Wadah Madrasah Pengalaman: Tutorial buat bentuk LOVE_Adobe Illustrator


Tuesday, February 15, 2011

Tutorial buat bentuk LOVE_Adobe Illustrator

.



S
alam korang...

Hari nie Wan nak wat Tutorial camne nak wat bentuk LOVE guna Ai..Senang je..Law korang nak..

Jom Tutorial..

Mula mula korang open Ai korang dan buat bentuk Bulat..Buat dua k..Lepas tu korang sambungkan jadi macam kat bawah nie k..



Lepas tu korang select kedua dua bulatan tu k..


Dah lepas tu..Korang klik window kat atas tu..tengok gambar bawah nie..klik macam kat anak panah dalam gambar bawah nie..

Window > Pathfinder



L
epas tu korang akan dapat pop up macam kat atas tu dan korang klik yang kat anak panah macam kat gambar atas tu k..Law dah..korang akan dapat hasil macam kat bawah nie..


Selesai step nie..Korang klik lak kat Tool yang macam pen..Korang guna pen yang ade tanda - k..Korang ubah dulu..Klik lelame kat Tool pen tu..dan pilih lah Tool pen yang ade tande -.macam kat bawah nie


Lepas tu korang klik kat Titik kat anak panah macam kat gambar bawah nie k..

Law korang dah klik korang akan dapat hasil macam kat bawah nie.

Lepas tu korang klik lak Tool yang macam kat bawah nie...


D
an lepas nie korang tarik lah hujung bulatan tu supaya jadi mcam kat bawah nie...


Dan siaplah bentuk LOVE.

Selamat mencuba..

papai.

.



12 comments:

aima in luv said...

cm2 ea.. hehe..
tapi cmne nak ilangkan background putih yang kat belakang tue ea???

aLeen aVriL said...

yeay...aleen dah pandai buat love...tengs wan bt tuto nih....


syg wan lebih lah klu mcm nih...


ekekekekke


tengs wan...

Wan_hazel said...

aima in luv

law nak save klik file>export pilih format PNG k...bru background putih tu hilang

Wan_hazel said...
This comment has been removed by the author.
Wan_hazel said...

aLeen aVriL

ehehhe.welkam n tengs..peace

Yastro said...

Bagus wan...cuma gua je yg tak sempat nak belajar lg nih...teruskan..ada masa gua layan kat sini.

duniaku said...

byk amni belajar kt belog wan..;DD

thnx wan...

shereena said...

wah thnx 4 da tutor..btw,wan nk tnya nie,napa sy x bole nk komen kat shoutbox awk?tiap kli nak tgglkn jejak mesti x leh.napa ek?

mynameismy said...

adobe illustrator boleh download free tak wan? heee

Wan_hazel said...

mynameismy

boleh je..wan ade sediakn..tgk kat tutorial wan k

mynameismy said...

ok thanks..;)

Wan_hazel said...

welkam..ehhehe