Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial wat huruf bercorak didalam nya..atau corak dalam huruf (Adobe Photoshop)


Sunday, November 28, 2010

Tutorial wat huruf bercorak didalam nya..atau corak dalam huruf (Adobe Photoshop)

.

Salam korang...

Hari nie Wan nak wat Tutorial wat huruf bercorak didalam nya..tajuk sebarang je..Korang tengok lah sendiri gambar kat atas tu..Law korang nak wat..

Jum Tutorial...Eh eh sebelum tu..bleh tak korang Vote Wan kat sini..Untuk Blog Tutorial Pilihan..Klik lip lap lip lap nie k..

http://bpm-undi.blogspot.com/

Vote Wan hazel.Tengs.Tarikh undian tutup 8 pagi 30 nov 2010


Ok Jum Tutorial


Mula mula macam biasa lah..Korang bukak Adobe korang..Kan biasa law korang wat Header or gambar..korang cuma guna tulisan kosong je kan..dengan warna je..So kali nie kita wat yang lebih menarik..


Mula mula korang tulis lah ayat korang..macam kat atas tu..Dah selesai tulis..Korang open lak gambar corak corak korang..Gambar corak corak nie korang leh google je k..


Lepas tu korang tekan CTRL+A serentak kat gambar corak korang tu..dan CTRL+X lepas tu korang klik lak Tulisan korang tu..dan korang tekan lak CTRL+V serentak untuk paste corak korang tu.So akan jadi macam kat gambar bawah nie.


Ok ..Selesai tu..korang tarik layer tulisan korang tu ke bawah..tengok kat anak panah kat gambar atas tu..Anak panah hijau tu..So akan jadi macam gambar kat bawah nie..


Dan lepas tu korang klik kat anak panah macam kat gambar atas nie..korang klik yang macam petak tu..Lepas tu korang klik kanan kat file korang tu and pilih Free Tranform k..



So korang adjustlah size gambar corak korang tu..Tu pun law size gambar korang tu lebih kecil dari Tulisan korang k..


Selesai samakan size..Korang tekan lak anak panah kat atas sebelah kiri tu ..Tool Magic Wand Tool.Dan pastikan Korang tekan kat layer tulisan k..select layer tulisan tu..tengok anak panah sebelah kanan tu.


Law dah selesai semua tu..Korang leh lak klik kat tulisan korang tu..satu persatu dengan Magic Wand Tool.Klik satu dan tekan Shift untuk klik huruf yang len k..Kekal kan tekan shift untuk select semua huruf..faham tak??Maksudnye..Korang klik huruf tu dengan tangan korang satu lagi tekan SHIFT kat keyboard jangan alih selagi tak habis select..



Dan akan jadi macam kat atas nie..Selesai tu...Korang select lak layer corak korang tu..Macam gambar kat bawah nie k.


Law dah korang tekan lak SHIFT+CTRL+I serentak.dan akan jadi macam gambar kat bawah nie k.


Dah selesai wat tu..Korang tekan lak CTRL+X.Dan akan jadi macam kat bawah nie..


Dah selesai tu..Korang kene delete lak layer tulisan korang tu...Korang tarik layer tulisan korang tu ke tong sampah.macam kat anak panah bawah nie.


Law dah korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..So sampai step nie pun dah ok...korang leh tambah lagi macam mane nak wat tulisan korang tu..


Law Wan , Wan akan tambah Blending kat tulisan Wan nie..Cara nak wat Blending plak


Korang klik kanan kat layer macam kat anak panah atas nie..Law korang dah klik kanan korang akan dapat tengok pop up macam kat bawah nie..korang klik je Blending options k.


So korang akan dapat lak pop up macam kat bawah nie lak..



Dekat bahagian nie korang leh godek godek..Klik je ...tengok ape jadi..ehehhe..Wan cuma tambah stroke je kat tulisan Wan tu..Law nak dapat hasil macam yang Wan wat..Korang ekot je macam yang kat atas tu..




So selesai..


Tu je..


Ok sekali lagi..Law Tutorial Wan nie berguna..Hope korang leh Vote untuk Wan..Klik lip lap lip lap nie k..

http://bpm-undi.blogspot.com/

Vote Wan hazel.Tengs.

Tarikh undian tutup 8 pagi 30 nov 2010



Selamat mencuba.

.



39 comments:

pinkysh aQuiela said...

thnxx wann ! hehe :))
dah vote wan jugak oke

Yann Mazian said...

cantek eyh.. hehehe

Wan_hazel said...

pinkysh aQuiela

tengs gal taw

Wan_hazel said...

Yann Mazian

makceh yann

♥Ismi Huda♥ said...

comei.. ad munga2.. hihi

Wan_hazel said...

makceh..ehehhe

puteri.diyana said...

cntik gile..da try..lawa2..
suke2...
huhu..pndai sgt la wan nie..
wat byk2 agi aw tutorial..
=)

honeyvsbee said...

cantikkk...kebetulan dah ada tutor ni kan..boleh tyk ajar or bg tau cam mana n kat mana tempat tuk download sofware photoshop tu? dah banyak tempat kita download tp semua nyer problem..tk leh bukak file tuuu..

honeyvsbee said...

uit

Wan_hazel said...

puteri.diyana

hehehe,,ok pu3....law ade tuto g...ehhehe

Wan_hazel said...

honeyvsbee

ok law nak..klik kat tutorial wan tu..ade je link untuk donlod adobe..CS3 n CS..pilih je..better CS3 lah

bungakuning . said...

cantik lah . girly gituuu . hehehe

Amirah Su'aidah said...

wah..bestnya... Thanks abg wan. Inilah yang mira tunggu2. Sudah vote juga ya..wink wink

puteri.diyana said...

cm2 plak..
ala..ta best la g2...hahhah

Wan_hazel said...

bungakuning

tengs..ehhehe

Wan_hazel said...

Amirah Su'aidah

ok..hehehe...tengs taw

Wan_hazel said...

puteri.diyana

hehehe...

Miss Yaty said...

dah lama yaty cari tutorial pasal ni..thanks wan..
nak pi try terus sat.hii

p/s: boleh tnye tak?

macam mana kita nak tambah font cantik2 dalam laptop kita?

maksud yaty macam mana nak install tu? ada software pape ke?
kalau wan tahu leh tlg share x?thanks ek.

Wan_hazel said...

Miss Yaty

ade je untuk fonts tu..ade tuto nye..cari donlod fonts k

wawaLOVEyou ツ said...

good tutorial.....

Wan_hazel said...

tengs wawa

Miss Yaty said...

okay..thanks wan :)

Wan_hazel said...

welkam...ehehhe

Isma said...

terima kasih wan :)

Wan_hazel said...

Isma

welkam

zahidah dihaz said...

wan, cam ne mun sik da magic wand tool ya? kmk pun ada quick selection tool....



New Entry:Kenangan: Aku, lampu dan radio

Jom join contest "I love perfume"

Tolong vote for me @ Contest like @ Facebook

Wan_hazel said...

ktk klik kanan kat tool ya..ada sik

Eyra Arezmie said...

Alhamdulillah ! Jadi gax . Ngatkan susah sngat . Xpi , bl dah try , senang jex =)

Wan_hazel said...

hehehe..bagus lah..ehehhe..

huda :) said...

Wan, huda guna adobe cs5 portable, asal takde pun magic wand tool tu? Haih --'

dila bahar said...

yg ni best... nak try..

Wan_hazel said...

boleh je..ehehe

Anonymous said...

wann! x leh la,,camna nak bukak image kite tuh,
sumpa x bule!

Wan_hazel said...

tak boleh bukak??maksudnye camne tu??

fatin farzana said...

wan, asl bila saya tambah blending dya jdi wana merah?

Wan_hazel said...

klik dkat blending tu dan untick kat color overlay

fatin farzana said...

dh boley. tima kaseh wan :)

Cik Purple Pinkypuff said...

thanks~~ dapat suda neyh.. hihi..

Siti Norshimah Md Yasan said...

Terima kasih denga tutorial ni... saya linkkkan tutorial ni ye.

TQ