Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat Header Blog Cute or Comel_Adobe Photoshop


Saturday, October 23, 2010

Tutorial wat Header Blog Cute or Comel_Adobe Photoshop

.


memo header comel


Salam korang.


Hari nie Wan nak kongsi Tutorial macam mane nak wat Header Blog korang comel..Cute lagi tu..Sebenar nye ape yang penting dalam Wat Header yang comel comel nie ialah korang mesti taw mane nak letak and ape yang korang nak guna..Gambar yang korang nak lah..


Senang je..Law korang tak pandai nak Design korang ambek je gambar kartun kat Google Image..Korang cari lah..Banyak kartun Comel comel..Pelangi ke , Bintang ke , Sponge Bob ke or Hello Kitty.Mana mana lah..Korang cari sendiri..Pastikan size gambar kartun tu besar..janganlah ambek gambar yang size 200 ke bawah better ambek gambar yang 400 or 500 ke atas.


Mula mula cam biasa lah kan..Korang open Adobe korang..Lepas tu klik File > New..korang wat new file..Size lak 850 x 400.Pastikan Background korang Transparents .


Lepas korang dah cari semua kartun and gambar korang yang korang nak guna tu..Korang open lah gambar korang tu..


Dan korang pilih lah gambar mana yang sesuai untuk Header korang..Law tak sesuai korang Delete je..ehhehe.

Tutorial Select Objek

Klik lip lap lip lap tu untuk ke Tutorial camne nak select Objek korang..Law dah select and korang nak potong Objek korang tu..Korang tekan CTRL+X serentak kat keyboard korang.Law nak paste lak korang tekan CTRL+V untuk paste.




Selesai pindahkan objek yang dah dipotong .. Lepas tu kita Comelkan lagi Header kita.Buatlah dengan penuh senyuman.



Dah Hampir selesai..



Dah hampir selesai..So nak tulis Ayat and link lak.




Selesai..


Tengs 2 Memo dan Kak Wan .

Memo (menggunakan gambar memo)
Kak Wan (telah mendesignkan gambar kartun bertudung warna biru tu)



Ok tuje



Selamat mencuba.

Lain lain Tutorial untuk men-design sila cari di side kiri blog .




.



89 comments:

Cheqna said...

interesting..boleh cuba ni bila sempat..tx dik :-)

Wan_hazel said...

cheqna

slmt mencube..hehehe

belalang hijau said...

tgk wan buat mcm senang jer ek...
huhuhu nak buat gak la...

Anak Gemilang said...

wah.. best. tengs wan..
:)

Wan_hazel said...

belalang hijau

bleh je blalng..senang bab slalu guna adobe..tp tak kan senang law tak nak blaja..hehehe..tol tak??

Wan_hazel said...

Anak Gemilang

welkam..

puteri.diyana said...

wan..cane erk na edit lam adobe na g gmbr 2 nmpk cntik,nmpk ok n sume la...ley gtaw??

Wan_hazel said...

puteri.diyana

tak de care nye..sebnarnye time potong gambar tu yg ok..jgn pilih gambar pixel kecil k

magnoliapert said...

Salam wan, nak tanye ni, macam mane eh kalo link blog kte xnak letak blogspot.

Contoh :

http://magnoliapert.blogspot.com/ nak jadi
http://magnoliapert.com/

Kita nak wujudkan satu lagi blog lah, tapi for online shopping.

wan boleh bantu?? =.='

Wan_hazel said...

magnoliapert

owh yg tu kene beli domain sendri...wan tak taw lak bab2 camnie..

zahidah dihaz said...

@ magnoliapert kalau tak silap ada tutorial untuk buat tu...

@ wan sorry lah nyampok indah...thanx untuk tutorial ya...lak mok try polah juak lah...hehehehe

Wan_hazel said...

zahidah dihaz

hehehe,,no hal ..ehhehe..

magnoliapert said...

kalo toturial lah kan, nak taip pe eh??

Wan_hazel said...

try tgk kat link nie..

http://www.zaerr.com/2010/10/zaerrcom-versi-netkl.html

LyNn'Azlina said...

wan ni mmg bestla kasi tutorial..nk tryla

Wan_hazel said...

LyNn'Azlina

hehehe..law dh siap wan nk tgk taw..ehehhe

Afiqah Fatin said...

wan~ kmk da try~ haha! tgga header kmk nek tok~

Wan_hazel said...

Afiqah Fatin

ok ok ..mek tgk k...

Miss MiraAida said...

wahh..dah lama cari tuto nie..Thanks abg wan... Nak cuba la nanti.

Tapi kan..camne pulak nak wat header yang tulisannya lawa? Dah try cri kat photoshop xde pun..

cth..dkt tulisan tu ada bunga..

Wan_hazel said...

Miss MiraAida

ok nanti law wan ade mase wan watkn tuto tu k..

tengs

pEmILiK diAri CoMeL said...

cmne nk copy header 2?sy dh wt tp dia ckp salah format n corrupt..hu3

Wan_hazel said...

pEmILiK diAri CoMeL

copy header yang mane lak???

1KA1 2010 said...

waa ~
saia punya daa siap !
tengs Abg Wan !

Wan_hazel said...

1KA1 2010

welkam..wan nak tengok..ehehhe

mynameismy said...

my pening bile tgk tutorial wan.. ssh nk ketchup..T_T hehe..

wan cane gambar pmpuan pkai tudung tu bleh jadi gitu? mcm mane wan buang gambar background blakang die tu? mknenye ade orgnye sahajeee..@_@

Wan_hazel said...

mynameismy

wan buang background tu guna eraser or magic lasso tool...byk lagi cara lain..leh tgk tuto wan macam mana nak select object k..

mynameismy said...

wan. seyes tak pandai gune photoshop nih. cane nk kuarkan gambar byk2 mcm wan buat tu. my open gambar pastu die xleh ade byk2 dlm satu tempat pn. cane nk buat tu? my tekan satu gambar satu kuar. pastu nk masukkn gmbr lain die kuar mcm window photoshop yg lain plak.. mcm mne nk select skali byk gmbr dlm satu tmpt tu...T_T
**wan fahamkah ape my ckp? erk

Wan_hazel said...

mynameismy

guna adobe photoshop cs5 ke??dia akan jadi macam new tab taw..so law nak ambek gambar tu..ambek satu2 tab tu..ambek kat satu tab dulu cut and paste kat satu tabs yang my nak wat header tu

mynameismy said...

no. cs3 hehe. kat lptop ad cs3 jek. haaa tul2 die jd new tab. nk jadikan satu tab tu xreti tuh. cut and paste? erk blur. xpe my explore2 ye.. heee

Wan_hazel said...

ok my..law ade pape juz inform kat wan melalui Fb or kat sini..Fb wan..Wan hazel

mynameismy said...

baiklah!:)

Wan_hazel said...

peace...hehehe

mynameismy said...

wan, cane nk bg gambr tu nampk org je? mcm kat ats ni. wan dah letak2 sume gambr tibe2 gambr org tu nmpk bdn die je tak nmpk pun background blkg gmbr tu...

Wan_hazel said...

select gambar and cut ..pastu paste kat new page header tu k..tu je..ehhehe

nana :) said...

thanx wan for the tutorial :D
sye dh try wat..
nie blog sye http://yanyana94.blogspot.com/
cntik x??
HEHEHE

Wan_hazel said...

nana :)

wan jenguk k..ehehhe

Noor Dhaleeza said...

nak tnya. . ka ambil adobe photoshop yg mn 1 ya ??? xdpt jak ni sy. . :D

Wan_hazel said...

Noor Dhaleeza


ambik mana2 pun boleh...adbe photoshop k

Noor Dhaleeza said...

Ow. . kmu ambk yg mna 1 ya?? 'btl2 xtaw ni. . hehe....

Wan_hazel said...

leh guna adobe photoshop cs3 k

Noor Dhaleeza said...

arr... klu wan.. gna yg mna cs3 or cs5??? pning ni.. xdpt bh . .

Wan_hazel said...

nape lak tak leh?/wan guna dua2...cs5 n cs3...mane2 pun leh guna

Noor Dhaleeza said...

yaka wan. . Ow... bh2. . sy try dLu la... cmna...

Wan_hazel said...

ok..ehehehe..peace

qahfisya farsya said...

wan . nape bile header yg kite buad tue ta bole nk gune kt blog ? help2 ! hahaha

Wan_hazel said...

qahfisya farsya

name lak tak leh???save dalam PNG k

qahfisya farsya said...

PNG uhh tadek .

Wan_hazel said...

qahfisya farsya

erkk.save as..PNG..tak de gak ke??

Cahaya said...

Kak memo eyh..hehe..jadi model x berbayar jap kt blog bg wan..hehe..rndu kak memo..

Wan_hazel said...

Cahaya

ehhehe..rindu nya ooo..mek x???hehehe

PRINCESS said...

gune adobe photoshop yg mne???

Wan_hazel said...

PRINCESS

adobe photoshop cs or mana2 pun leh guna

XOXO Tieyka said...

mana nak dapat gambar 2 comel cam wan tu ? ape nak taip nnt ?

Wan_hazel said...

taip apa yg nak dicari tu..search image..wan cari camtu je..or tambah blakang nama gambar tu .png..

contoh spongebob.png

Nurul Ayna Nabiela said...

wan, nk tnye, kalu download software photoshop tu, x leh window 7 kew?? sbb sye download photoshop wan tu kat window xp jew boleh.. window 7 x leh.. die tulis photoshop cannot responding.... mmng cmtuh ke wan?

Wan_hazel said...

Nurul Ayna Nabiela

wan guna w7 leh je..try klik kanan n run k

mohamadhaziq_nursyafiqah said...

salam...nk minta tolong ajar...mcm na nak buang backgroung pic kitew ye..ajar lah...sy nie lambat cikit kalo bab2 nie...minta maaf taw kalo menyusahkan...

Wan_hazel said...

mohamadhaziq_nursyafiqah

leh tgk tuto tambah sayap pada diri sendri k..tgk kat situ wan ade tunjk cara

mohamadhaziq_nursyafiqah said...

tq...nt kalo sy x pham minta ajarkan sekali lagi ye...thanks a lot..

Wan_hazel said...

welkam..boleh je

lynenotsocute said...

thanks sgt2...sy dh mahir gune phtoshop dah..nk mntak share tutorial dgn kwn2 sy yg nak blaja leh tak?

singgahla ble ade mase kt www.layancitelyne.blogspot.com

Wan_hazel said...

ok...peace

Zahilatus Shima said...

aslm....sye x tau nk gne photoshop tu...bleh tlg x???cm new nk ms0kkn gmbr???huhu

Wan_hazel said...

open file je..lepas tu tarik2 je gambar tu ke dalm satu tempat tu

cekelathazel said...

tq wan..sy try sume tutorial adobe wan..best.. =)

Wan_hazel said...

sama2..ehehhe..

Sweet Gurlz said...

sy dh sign in!! Tp sy x taw kt mana trletaknyew file tu..

Wan_hazel said...

sign in???

Aisyah Comey said...

a'a

Sweet Gurlz said...

yup

Wan_hazel said...

sign in tak delah..yg isi ni tu ade...sig in tu kat mana??

Zahilatus Shima said...

aslm..nk tye,yg photoshop tuh x yah download kn...
but npe ble sye safe,dye ad kuar 1 kotak n sw0h tkan ok..ble sye nk gne buh et blog sye,dye kate fail r0sak..cm new nih????tension bt0i sye dibuat nyer

Wan_hazel said...

adobe mesti kene download utk wat header??camne save tu??pelik

Cute Mashitah said...

nak tanye nie...Leh x bagi link adobe photoshop tue??Plizz..!!

Cute Mashitah said...

leh x bagie link adobe photoshop tuee???

Cute Mashitah said...

leh x bagie link adobe photoshop tue?

Wan_hazel said...

kalau cari kat bhgian tutorial mesti jumpa...nie link dia

http://wanhazel.blogspot.com/2010/05/adobe-photoshop-full-version-with-crack.html

Cute Mashitah said...

thankzz...:D

Wan_hazel said...

welkam

Fakru Razi said...

Nak tanya Wan nie. Biasanya wan ambik gmbar cartoon nak letak kat header kat mane ?

Fakru Razi said...

Wan ambik dekat mane gmbar2 macam dekat header wan tue ? yg icon camera sony semua tue ?

Wan_hazel said...

google je...cari...hehehe...kalau nak pelangi taip rainbow.png...

Oleen Hussin said...

baus nyer..harus cuba nih..tqvm

diari cyra said...

cyraa dah try buat. tapi tak lawa sangat. heee. cuba laa tengok http://tulisancyra.blogspot.com/

Wan_hazel said...

nanti wan jenguk ye

Cik Najwa said...

Dah lama mencari tutorial yang begini.Btw,thanks...

ana said...

thanks wan...
tumpang blajar kt sini..he3

Mirza Mieza said...

Sis , Boleh tolong buatkan tak ?

Wan_hazel said...

maaf ye..wan nbkn sis...wan lelaki..hahaha... kalau nak tempah leh PM wan kat Fb..

wan hazel