Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial nak wat header transparents


Friday, August 20, 2010

Tutorial nak wat header transparents











.






wan hazel



Salam korang...



Oleh kerna esok sabtu Wan tak de kuliah..So malam nie Wan nak kongsi kat korang camne nak wat Header Transparents..berkongsi ilmu tu kan baik..Huhuhu..tak nak lah Wan sorang je pandai kan... korang pun boleh wat.. Gune Adobe photoshop je.
.


Nak Download Adobe Photoshop klik kat lip lap lip lap bawah nie.. Ade tutorial skali camne nak dapat Adobe Photoshop Full tak de Lisence key k..


PhotobucketDownload full Adobe Photoshop with crack




Jum Tutorial


Mula mula korang open lah Adobe Photoshop korang tu..

Lepas tu korang klik kat File > New



Korang letak lah brapa nilai tinggi dan lebar Header yang korang nak.. dan pastikan yang kat bahgian Background contents korang letak Transparent.Contoh cam kat gambar atas tu...



Lepas tu korang klik lak File>Open..Untuk korang cari Photo mane korang nak gune untuk Header korang..Wan dah open gambar yang Wan nak guna..Yang dekat anak panah tu...Korang leh zoom in and zoom out photo korang..Senang sikit nak potong gambar nanti...



Ok gambar kat atas tu..Wan dah Zoom in kan dah potong guna Magnectic lasso Tool..Korang leh tengok kat Anah Panah yang ada No 1 tu..Law korang tak leh jumpa korang klik kanan kat Box yang sama nanti adalah.. Nak Potong guna Pemadam pun ok..Kat No 2 tu..Magic Eraser sesuai guna bila latar blakang and baju or korang tak sama warna..(Try and Error k )




Ok Skang Wan dah pindahkan Gambar yang Wan dah potong tadi ke Layer Header yang mula mula tadi.. Ctrl+X untuk cut and Ctrl+V untuk paste. Law korang nak adjust size lak..Korang klik kat anak panah cam yang kat gambar atas tu..Lepas tu korang klik kanan kat gambar tu..and klik lak Free transform.




Ok ..Skang korang leh tambah Text kat Header korang..Klik kat anak panah yang No 1 tu..cam kat gambar atas.. yang kat No 2 tu korang nye layer..Law korang nak ubah mane mane layer korang..Korang klik lah kat layer tu..Law korang tak klik..Tak kan bleh ubah nye... layer len lah yang akan berubah nanti..


Ok dah selesai semuakan..Wan dah ajar semua yang Wan taw..Dan Wan tukalah texts dengan Banner Wan (Wan tak nak edit banyak so ambek yang dah siap).. Jadilah cam yang kat bawah nie..Korang leh edit ape ape g kat Header tu..


Dah selesai..korang Save lah...Aha..Korang mesti Save dalam Bentuk .PNG k..Law nak Save dalam bentuk GIF pun tak pe..tapi Low quality lah..gambar akan pecah..Better dalam bentuk .PNG






Ok selesai...Korang Save and tengoklah hasil nye..





Papai...

wan hazel


Selamat mencuba.





(Try and Error adalah perkara yang akan watkan kita berjaya dan berpengalaman)




.



66 comments:

Cylia Chel a.k.a Lia Edwin said...

cmtok duhal pakey photoshope ya..

Wan_hazel said...

Cylia Chel a.k.a Lia Edwin

aok..camyalah make nya..hehehe

MiSz MaNja said...

cun la.. wan tolong buatkan boley? huuuuuuuuuu tade masa na buat... :(
bz dgn fyp...

Wan_hazel said...

MiSz MaNja

huhuhu..ciannye...wan skang dah start kuliah tu lah yang tak bleh sgt nak watkan header ngan member g..huhuhu.

Tomato Gurl's Life said...

wah pandainya wan..ni cs berape??cik tom nk woenload tp bb lembap..huhu

Wan_hazel said...

Tomato Gurl's Life

nie cs je version 8,,law yang CS 4,5 tu beswar sgt size...huhuhuhu

zikeryhassan said...

aku pun still try and error gak utk buat benda basic guna photoshop. hehe.

Wan_hazel said...

zikeryhassan

hehehe..good2..

Mish Oura.. said...

wah.. bestnya... ;) thnks wan...

miszTERRA_SF_ said...

thnx wan.. byk gk gn photoshop neh upenya :)

Wan_hazel said...

Mish Oura..

ok ..welkam..hehehe

Wan_hazel said...

miszTERRA_SF_

welkam welkam...

pu3mas89 said...

kacak aii.. ska mek nangga.. mcm kmk g nak guguk.. hahhaa

Wan_hazel said...

makceh ktk..hehehe//jgn ktk tugok dah lah..hehehe

@juera said...

cun nye ko wat..nk tnye..knp ek sy x leh nk ltk header bergambar kt blog sy?tlong sy...hehe

Wan_hazel said...

@juera


tengs..wan tgk blog @juera lu k..

:: m!3yr4h_nAnEA :: said...

nk mtk 1 request leh x?
tlg wt tutorial mcm mn nk wt arrow mouse jd cntik kt blog...
huhuhu

Onelove...Jambu merah warna said...

huhu...tq2.. tadi baru jmpe photoshp kt lptop, sbelum ni gune photoscape jer.. dr td duk try guna, smpai x bkak pn blog..haha.. tp xreti2 lg guna.. nt nk try ikut tutorian wan.. basic pn x tau ni..sdey btl..hu3

Wan_hazel said...

Onelove...Jambu merah warna

hehehe..try make perfect..mesti bleh punye...wat n wat slalu2...

Wan_hazel said...

:: m!3yr4h_nAnEA ::

ok wan dah watkan...

zulaikha said...

thanks 4 sharing... :) akan dicuba 1 hari nanti...

Wan_hazel said...

ok..slamat mencuba...

Onelove...Jambu merah warna said...

ptus asa tak blh nk ptong gmbar T_T

Wan_hazel said...

Onelove...Jambu merah warna

jgn putus asa taw..kene wat banyak kali...nanti mesti bleh

zaidisign said...

bagus la n3 ni, perbanyakkan lagi ek n3 segini....

Wan_hazel said...

zaidisign


ok....lepas raye baru wat g..huhu..

amira said...

thanks.. pening jugak nal belajar nih.. ayah mira suh design banting.. seb bex ada tuto ni

Wan_hazel said...

amira

hehehe,,try n error mesti akan jadi pro...blaja kat utube pun bleh...

~be'ah ~ said...

TQ.YA!

délicieux Cadbury Diary chocalate said...

tlung2.. pening2..
migraine..huh

Wan_hazel said...

délicieux Cadbury Diary chocalate

wah..pening2...nape?/tgk tuto wan erk..hehehe

délicieux Cadbury Diary chocalate said...

hah.. btull la 2..hehe..anyway..tengss yew..

Wan_hazel said...

hahaha..kene bace satu2 taw...heheh

misshanis said...

susah laa nk guna magic wond tuu nk trim susah..tak kena jer..camner hah? bleh tlong tak??

Wan_hazel said...

misshanis

ok..law susah..try tgk tuto cara select object k..

Fyzaa MH said...

abg wan wat header transparent nih guna adobe photoshop ap?

Wan_hazel said...

Fyzaa MH

adobe photoshop semua jenis pun bleh..dari adobe cs sampailah sc5..

Capiy@h said...

time kaseh ya share pengetahun.. :)

Wan_hazel said...

Capiy@h

welkam..peace

fatinalhadad said...

salam wan.. saya nak buat header mcm blog irinenadia.blogspot.com tu tapi kenapa x jadi ye? gambar asyik dok kat bawah entry punya tulisan je bila add image kat header. aduyai

Wan_hazel said...

fatinalhadad

maskud nye camne erk??tak faham wan..

fatinalhadad said...

haha.. saya nak tempek muka saya besau besau kat blog. heeee

aizat912 said...

thanks 4 dis tutorial :) now i have my own header heheh :) thanks wan

Wan_hazel said...

aizat912

welkam bro..eheheh..

eVariena♥ said...

wan,,sy dh try bwt header...first time bwt nih...tp xcomey mane pown...hehe..take a look..^_^

Wan_hazel said...

eVariena♥

ok..nanti wan tgk k...peace

Safryzah said...

Assalamualaikum Wan..
Nk tnya, Wan edit header nie guna adobe photoshop apa ya?
Saya guna adobe photoshop cs5. Saya tak tau mcm mna nak buat.

Wan_hazel said...

Safryzah

cs5 or cs3 or cs..semua cama saja..leh godek dlm mana2 entri tutorial wan k..wan ade wat mungkin dari tutorial yg lain tu leh ajar sikit2 cara nak edit

si genit said...

pngla bt bnda..da save p bl buka die kuar adobe imae ready..cmne nh wan??pleaseee help me

Wan_hazel said...

save dalam format PNG k

Nunun Ainn said...

Abg Wan ,Thankss sgt2 untuk tutorial ni .Ain mmg dah lame nk cari adobe photoshop nih yg full tapi tk jumpe . Thanks again (:

Wan_hazel said...

Nunun Ainn

welkam...hehehe..kat blog wan ade link utk adobe full..cri kat bhgian tuto tu k..

xoxo aniesz xoxo said...

wan,aniz tak jmpe 'free transform' laa..cne?

Wan_hazel said...

anis

klik yg dekat tool segi empat kat atas tu..lepas tu klik kanan lak kat gambar..and nanti ade free transfrom tu

Nurul Ayna Nabiela said...

eh wan nk tnye, cmner nk pindahkan gmbar kat trnasperent, sye wat x jadik pown nk pindahkan...

Wan_hazel said...

Nurul Ayna Nabiela
pindahkan gambar tu.tekan.CTRL dan C kat gambar tu dan CTRL dan V kat file trans[parents tu

Rieha Fauzan said...

abang, header tuh dah berjaya.. tpi, bile letak dekat blog.. gambar dia tak penuh.. terlindung dengan post, post.. saya guna classic template.. cmne ehh?? thank you! >.<

Wan_hazel said...

kene cari header asalh kat classic template tu dulu taw baru leh wat..ekot size header asal tu

Aish Shah said...

Tak faham lah camne nak buad, huk huk

Wan_hazel said...

aik...tak faham??kan dah ade tutorial..

sydi said...

eh kenape sydi wat tapi mase nak add photo dy ke tab lain..? boleh tolong bagi tau..peninggggggg da nie..:D

Wan_hazel said...

a ah..mestilah..kalau open gambar lain mesti akan ke tab lain..so kene lah copy dan paste..baca balik tuto tu k

Aqilah Khairri said...

Abg WH. Aqilah nak buat just simple header. Maksodnye, name je.

Dan Aqilah sambung dari yang T besar tu. Tulis name. Tapi saiz dia kecik. Macam mana nak adjust ? 1 lagi ! Nak tukar warna tak boleh. Serios taktau :(

Ajarkann :)

Wan_hazel said...

Aqilah Khairri

nak adjust tulisan tu cara nya sama macam tuto nie..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/01/tutorial-resize-objek-elakkan-objek.html

dan ubah kaler lak

highligt kan tulisan tu semua dan klik pada warna kat bahgian atas yg dalam petak

Buwdax Kecik :DD said...

Kenape aku takleh nk save lam bentuk .png ? takde un.

Wan_hazel said...

pelik nie..save as try..lepas tu kat format tu tukarkn