Wadah Madrasah Pengalaman: Perodua Bezza ...Less than 4 meter overall lenght


Saturday, December 4, 2010

Perodua Bezza ...Less than 4 meter overall lenght.Pintu style...


Lampu mantap

pergh...


Tacap sikit je lagi kat krete nie..mesti gempak..Boleh ke Proton nak kalahkan design Perodua nie???Proton Inspira,tuah,likir,kasturi,lekiu,jebat??

----------------------------------------

Alternatif kepada kenderaan elektrik, hibrid

PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) semalam memperkenalkan model prototaip, Bezza yang menggunakan enjin hijau yang sedang dibangunkan bagi kegunaan kenderaan keluarannya pada masa akan datang.


Pengarah Urusannya, Datuk Aminar Rashid Salleh, berkata reka bentuk Bezza dibangunkan sepenuhnya kakitangan PERODUA, manakala enjin hijau dimajukan di bawah Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau syarikat itu dengan kerjasama Daihatsu Motor Corporation, Jepun.
Beliau berkata, Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau PERODUA itu masih pada fasa pertama, bermatlamat menghasilkan enjin yang menggunakan Sistem Bahan Api Cecair Bebas Logam Berharga (PMLFC) iaitu yang pertama seumpamanya di Malaysia.
Sistem PMLFC tidak menggunakan petrol atau diesel sebagai bahan bakar, sebaliknya bahan api alternatif yang tidak mengandungi logam berharga, sekali gus menjadikannya lebih mesra alam dan menjimatkan.

PERODUA berpendapat kos menghasilkan kenderaan elektrik atau hibrid sangat tinggi dan harganya juga mahal.

Kami membangunkan kaedah lain untuk menghasilkan kenderaan mesra alam bagi memastikan PERODUA turut menyumbang kepada teknologi mesra alam, katanya kepada pemberita selepas memperkenalkan prototaip itu pada Pameran Motor Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIMS) 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) semalam.

Aminar Rashid berkata, sejajar Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau itu, PERODUA akan memohon kerajaan menimbangkan insentif kepada syarikat automotif yang berupaya menghasilkan kenderaan mesra alam selain kenderaan elektrik atau hibrid.
Beliau berkata, insentif itu bukan saja menggalakkan lebih banyak syarikat automotif berusaha menghasilkan kenderaan mesra alam, tetapi dapat menarik pengeluar kereta kompak seperti PERODUA untuk turut sama membangunkan kenderaan sedemikian.

Pengeluar kenderaan kompak seperti PERODUA tidak menumpukan pembangunan kenderaan elektrik atau hibrid kerana kenderaan kami sememangnya menjimatkan dari segi penggunaan bahan api. Kami juga percaya masih ada ruang meningkatkan tahap kecekapan enjin pembakaran dalaman kami, katanya.

.
8 comments:

My Love said...

Salam...

Mcm kelakar plak stereng 4 segi... hehe

Mra Mastura said...

eh, minat minat!! >.< lawa tuhh~
huhu

Wan_hazel said...

Ustaz Love

stereng no hal..tuka yg jenis kecil nye..hehehe..

Wan_hazel said...

mRa amira

nanti beli satu ye..eheheh

Azizah Omar said...

stereng nampak pelik. T_T

Wan_hazel said...

hehhe..stereng je pelik kan..p bleh tuka..hehehe

♥ Funna ♥ said...

wow!!!style gile kete ni..mmg kalah la inspira kan..haha

Wan_hazel said...

btul tu..kalah inspira kan...