang klik lak lagi kat tempat yang mula mula tu..Macam kat anak pana No1 dalam gambar bawah nie..



(Law korang guna CS korang klik kat anak panah macam kat gambar bawah nie.)




Lepas tu korang akan dapat hasil yang macam kat bawah nie.



Dalam gambar yang kat atas tu korang dapat lihat tempat yang diselect adalah bahagian luar objek kan..Law korang nak select Objek tu korang klik kat Select > Inverse.Macam kat gambar bawah nie.


So selesai....




Tu je


Selamat Mencuba.




.



13 comments:

mush said...

woooo.....very much Tq utk wan, sbnrnya tau teknik tu cuma dok carik tools tu x jumpa...terlupa plk kena klik kanan utk pilih tools lain.....tqvm again & again

Wan_hazel said...

mush

welkam..hehehe

belalang hijau said...

kene cuba...kene cuba...
hee

Wan_hazel said...

belalang hijau

cube jgn tak cube..hehehe

Yuni Aisyah said...

thanx wan..nie yg yuni nak tau....tq2..hhehehe

Wan_hazel said...

Yuni Aisyah

welkam..ehehhe..peace

cik faez said...

salam .. err , wan .. kalo select object n kasi masuk dlm pic laen mcm mne ek ?

Wan_hazel said...

cik faez

camnie...select objek lepas tu tekan keyboard CTRL+C untuk copy n klik kat CTRL+V untuk paste

inilahidupsaia said...

klau gune yg cs kn , kne wane sndri . kdg2 comot smpai tkeluar dr object yg kte nk tu . mcm mne nk kasi xtkeluar ea ? hihi thanks :)

Wan_hazel said...

inilahidupsaia

ok2...nanti wan wat tuto k/.ade je care nye..

inilahidupsaia said...

okay tenkiu :)

Wan_hazel said...

inilahidupsaia

welkam..tunggu taw

Wan_hazel said...

ok..wan dah wat..cek out this..Tutorial mewarna guna Adobe Photoshop
Syok taw..rugi tak cuba..jum Try..BEz

http://wanhazel.blogspot.com/2011/01/tutorial-mewarna-guna-adobe-photoshop.html